URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2013, 07:40

L-a cicălit, a omorât-o! Avocatul Moraru şi-a ucis soacra pentru că nu mai suporta să-l bată la cap

L-a cicălit, a omorât-o! Avocatul Moraru şi-a ucis soacra pentru că nu mai suporta să-l bată la cap SENSIBILITATE DE CRIMINAL. Dacă la începutul anchetei o făcea pe nebunul şi recita versuri filozofice pe drumul spre judecată, avocatul Cosmin Moraru (foto) şi-a recunoscut săptămâna trecută oribila faptă. Din dragoste pentru soţia sa, Krisztina Pazurik, bărbatul o protejează susţinând că aceasta nu doar că nu a participat la crimă, dar nici măcar n-ar fi auzit ce se petrecea în camera alăturată...
L-a cicălit, a omorât-o! Avocatul Moraru şi-a ucis soacra pentru că nu mai suporta să-l bată la cap CUPLU DE GROAZĂ. În Elveţia, unde fugise împreună cu soţia după comiterea crimei, avocatul Cosmin Moraru a făcut-o pe nebunul, susţinând că este "general în armata lui Hitler", iar returnat la Oradea le-a citat versuri ziariştilor care voiau să-i consemneze declaraţiile. Nici soţia sa, Krisztina Pazurik, nu părea afectată, apărând în faţa instanţei sigură pe ea şi chiar zâmbitoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se dă următorul scenariu: doi tineri, soţ şi soţie, se trezesc dimineaţa şi, în timp ce ea se dezmeticeşte, mama sa apare la o cafea. Tânăra nu apucă să se îmbrace până când apare şi tatăl ei, care îi omoară mama, o împachetează, ia cheile de la maşina tinerilor şi pleacă, cu tot cu cadavru, ca să nu le lase copiilor "problema" în casă.

Apoi omul se întoarce, returnează maşina şi se duce în treaba lui liniştit, să depaneze televizoare. În acest timp, tinerii rămân să spele urmele crimei, după care se hotărăsc brusc să fugă în străinătate...

Neverosimilă şi greu de înghiţit chiar şi de idioţi, aceasta este totuşi povestea cu care avocatul Cosmin Moraru a încercat, mai bine de şase luni, să scape de acuzaţia că, împreună cu soţia sa, profesoara Krisztina Pazurik, şi-a ucis mama soacră, pe Paraschiva Vilhan, pedagogă la Liceul Ady Endre. Până săptămâna trecută, când, văzând că nu are nicio şansă să fie crezut, şi-a recunoscut vinovăţia. Doar el, căci consoarta neagă în continuare acuzaţia de omor, ţinând-o pe-a ei şi pretinzând că, pur şi simplu, nu a auzit şi nici nu a văzut nimic-nimic...

N-a văzut, n-a auzit

Ultimele două săptămâni au fost extrem de încărcate pentru avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa, Krisztina Pazurik, profesoară la Liceul Tehnic Mihai Viteazu, acuzaţi că pe 3 decembrie anul trecut au ucis-o pe mama acesteia şi că apoi au fugit în Elveţia. Pe 28 mai, cei doi au fost audiaţi de procurorul Sebastian Vălean de la Parchetul Curţii de Apel Oradea şi, pentru prima dată, Krisztina a acceptat să facă o declaraţie despre moartea mamei sale.

04 Razvan Doseanu_1.jpgDeclaraţia s-a rezumat, însă, la repetarea poveştii deja spuse de soţul ei, care pretindea că ucigaşul Paraschivei Vilhan ar fi fostul soţ al acesteia, Iosif Pazurik, iar în momentul crimei consoarta sa ar fi fost în dormitor, unde se îmbrăca pentru a porni spre serviciu. "Clienta mea a explicat procurorului că se afla în dormitor şi nu a văzut ce s-a întâmplat cu mama ei. Nu a fost implicată în omor", a declarat BIHOREANULUI Răzvan Doseanu (foto), avocatul care, împreună cu Alexandru Lele, o reprezintă pe tânără.

Doseanu credea, de altfel, că profesoara va fi eliberată în scurt timp. "E o chestiune de zile", afirma el, mizând pe faptul că anchetatorii nu au adus până acum vreo probă directă care să dovedească implicarea Krisztinei în comiterea crimei şi, potrivit legii, în acest caz ar trebui să ceară din oficiu revocarea măsurii de arestare preventivă şi retragerea acuzaţiilor formulate împotriva acesteia.

Chinuită cu sadism

Povestea cu care cei doi soţi încearcă să-şi scape pielea nu stă, însă, în picioare. Ar însemna că mama tinerei a murit în linişte şi rapid, în câteva secunde, fără ca fiica, aflată în încăperea alăturată, să fi auzit măcar un suspin. Ipoteza e contrazisă în primul rând de vecinii cuplului, care au depus mărturie că în dimineaţa de 3 decembrie au auzit din casa lor ţipete deznădăjduite, bufnituri şi lovituri, cel puţin 20 de minute.

În plus, legiştii au reuşit să separe mai multe tipuri de leziuni de pe corpul victimei, ceea ce scoate la iveală faptul că Paraschiva Vilhan a încercat din răsputeri să se apere, iar criminalul a încercat toate mijloacele posibile ca s-o reducă la tăcere. A lovit-o de mai multe ori în cap, cu un "obiect alungit, bont", iar apoi a vrut s-o stranguleze cu mâinile, pe cadavru fiind descoperite numeroase hematoame şi escoriaţii la nivelul gâtului, provocate de degete umane. Cum nici aşa victima nu a fost răpusă, criminalul (sau criminalii) a pus mâna pe un "obiect tăietor" cu care a înjunghiat-o în gât, după care i-a secţionat artera carotidă şi vena jugulară. În final, victima a fost din nou strangulată, cu un fular.

"Apartamentul soţilor Moraru-Pazurik nu e cât un stadion. În 20 de paşi, treci dintr-un capăt în altul al locuinţei, ca urmare e greu de crezut că tânăra nu a auzit niciun zgomot", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

La psihiatru

În consecinţă, anchetatorii continuă să o considere pe profesoară complice, ceea ce o pune într-o situaţie chiar mai dificilă decât a soţului ei. Avocatul Moraru a fost inculpat pentru omor, faptă pedepsită cu închisoare între 10-20 ani, în timp ce în cazul ei, ca fiică a victimei, se aplică circumstanţe agravante care majorează limitele de pedeapsă, astfel că profesoara riscă, pentru complicitate, între 15 şi 25 ani de închisoare.

De altfel, începând din 29 mai şi până miercurea trecută, anchetatorii i-au trimis pe cei doi soţi în faţa unei comisii de specialitate pentru efectuarea unei expertize psihiatrice. Moraru şi Pazurik au fost supuşi la mai multe teste, rezultatele urmând să stabilească dacă au avut discernământ în ziua crimei.

Excursie în Capitală

04 Lele.jpgProcedurile de expertizare psihiatrică au fost întrerupte pentru o singură zi, pe 30 mai, când Cosmin şi Krisztina au făcut o vizită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde tânăra a încercat să convingă judecătorii să o elibereze din arest. Ea a fost reprezentată la instanţa supremă de avocatul Alexandru Lele (foto), care - la fel ca şi Doseanu - a încercat să acrediteze ideea că măsura dispusă de procurori nu ar fi justificată, deoarece nu ar exista probe care să susţină acuzaţiile.

De altfel, Lele a criticat lipsa de consistenţă a probelor de la bun început, susţinând încă de la arestarea profesoarei că actul prin care a fost inculpată a fost făcut "pe genunchi", superficial. Recursul a fost totuşi respins, iar Cosmin şi Krisztina au fost din nou aduşi la Oradea. Unde, miercuri seară, după ultima înfăţişare în faţa Comisiei de expertiză psihiatrică, avocatul Moraru a venit cu o nouă surpriză...

Cicăleală mortală

După ce mai bine de şase luni a negat orice implicare în uciderea soacrei sale, aruncând vina pe fostul soţ al acesteia, care i-ar fi vizitat dimineaţa la cafea doar să-şi lichideze fosta nevastă, Moraru a cerut să fie dus în faţa procurorului şi a cerut o foaie de hârtie ca să scrie o declaraţie. "După ce a imaginat tot felul de strategii, se pare că în final, sfătuit de avocat, s-a răzgândit şi a decis să îşi recunoască vinovăţia", afirmă sursele BIHOREANULUI.

Declaraţiile lui Moraru "puşcă" doar în parte cu datele anchetatorilor, căci încă mai sunt detalii despre care acesta refuză să discute. Bărbatul a prezentat, parţial, filmul crimei, susţinând că şi-a omorât soacra pentru că l-a scos din minţi. Femeia l-a cicălit, iar disputa a degenerat până când, zice el, a luat blocatorul de la volanul maşinii, aşezat lângă uşa de acces în locuinţă, şi a lovit-o de mai multe ori, fără să se gândească la urmări.

Victima l-a zgâriat, a adăugat el, ceea ce l-a înfuriat şi mai mult. A văzut cuţitul pe masa de bucătărie, cu care mai devreme pregătise micul dejun, l-a luat şi a înjunghiat-o. "Nu mai ştia unde a lovit-o şi de câte ori", spune sursa citată. Detaliile despre "armele" crimei, blocatorul de volan şi cuţitul, au mai apărut în declaraţiile anterioare ale avocatului, când încerca să arunce vina pe socrul său, Iosif Pazurik. De astă dată, însă, a recunoscut că el le-a folosit.

Memorie selectivă

Moraru nu a oferit nicio explicaţie despre urmele de degete descoperite de legişti pe gâtul soacrei sale şi nici despre cele lăsate de fularul cu care a strâns-o de gât. Sunt amănunte de care nu îşi aduce aminte, zice el, la fel cum nu mai ştie nici unde a aruncat blocatorul şi cuţitul, covorul în care a înfăşurat-o ca să scoată cadavrul din casă şi geaca de fâş în care fusese îmbrăcată femeia când a sosit la ei acasă - toate încă negăsite de anchetatori. Moraru a spus, evaziv, doar că le-a aruncat "ori în România, ori în Italia, ori în Elveţia".

Tânărul n-a vrut să dezvăluie nici motivul de la care a pornit cearta cu soacra sa. "A declarat că au avut loc discuţii intime, despre care nu doreşte să ofere amănunte", spune apărătorul său, Răzvan Doseanu. Singurul lucru pe care Cosmin şi-l aminteşte precis e că soţia sa, Krisztina, nu s-a aflat lângă el în momentul crimei şi, deci, nu a avut nicio contribuţie la crimă. Un amănunt greu de crezut şi pe care nici anchetatorii nu sunt dispuşi să-l înghită.


FUGARI
Crimă în palat

Acuzaţi că au ucis-o pe Paraschiva Vilhan în dimineaţa de 3 decembrie 2012, chiar în apartamentul lor din Palatul Vulturul Negru, Cosmin Moraru şi Krisztina Pazurik fugiseră din ţară înspre vestul Europei imediat după comiterea crimei. Cei doi au fost localizaţi şi reţinuţi în Elveţia pe 5 decembrie, când magistraţii orădeni au şi emis pe numele lor mandat de arestare în lipsă, iar procurorii au demarat procedurile de extrădare. Cadavrul victimei a fost găsit pe 26 decembrie la marginea unui teren agricol din satul Nădar (comuna Spinuş), mutilat şi ciopârţit de câini, cu o parte din membre devorate. Cei doi soţi au ajuns la Oradea pe 16, respectiv pe 17 mai, când Curtea de Apel Oradea a dispus arestarea lor, măsură menţinută până în prezent în ciuda eforturilor avocaţilor de a le obţine eliberarea.

Bihorel a obţinut mărturiile verbale ale celor doi şi le comentează pe blogul său: Cosmin Moraru a recunoscut că şi-a omorât soacra. Bărbaţii însuraţi nu-l condamnă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
P.S. Hackerii destepti nu s-ar obosi cu calculatorul tau.
Să zicem că supar un hacker (în adevaratul sens al cuvâtului) şi acesta îmi ştie IP-ul (sau mi-l află) ce poate sa imi facă? Cum poate să mă atace? Printre voi sigur se află şi unul dintr-aceia.. să scrieţi aici fiecare după posibilitaţi ce poate sa imi facă.. asta din curiozitate.. chiar nu vreau sa am de-a face cu vreunu. Nu vreau metoda, ci doar efectul.. doar daca iti cunoaste IP-ul, persoana respectiva nu poate sa \\"patrunda\\" la tine in calculator, e ca si cum ai sti adresa unde locuieste doroftei si te-ai duce sa-i tragi o palma peste fata ^_^ totusi , atacatorul se poate folosi de programele pe care le rulezi tu pentru a putea patrunde.Daca hackerul e destept si exploateaza o vulnerabilitate din windows (si sunt o gramada), mai ales daca nu ai update-uri la zi, poate sa preia controlul asupra calculatorului (cu drepturi de administrator). Dupa aia poate sa-ti puna un keylogger care trimite log-urile prin mail la el si-ti afla toate parolele si tot ce tastezi. Poate sa-ti stearga ce vrea de pe HDD, poate sa-ti bage virusi etc.
Postat 13 Iunie 2013, 19:22 de ATENTIE 1
@vai de noi
Care creier????
Postat 13 Iunie 2013, 11:58 de soso
Soacrelor din Lumea Largã
Luaţi aminte pãcãtoaselor, levierul şi brişca sînt aproape de trupul vostru chiar dacã voi nu le vedeţi. Şi într-o zi vine Ba-Bau cu ustensilele în mînã şi vã trimite la odihnã sau caznã veşnicã, dupã nivelul de preacurvie practicat în trecãtoarea viaţã.
Postat 13 Iunie 2013, 11:36 de SOCRATIUL
ce cercetare penala de doi bani ?
din sute de salariati lucreaza nici 30 % si avem cazuri aiurea, de ce ? PUNETI UMARUL si CREIERUL in priza ca va PLATIM , nu o faceti GRATISSS !!
Postat 13 Iunie 2013, 08:52 de vai de noi !!!
SLABUT
IAR SINTEM BANALI, ALTII AU DAT LOVITURA, CICALITOAREA A DISPARUT SAU A FOST GASITA BUCATI, MAI EXERSATI BAIETI, PERFECTIUNEA SE ATINGE NUMAI PRIN REPETIE. TRAIASCA SOACRA VIE, DACA N-A LUAT-O STAPINUL PUCIOASEI. AVIZ SI NEVESTELOR.
Postat 12 Iunie 2013, 23:12 de cioaca al II-lea
soft ,
nu va jucati cu focul si condamnati criminalul, ce psihologi aavbeti daca nu determinati crima cu sange rece, el nu este rece este cel care da ordin :))) e plin de criminali necondamnati in libertate si inchisoare de ce ? tot timpul se musamalizaeza cazurile si cineva face in justitie pe bunul samaratean, asta nu e job sa dai pedepse dupa ce este in dosar, asta face si un soft , automatizat stabilim pedepsele nu cu sunte de provcurori si judecatori ? Trebuie sa distingi personalitatea de criminal de cel ce instiga , da ordin, ce naiba !!
Postat 12 Iunie 2013, 18:56 de soft ,
pffffffooooi !!
era avocat , nu era obligat sa i deschida USA SOACREI, corect ? FATA a omorat o ca e brre proofesoara mai analfabeta in drept ca multi altii :))) , el avocat a calculat anii si scapa mai repede decat ea :))) nu el a uciso, e cert 100 % , daca o ucidea el nu fugea isi aceepta fapta dar a aparat o pe ea, fiica cea mult iubita a mamei , pffffffooooi !!
Postat 12 Iunie 2013, 12:01 de pffffffooooi !!
eterna soacra
Muey, citi n-am avut fantezii cu soacra? si nu d'alea erotice ci trecuta prin drujba, oparita, bagata in acid etc? Unii vor zice ca daca iti satisfaci zexual soacra, iti maninca din palma. Asa o fi? Trebuia sa incerce prima data s-o fericeasca, si daca nu era multumita,d'abia dupa trebuia sa dea cu dinamita.
Postat 12 Iunie 2013, 09:55 de Mieluselul
inchisa pe viata!!
Sa participi la omorarea mamei tale? Ce animal isi omoara mama? Atunci? Sa fie libera si sa mai nasca si alti monstrii? Puscarie pe viata!
Postat 12 Iunie 2013, 09:21 de nina
si FUZTUTA si nebuna , cum naiba ?!!
nici o fiica sanatoasa la cap nu sta si isi lasa mama UCISA, asta trebuie inchisa la NEBUNI, va gasi alt avocat sa i ucida COPILUL, e o bolala, VIATA trebuie aprata si daca ii strain dar MAMA sau TATA, vai de noi cu NEBUNI in LIBERTATE !! in orice domeniu ii intalnesti, si FUZxTUTA si nebuna , cum naiba ?!!
Postat 12 Iunie 2013, 09:15 de interesant !!
sa ne distram pana la capat :)) o fi vreao SOPARLA tatuata !!
"până când apare şi tatăl ei, care îi omoară mama, o împachetează,.." de la sot si sotei am ajuns la TATA , nu i rau :)))) ha, ha, ha, ha, ha, ha, BUNICUL nu i pe undeva , ca fapt DIVERS !!!
Postat 12 Iunie 2013, 09:12 de bunicul :))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON