URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2015, 09:42

Klezmer pe răcoare: Artiştii orădeni au dat un spectacol pe cinste în Cetate (FOTO/VIDEO)

Vremea n-a ţinut, miercuri seară, cu artiştii care au urcat pe scena festivalului Toamna Orădeană care în acest an se desfăşoară în Cetatea Oradea, proaspăt reabilitată. Chiar şi aşa, la spectacole s-au adunat, în pâlcuri, mai mulţi orădeni.

Concertul care a atras cel mai mult atenţia, şi care a fost urmărit de circa 300 de orădeni, a fost unul deosebit, dat de Orchestra Klezmer Oradea (Ary Nagy Sandor, Ion Pintea, Szavuly Robert, Florian Chelu, Nagy Kalman, Alexandru Szuz, Alexandrina Chelu şi Kasa Tamas), alături de mai mulţi invitaţi: actorii Alina Leonte, Richard Balint, Andrian Locovei şi solista Alexandrina Chelu.

Timp de aproape o oră, artiştii orădeni şi-au încălzit spectatorii cu melodii klezmer ori alte cântece cunoscute, unele dintre ele reorchestrate în stilul klezmer, muzica tradiţională a evreilor din Europa de Est, inspirată din ritmurile specifice mai multor ţări.

Publicul a aplaudat, astfel, melodii precum "Tumbalalaika", un cântec folk al evreilor din Rusia, "Limonchiki", "Monti Csárdás", o piesă folclorică scrisă de italianul Vittorio Monti şi inspirată de tradiţionalul csárdás unguresc.

De asemenea, spectatorilor orădeni li s-au pregătit şi melodii în limba rusă, interpretate de Andrian Locovei, şi un cântec în limba franceză, interpretat de Alina Leonte. Alexandrina Chelu a cântat o rugăciune evreiască, iar Richard Balint a primit aplauze pentru melodiile "De-aş avea parale" din musicalul "Scripcarul pe acoperiş" şi "Visul imposibil" din cel mai nou musical al trupei orădene de teatru, "Omul din la Mancha".

Chiar dacă destul de puţini, spectatorii i-au aplaudat atât pe interpreţi cât şi pe membrii orchestrei, care şi-au dovedit talentul şi măiestria pe tot parcursul concertului.

Tot miercuri seară, pe scena din Cetate au urcat, înainte şi după concertul klezmer, Anamaria Mihăieş, Jessie Baneş (participantă la Vocea României), Art Group, formaţia Şcolii de Arte Francisc Hubic, Anca Căuş şi Renata Tolvai.

Pe de altă parte, tot miercuri, în cursul după amiezii, pe scena amenajată în cadrul festivalului, reprezentanţii municipalităţii i-au premiat pe cei 36 de olimpici orădeni care au obţinut diplome la olimpiadele naţionale 2014 -2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON