URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2020, 18:46

Klaus Iohannis: România intră, de luni, în stare de urgenţă! (VIDEO)

Klaus Iohannis: România intră, de luni, în stare de urgenţă! (VIDEO) (foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seara că România va intra în stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare.

"Este foarte important ca măsurile să fie luat la timp, iar pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare", a declarat, sâmbătă seara, şeful Statului.

"Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus", a continuat Iohannis.

Preşedintele României s-a adresat în declaraţia sa direct cetăţenilor, făcând apel la aceştia să respecte regulile.

"Dar, dragi români, autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acuma foarte bine, dar singuri nu vom reuşi să facem decât o o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor, să respectaţi regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că acest lucru este puţin mai greu. Şi, da, avem nevoie să vă informaţi corect, din surse publice, direct de la autorităţi", a afirmat acesta.

În fine, președintele a spus că "numai împreună vom reuşi să trecem peste această criză".

OUG 1/1999 stabileşte că "Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre".

Instituirea stării de urgenţă este instituită de Constituţia României şi reglementată de OUG 1 din 1999. Starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de maximum 30 de zile.

Pe durata stării de urgenţă, instituită în cazul iminenţei producerii ori producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru, informează G4Media.ro.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale prevăzute la art. 3^2, numai în măsura în care situaţia o cere şi cu respectarea art. 53 din Constituţia României, republicată.

La instituirea stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă.

Când este instituită starea de urgenţă, autorităţile pot lua măsuri ca:

- închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
- rechiziţionarea de bunuri, potrivit legii
- să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
- să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
- să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
- să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
- să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate
- să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute

Nu este obligatoriu ca toate aceste măsuri să fie luate. 

Potriit legii, în termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

UPDATE:

Guvernul României a făcut precizări pe marginea stării de urgenţă, arătând că "NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu".

Reprezentanţii Guvernului mai spun că "vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cumpar porc vietnamez!
Vindea unul in piata azi...Pentru reumatism...urla n gura mare..!Tamaie,tamaie replica vecinul de taraba!O primavara frumoasa cu liniste va doresc oameni buni si frumosi...!
Postat 16 Martie 2020, 04:09 de grigore
Situație de criză creeata
Aceasta este defapt o situație creeata pt a echilibra economiile unor state print ro criza economica de genul acesta. Nu putem vb de o pandemie in România când valoarea de infectare sau șansele de infectare cu corina virus sunt de 0,0068% oameni buni. În schimb toate supermarketurile si au dublat preturile, turismul e pe butuci, firmele de construcții se închid, imobiliarele stagnează, transportul e in faliment!!! Atentie nu va lăsați manipulați de guvern!!!! Este o criză generată pt a se stabiliza economia! Sunt cazuri de rujeola si gripa mai multe in Romania decât Covid-19 creat si plantat cu dedicație destructurarii celei mai mari economii:China ! Europa dupa america e cea mai mare importatoare din China...si ia ghici: lovim si EU si terminăm importurile. Criza creata de mai marii conducatori iar masele de manevră se văd deja!
Postat 15 Martie 2020, 12:55 de Adrian_Preda
Iohannis are usor delay(ca sa nu spun retard)
Cu doar trei zile in urma acelasi Iohannis spunea ca daca auziti politicieni vorbind de starea de urgenta, mutati canalul!
Postat 15 Martie 2020, 12:31 de 1x1
Curiosity killed the cat
Ce interesant,noaptea la 1 daca vrei sa combati germeni,microorganisme,microbi intr-un cuvint, cu eseuri literare,nu cu clor sau alcool, esti neutralizat de cenzura moderatorului.In schimb,ziua-n amiaza-mare,se tolereaza dejectiile si injuriile omnidirectionale,pe baza de veneratia unui singur zeu,o religie monoteista care a lovit aidoma coronavirusului...
Postat 15 Martie 2020, 10:34 de excalibur
Oradeanbihor
Care situație??
Postat 15 Martie 2020, 10:25 de Sandu2100
La ce cozi sunt la intrare în vămile rămase deschise ...
... e posibil ca măscăriciul ăsta să amâne pe marți !?!
Postat 15 Martie 2020, 10:11 de CrisDumi
...
Nici chiar in situatia actuala nu te poti opri din vomitat venin si imprăstiat *? Chiar așa retard esti? In situatia actuala crezi ca mai conteaza culoarea politica? Sau ca acest guvern poate face minuni?
Postat 15 Martie 2020, 07:57 de oradeanbihor
CrisDumi
Du-te la Lidl rapid, fă stocul, cucerești-o pe Mona, cur papiroș. Că bineînțeles Bolojan e de vină, și Nelu Colonelu
Postat 15 Martie 2020, 00:10 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON