URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2020, 11:44

Kaufland, obligată să plătească daune de 25.000 lei unei orădence lovite de un motostivuitor în magazin

Kaufland, obligată să plătească daune de 25.000 lei unei orădence lovite de un motostivuitor în magazin foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă lovită de un motostivuitor într-un magazin Kaufland va primi daune morale de 25.000 de lei, după ce Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate - prin sentință definitivă - în procesul intentat companiei Kaufland România SCS, anunță site-ul Clujust.ro, care redă pe larg deciziile instanțelor.

Potrivit site-ului menționat, totul a pornit de la o întâmplare din 5 decembrie 2018. „O femeie în vârstă de 69 de ani, în timp ce se afla la cumpărături într-un magazin Kaufland din Oradea, fără să observe, a fost lovită de un motostivuitor condus de către un angajat al magazinului. Imediat ce a fost lovită de motostivuitor, bătrâna a căzut la pământ”, arată sursa citată.

Femeia a ajuns la Unitatea de primire a Urgențelor, iar ulterior a fost nevoită să poarte bandaje de imobilizare timp de 18 zile. Potrivit certificatului medico-legal depus la dosar, victima s-a ales cu numeroase leziuni, în special la mâini și picioare, suferind inclusiv o fractură de claviculă. Medicii legiști au stabilit că are nevoie, în total, de 30-35 de zile de îngrijiri medicale ca să se vindece.

Orădeanca a dat în judecată compania Kaufland România SCS, iar atât Judecătoria Oradea și Tribunalul Bihor, cât și, în final, Curtea de Apel Oradea i-au dat dreptate.

Un proces șicanator

Orădeanca lovită de motostivuitor a cerut obligarea companiei la plata unei sume de 25.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului moral suferit ca urmare a accidentului, și la plata a 597,3 lei daune materiale și cheltuieli de judecată. Kaufland România a cerut, în schimb, respingerea acţiunii ca neîntemeiate, susținând între altele și că victima nu ar fi făcut dovada cheltuielilor pentru îngrijirea leziunilor.

„Daunele morale solicitate în cazul de faţă sunt exagerat de mari, analiza trebuind să fie una in concreto faţă de toate cauzele producerii efectelor vătămătoare, netrebuind să aibă relevanţă centrală pentru instanţa de judecată cuantumul pretenţiilor privind daunele morale solicitate de către părţile civile, întrucât acestea pot fi uneori total nejustificate, exagerate, fără măsură, iar această practică este întâlnită frecvent", au depus la dosar cei de la Kaufland.

Mai mult, cu toate că reprezentanții companiei au susținut că nu încercau să minimalizeze suferința pricinuită victimei, au catalogat acțiunea victimei ca... șicanatoare: "Dat fiind caracterul şicanator şi vădit nefondat al acţiunii, precum şi faptul că prezenta acţiune a necesitat serviciile specializate ale unui avocat, intimata se vede nevoită să solicite instanţei acordarea cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta acţiune".

Ce au spus judecătorii

Și, totuși, judecătorii i-au dat dreptate femeii, apreciind că toate suferințele, restricțiile, tratamentele medicamentoase, ședințele de kinetoterapie și inclusiv cele de consiliere psiholgică impun acordarea unor daune morale. 

În vreme ce Judecătoria Oradea a obligat Kaufland România SCS la plata sumei de 1.000 lei daune materiale și a sumei de 15.000 de lei daune morale, Tribunalul Bihor a majorat daunele morale, obligând compania la plata sumei de 597,3 lei (daune materiale) precum și la plata sumei de 25.000 lei ca daune morale.

„Tribunalul a avut în vedere o serie de criterii, cum ar fi: consecinţele negative suferite de apelanta V.I. pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială şi socială. Totodată, instanţa a avut în vedere un anumit echilibru între prejudiciul moral suferit şi despăgubirile acordate, în măsură să permită celui prejudiciat anumite avantaje care să atenueze suferinţele morale, fără a se ajunge însă în situaţia îmbogăţirii fără just temei”, au explicat magistrații.

Accidentul i-a afectat victimei situaţia familială, profesională şi socială, au mai subliniat aceștia. Femeia este singură, iar viața ei a fost cu atât mai afectată de eveniment cu cât depindea mereu de cineva. Potrivit declarațiilor unui martor, victima a fost ajutată în perioada respectivă de o familie, care a dus-o pe aceasta la medic, la cimitir, a ajutat-o cu cumpărăturile. „O despăgubire derizorie, cum este cea solicitata de către recurenta (Kaufland – n.red), duce la minimalizarea caracterului grav al faptei săvârşite şi a consecinţelor grave ale acesteia", se mai arată în decizia instanței. 

Și Curtea de Apel Oradea a dat dreptate victimei, constatând nul recursul declarat de Kaufland la decizia Tribunalului și menținând-o în întregime. De asemenea, Kaufland a fost obligată și la suma de 1.000 lei, cheltuieli de judecată în recurs, reprezentând onorariu avocaţial. Decizia - pronunțată pe 22 septembrie 2020 - este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Kaufland este SCS !?!
Afică societate comercială în comandită simplă !?! Păi asta înseamnă că multinaționala nu plătește nimic ... ci doar administratorii desemnați de patronajul nemțesc, de la CEO România la managerul magazinului și "excavatoristul" de serviciu !?! Iată ce simplu se spală pe mâini, în plină "pandemie", compania germană din care face parte și rețeaua de magazine Kaufland ... printr-un artificiu juridic la constituirea societății Kaufland România SCS. E legal, e voie, e tipic românesc !?!
Postat 05 Noiembrie 2020, 12:29 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON