URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 11:44

Kaufland, obligată să plătească daune de 25.000 lei unei orădence lovite de un motostivuitor în magazin

Kaufland, obligată să plătească daune de 25.000 lei unei orădence lovite de un motostivuitor în magazin foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă lovită de un motostivuitor într-un magazin Kaufland va primi daune morale de 25.000 de lei, după ce Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate - prin sentință definitivă - în procesul intentat companiei Kaufland România SCS, anunță site-ul Clujust.ro, care redă pe larg deciziile instanțelor.

Potrivit site-ului menționat, totul a pornit de la o întâmplare din 5 decembrie 2018. „O femeie în vârstă de 69 de ani, în timp ce se afla la cumpărături într-un magazin Kaufland din Oradea, fără să observe, a fost lovită de un motostivuitor condus de către un angajat al magazinului. Imediat ce a fost lovită de motostivuitor, bătrâna a căzut la pământ”, arată sursa citată.

Femeia a ajuns la Unitatea de primire a Urgențelor, iar ulterior a fost nevoită să poarte bandaje de imobilizare timp de 18 zile. Potrivit certificatului medico-legal depus la dosar, victima s-a ales cu numeroase leziuni, în special la mâini și picioare, suferind inclusiv o fractură de claviculă. Medicii legiști au stabilit că are nevoie, în total, de 30-35 de zile de îngrijiri medicale ca să se vindece.

Orădeanca a dat în judecată compania Kaufland România SCS, iar atât Judecătoria Oradea și Tribunalul Bihor, cât și, în final, Curtea de Apel Oradea i-au dat dreptate.

Un proces șicanator

Orădeanca lovită de motostivuitor a cerut obligarea companiei la plata unei sume de 25.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului moral suferit ca urmare a accidentului, și la plata a 597,3 lei daune materiale și cheltuieli de judecată. Kaufland România a cerut, în schimb, respingerea acţiunii ca neîntemeiate, susținând între altele și că victima nu ar fi făcut dovada cheltuielilor pentru îngrijirea leziunilor.

„Daunele morale solicitate în cazul de faţă sunt exagerat de mari, analiza trebuind să fie una in concreto faţă de toate cauzele producerii efectelor vătămătoare, netrebuind să aibă relevanţă centrală pentru instanţa de judecată cuantumul pretenţiilor privind daunele morale solicitate de către părţile civile, întrucât acestea pot fi uneori total nejustificate, exagerate, fără măsură, iar această practică este întâlnită frecvent", au depus la dosar cei de la Kaufland.

Mai mult, cu toate că reprezentanții companiei au susținut că nu încercau să minimalizeze suferința pricinuită victimei, au catalogat acțiunea victimei ca... șicanatoare: "Dat fiind caracterul şicanator şi vădit nefondat al acţiunii, precum şi faptul că prezenta acţiune a necesitat serviciile specializate ale unui avocat, intimata se vede nevoită să solicite instanţei acordarea cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta acţiune".

Ce au spus judecătorii

Și, totuși, judecătorii i-au dat dreptate femeii, apreciind că toate suferințele, restricțiile, tratamentele medicamentoase, ședințele de kinetoterapie și inclusiv cele de consiliere psiholgică impun acordarea unor daune morale. 

În vreme ce Judecătoria Oradea a obligat Kaufland România SCS la plata sumei de 1.000 lei daune materiale și a sumei de 15.000 de lei daune morale, Tribunalul Bihor a majorat daunele morale, obligând compania la plata sumei de 597,3 lei (daune materiale) precum și la plata sumei de 25.000 lei ca daune morale.

„Tribunalul a avut în vedere o serie de criterii, cum ar fi: consecinţele negative suferite de apelanta V.I. pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială şi socială. Totodată, instanţa a avut în vedere un anumit echilibru între prejudiciul moral suferit şi despăgubirile acordate, în măsură să permită celui prejudiciat anumite avantaje care să atenueze suferinţele morale, fără a se ajunge însă în situaţia îmbogăţirii fără just temei”, au explicat magistrații.

Accidentul i-a afectat victimei situaţia familială, profesională şi socială, au mai subliniat aceștia. Femeia este singură, iar viața ei a fost cu atât mai afectată de eveniment cu cât depindea mereu de cineva. Potrivit declarațiilor unui martor, victima a fost ajutată în perioada respectivă de o familie, care a dus-o pe aceasta la medic, la cimitir, a ajutat-o cu cumpărăturile. „O despăgubire derizorie, cum este cea solicitata de către recurenta (Kaufland – n.red), duce la minimalizarea caracterului grav al faptei săvârşite şi a consecinţelor grave ale acesteia", se mai arată în decizia instanței. 

Și Curtea de Apel Oradea a dat dreptate victimei, constatând nul recursul declarat de Kaufland la decizia Tribunalului și menținând-o în întregime. De asemenea, Kaufland a fost obligată și la suma de 1.000 lei, cheltuieli de judecată în recurs, reprezentând onorariu avocaţial. Decizia - pronunțată pe 22 septembrie 2020 - este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Kaufland este SCS !?!
Afică societate comercială în comandită simplă !?! Păi asta înseamnă că multinaționala nu plătește nimic ... ci doar administratorii desemnați de patronajul nemțesc, de la CEO România la managerul magazinului și "excavatoristul" de serviciu !?! Iată ce simplu se spală pe mâini, în plină "pandemie", compania germană din care face parte și rețeaua de magazine Kaufland ... printr-un artificiu juridic la constituirea societății Kaufland România SCS. E legal, e voie, e tipic românesc !?!
Postat 05 Noiembrie 2020, 12:29 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON