URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2018, 17:50

"Kakuk Marci", în premieră la Teatrul Szigligeti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trupa Szigligeti prezintă, sâmbătă, în premieră, comedia "Mărtinaş Cucu" (Kakuk Marci), cu unul dintre cele mai cunoscute personaje boeme ale literaturii maghiare în prim plan. În spectacol au fost distribuiţi 20 de actori, producţia având muzică live.

Spectacolul inspirat de romanul lui Józsi Jenő Tersánszky este regizat la Oradea de artistul maghiar Péter Gothár.

"Am impresia că este ceva în acest text care se potriveşte foarte bine cu acest oraş, cu viaţa din judeţul Bihor, dar şi cu această trupă care are în componenţă mulţi membri tineri şi energici. Împreună cu Eszter Novák, am încercat să găsim un material în care toţi vor avea un rol, dar şi nouă ne place foarte mult. Tersánszky este foarte simpatic, fiecare frază poate părea cunoscută", a spus regizorul.

Péter Gothár, regizor de teatru şi de film, scenarist şi scenograf, s-a născut în 1947 în oraşul maghiar Pécs. În 1967, a devenit asistent regizor, iar între 1975 – 1979, regizor al Televiziunii Maghiare.

După această perioadă, a fost regizorul principal al Teatrului Csiky Gergely din Kaposvár, iar din 1993, regizorul Teatrului Katona József, respectiv regizor invitat al Teatrului Radnóti. Începând din 2002, este profesorul Academiei de Teatru şi Film de la Budapesta. Péter Gothár este un regizor de film recunoscut pe plan mondial, câştigând premii la festivaluri de la Cannes la New York, de la Tokyo şi Chicago la Karlovy Vary.

Despre piesă, dramaturgul spectacolului, Péter Kárpáti, a spus: "Opera lui Tersánszky prezintă realitatea în urmă cu o sută de ani cu acurateţea unui film documentar. Sărăcie, egoism, escrocherie – se conturează în faţa noastră o lume cumplită, totuşi, surprinzător, într-o manieră extrem de suplă şi distractivă".

Conducătorul muzical al producţiei este György Selmeczi, compozitor, pianist, dirijor, regizor de operă.

Merită subliniat că spectacolul va fi supratitrat în limba română.

Premiera va avea loc sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 19. Sunt valabile abonamentele "Szigligeti". Următoarele reprezentaţii vor avea loc după cum urmează: 8 aprilie de la ora 19 (abonament "Halasi Gyula"), 14 aprilie, ora 17 (abonament "Papp Magda"). Bilete se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19, respectiv cu o oră înaintea începerii spectacolelor), sau online, pe www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON