URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2023, 10:21

Justiţie blajină: Detalii revoltătoare din sentința blândă dată de judecători bihoreanului care și-a torturat partenera până când ea s-a spânzurat

Justiţie blajină: Detalii revoltătoare din sentința blândă dată de judecători bihoreanului care și-a torturat partenera până când ea s-a spânzurat ​​​​​​​ÎMPINSĂ LA MOARTE. Iulia Pleşu a fost găsită spânzurată în curtea casei. Povestea ar fi rămas o banală sinucidere, dar anchetatorii au descoperit că femeia îndurase umilinţe şi bătăi de nedescris din partea concubinului, Ciprian Pogana, care a și împins-o la moarte...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdictul s-a lăsat aşteptat de astă vară, mai exact din 15 iunie, când judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican au declarat închise dezbaterile şi au intrat în deliberări. Cazul privea o infracţiune ajunsă în premieră în faţa unei instanţe din România: determinarea sau înlesnirea sinuciderii.

Vinovatul e un bărbat de 46 ani din Gepiş, comuna Lăzăreni, Ioan Ciprian Pogana, iar victima, Iulia Pleşu, de 48 ani, o femeie cu care avea trei copii. Aceasta și-a pus ştreangul la gât din cauza bătăilor cumplite încasate de la el.

Trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, violenţă în familie şi rele tratamente aplicate minorilor, Pogana a fost condamnat iniţial la 15 ani de detenţie, dar pedeapsa a fost considerată prea aspră de judecătorii Curţii de Apel Oradea. După 6 luni de chibzuire, aceștia au pronunţat o soluţie descrisă ca oripilantă de toţi specialiştii consultaţi de BIHOREANUL...

O poveste tristă

Drama cumplită a Iuliei Pleşu a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL în 2019, când cazul a fost trimis în faţa instanţei de Parchet. Cei doi - după cum le povesteau atunci reporterilor sătenii din Gepiş - s-au cunoscut în 2001, pe când Iulia, venită în Bihor tocmai din Vrancea, era căsătorită cu un bărbat din Sântandrei, cu care avea şi doi băieţi, rămaşi la tatăl lor.

Îndrăgostită de Pogana, femeia a divorţat şi s-a mutat cu acesta, dar noua relaţie a fost una toxică, deşi era o soţie, mamă şi gospodină bună. Cei doi nu s-au căsătorit niciodată, nici după naşterea celor trei copii pe care Pogana i-a luat pe numele său. Iulia, care lucra la o fabrică de încălţăminte, se trezea la ora 4, hrănea animalele din gospodărie, pregătea copiii de şcoală, iar după ce se întorcea de la serviciu se ocupa de ei, gătea, făcea curăţenie, îngrijea animalele şi grădina de legume.

Dacă în primii ani bărbatul îşi revărsa furia asupra ei chiar şi pentru gustul mâncării, ulterior a găsit un alt motiv, mai „bun”: gelozia. I-a interzis să mai meargă la lucru, să se întâlnească cu vreo prietenă ori chiar să vorbească la telefon, iar bătăile au devenit zilnice şi de o cruzime extremă. O lovea cu vătraiul, cu lopata, cu pumnii, o tortura cu sălbăticie, adesea de faţă cu martori, inclusiv cu copiii. În primăvara lui 2017 femeia a ajuns şi la spital după ce individul a legat-o de un copac în pădure şi a bătut-o cu parul, fracturându-i mai multe coaste. Înfricoşată, le-a spus medicilor că a căzut dintr-o căruţă care, apoi, ar fi trecut peste ea.

În anchetă

Ameninţată de bărbat că-i va ucide copiii dacă îl părăseşte, Iulia a îndurat chinul până pe 24 iulie 2017, când, după o nouă bătaie încasată, a luat o sfoară, a legat-o de scară şi s-a spânzurat.

Cazul a fost înregistrat iniţial ca „moarte suspectă”, iar poliţiştii au propus să fie clasat, căci nu era nicio suspiciune: femeia îşi luase viaţa. Însă procurorul Alin Leucea, aflat la vremea respectivă la Parchetul Bihor, acum la Parchetul Curţii de Apel Oradea, a respins propunerea. Motivul? Raportul medicilor legişti arăta că femeia avea vânătăi pe tot corpul, cinci coaste purtau urmele unor fracturi mai vechi, iar o mână îi fusese ruptă recent. În opinia procurorului, exista o legătură între abuzurile suferite şi sinucidere. Aşa că cercetările au fost extinse împotriva lui Ciprian Pogana, pentru o acuză formulată în premieră în România: determinarea sinuciderii.

După doi ani, bărbatul a fost trimis în judecată, pe lângă acuza iniţială fiindu-i imputate încă două: violenţă în familie şi rele tratamente aplicate celor trei copii. Martori neputincioşi la bătăile încasate de mamă, fuseseră și ei bătuţi de bărbat, dacă îndrăzneau să-i ia apărarea, și forţaţi la munci agricole, de multe ori în timp ce el se lăfăia în pat, în faţa televizorului.

Verdict: vinovat!

Cazul a ajuns în dezbateri la Tribunalul Bihor. Pe 28 iulie 2021, judecătoarea Ileana Anastasiu a pronunţat primul verdict, condamnându-l pe Pogana la 15 ani de detenţie pentru toate acuzele. Decizia consemnată pe 55 de pagini descrie traume incredibile suferite de victimă, dar şi de copii, citând rapoartele specialiştilor, declaraţii ale minorilor şi ale martorilor, dar şi depoziţia cinică a lui Pogana, care a respins toate acuzele.

În sentință, judecătoarea a arătat că cei trei copii nu au avut niciodată o viaţă normală, fiind „victimele violenţelor sistematice”, „nevoiţi să se comporte permanent aşa încât să preîntâmpine agresarea mamei lor”.

„Extrem de traumatizant pentru copii a fost comportamentul violent şi înjositor al inculpatului care a dezbrăcat-o pe mama lor şi a strigat că îi va scrie pe spate cuvântul obscen «curvă», după care o va scoate astfel dezbrăcată în stradă. Cei trei copii au asistat la toate aceste momente de violenţă fizică şi psihică la adresa mamei lor, care se ascundea dezbrăcată după uşă, umilită, şi au fost nevoiţi să intervină prin rugăminţi susţinute pentru ca tatăl lor să nu îşi finalizeze planul declarat”, a scris judecătoarea care, în plus, l-a obligat pe Pogana să plătească daune civile de 400.000 euro copiilor săi şi unuia dintre băieţii Iuliei, care s-a constituit parte civilă.

Puşi pe iertat

Dezbaterile au continuat apoi la Curtea de Apel Oradea, unde, deși normele europene impun evitarea revictimizării victimelor minore prin noi audieri succesive, doi dintre copii au fost rechemaţi pentru a treia oară în faţa instanţei, la 5 ani de la moartea mamei, ca să depună mărturie despre coşmarul pe care l-au trăit şi pe care, astfel, nu erau lăsaţi să-l uite.

Copiii au descris, din nou, cum Pogana nu s-a interesat niciodată de situaţia lor şcolară, de haine ori mâncare, obligându-i în schimb să se trezească la 4 dimineaţa ca să culeagă ciuperci și să facă treburi gospodăreşti - să pregătească lemne de foc, să facă curăţenie, să adape animalele -, în caz contrar fiind certaţi şi bătuţi.

Numai că declaraţiile nu i-au convins şi pe judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican, care pe 21 decembrie 2022, după 6 luni de amânări, au decis să taie 10 ani din pedeapsa decisă la Tribunal. Concret, agresorul fost condamnat la doar 5 ani și 6 luni de închisoare, numai pentru infracțiunile de determinare a sinuciderii şi violenţă în familie, nu şi pentru relele tratamente aplicate copiilor, pentru care a fost achitat pe motiv că „faptele nu există”. Şi daunele morale acordate de prima instanţă le-au considerat mult prea generoase, reducându-le la câte 20.000 euro de persoană.

O pedeapsă „echilibrată”

Hotărârea - motivată de judecătorul Şerban şi în numele colegei de complet - a fost descrisă chiar în document ca echilibrată, proporţională cu gravitatea faptelor”, deşi poate fi ușor considerată o pledoarie pentru agresorul care a transformat viaţa familiei sale într-un coşmar. Pogana era la „primul contact cu legea penală” şi nu a urmărit moartea partenerei sale de viaţă, scrie în sentinţă, ca şi cum bătăile şi abuzul psihic continuu la care şi-a supus victima nu i-ar fi provocat suferinţa şi întunecat mintea.

Mai mult, în condiţiile în care copiii au descris cu lux de amănunte cum mama lor era bătută de faţă cu ei, bărbatul este descris în sentință drept un tată grijuliu, care le atrăgea atenţia „să meargă la ei în cameră atunci când era scandal cu mama lor”. „Intenţia inculpatului a fost de a-i feri pe minori de aceste scandaluri, iar faptul că minorii uneori ieşeau din cameră şi săreau în ajutorul mamei lor nu i se poate reproşa inculpatului în mod direct”, au hotărât judecătorii.

Decât să paraziteze...

Nici bătăile pe care le încasau cei mici nu au fost, pentru magistrați, o problemă, aceștia apreciindu-l pe Pogana fiindcă a fost „mai strict şi sever” şi îi scotea pe copii la muncă, chiar şi la 4 dimineaţa, căci culesul de ciuperci, de pildă, „este foarte limitat de sezonul specific, astfel încât nu se poate aprecia că ar fi fost o povară pentru minori”.

„Apreciem că este mult mai benefic pentru copiii care trăiesc în mediul rural, dar nu numai, să presteze activităţi utile familiei, în aer liber, decât, spre exemplu, să paraziteze neclintiţi în faţa unor monitoare sau telefoane mobile toată ziua, aşa cum din păcate trăiesc mulţi minori în ziua de astăzi”, scrie în soluţia judecătorilor Rareș Șerban și Denisa Vidican.

Hotărârea celor doi este definitivă, deci procurorii şi victimele mai pot recurge doar la eventuale căi extraordinare de atac. Ea a stârnit însă discuţii aprinse, fiind catalogată drept „profund nedreaptă”, „oripilantă” şi ca lăsând „o senzaţie de oroare” de către specialişti în drept, psihologi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri specializate în protecţia copiilor, consultaţi de BIHOREANUL.

Nici nu e de mirare, în condiţiile în care, graţie pedepsei mici, Pogana, care între timp a fost încarcerat, are toate şansele să se elibereze după doar 3 ani, când îşi va ispăşi două treimi din pedeapsă. Pentru moartea unui om şi trei copii cărora le-a ucis inocenţa este, totuși, în ochii celor doi judecători, o sancțiune „echilibrată”...


ÎNCĂ O PREMIERĂ

L-au vrut după gratii

Cazul Pogana a mai prilejuit o premieră juridică locală, în 2019, la începerea procesului. Sesizaţi din BIHOREANUL că, imediat după ce a aflat că va fi trimis în judecată, bărbatul şi-a vândut animalele din gospodărie şi a plecat în Spania, procurorii au cerut arestarea lui preventivă şi judecarea din spatele gratiilor, solicitarea fiind prima de acest fel, motivată atât prin prisma acuzaţiilor grave care îi erau aduse, cât şi de faptul că plecase din ţară.

Dezbaterile au fost amânate câteva zile, timp în care, la recomandarea avocatului, Pogana s-a întors în țară şi s-a prezentat în faţa instanţei. Tribunalul Bihor a dispus să fie trimis după gratii pentru 30 de zile, perioadă din care Ciprian Pogana a executat doar 7, căci a contestat măsura, ca fiind neîntemeiată, iar aceeași Curte de Apel i-a dat dreptate, dispunând să fie eliberat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Hm,
Am cunoștințe care au făcut copii, primul din dragoste, al doilea și al treilea șamd., dacă cumva poate să agațe mai tare bărbatul să rămână cu ea, ori invers. Dacă relația ei a fost una toxică, de ce nu a ieșit din acel cerc? De ce nu a divorțat, cine a oprit-o? De dragul copiilor nu trebuie să comviețuiești cu cineva sunt multe alte posibilități, dar desigur poate sa gândit că cine o mai ia cu trei copii. Când a intrat în această căsnicie a obligat-o cineva, sau când era bătută pe cine sesiza, de ce nu a plecat. Aici e cred altceva decât cele afirmate în articol, dar nu suntem noi Mafalda să judecăm pe nimeni, dar dacă tot judecăm să o facă cel care nu are păcate, acum vă rog mâna sus care nu ai păcate!
Postat 12 Ianuarie 2023, 19:36 de Morometul
Apropo, a citit cineva dosarul respectivului?
A citit cineva dosarul în care a fost inculpat respectivul? A văzut cineva încheierile de ședință? Știe cineva care au fost probele de încriminare din dosar? A fost cineva martor la eveniment? Să presupui e una, să acuzi e alta. De unde deducem că respectivul a forțat victima să recurgă la asemenea gesturi? Dacă cineva ar presupune că în casele unor cetățeni dintre cei care comentăm s-ar găsii heroină și ați fi reținuți și hărțuiți de DICOT viar cmvenii? Avem oare unii câte o atitudine injustă? Deah, justiție pe forum e cel mai tare complet pe care l-am văzut, oare cine e procuror, cine e judecător, cine sunt avocații?
Postat 12 Ianuarie 2023, 19:23 de Morometul
"Tata grijuliu"!!!?
Întrebarea care se pune este cât de grijuliu va fi tatăl fata de copiii sai după declarațiile date în fata instantei? Nefiind decăzut din drepturile parintesti și ca un tata iubitor, se va întoarce după liberarea din pușcărie, să-și exprime grija fata de copii și sa le "plătească" despagubirile... Halal judecata! Cine va răspunde atunci?
Postat 10 Ianuarie 2023, 22:22 de Petcu
Eu sunt prea prost să înțeleg raționamentul instanței!
Uitându-mă pe portal.just.ro am văzut că prima instanță i-a interzis lui Pogană ăsta exercițiul drepturilor părintești (cum era și firesc), iar Curtea de Apel nu a mai menținut această măsură. Și a redus drastic pedeapsa cu închisoarea. Cum am zis, eu chiar nu înțeleg. Am totuși o întrebare: când se pensionează judecătorii din acest complet?
Postat 09 Ianuarie 2023, 11:19 de Costin21
Numa buni de pensii speciale,că le merită din plin
Cum poate avea o astfel de gândire ,atitudine , judecată un judecător sau chiar doi, cum poți declina cu atâta nonșalanță fapte evidente ? Pe aceștia doi și pe mulț alți precum ei cine îi trage la răspundere pentru aceste mizerii???
Postat 09 Ianuarie 2023, 11:08 de sss
Rareş Şerban şi Denisa Vidican
Verdictul acesta e o greseala. Am mai spus-o mai in gluma mai in serios. La angajare, judecatorii ar trebui sa aiba o sesiune de big brother in care sa fie batuti, scuipati, umiliti, abuzati in toate felurile ca sa poata intelege ce judeca ei de fapt.
Postat 09 Ianuarie 2023, 10:59 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON