URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2020, 13:08

Justiția, „Covidul” și digitalizarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.

Din 15 mai (prima zi după încetarea stării de urgenţă) au început să curgă toate termenele pentru declararea căilor de atac, şi tot de atunci activitatea a fost reluată în "parametri normali". Aceasta înseamnă că toate procesele se desfăşoară în condiţiile prevăzute în codurile de procedură, fiind însă fixate ore speciale pentru fiecare cauză în parte şi respectându-se norme sanitare specifice de distanţare fizică.

Ceea ce este paradoxal, însă, este faptul că între anii 2013 şi 2018 sistemul judiciar a refuzat în mod repetat să aplice prevederile Codului de procedură civilă din 2010 care impuneau fixarea de intervale orare pentru fiecare proces în parte.

Aceste dispoziţii legale au fost amânate succesiv, pentru ca în decembrie 2018 să fie abrogate. Iată că, la un an după această abrogare, sistemul se laudă că a găsit o soluţie pentru desfăşurarea proceselor în timp de pandemie, soluţie pe care a refuzat-o în condiţii de normalitate!

De asemenea, sistemul judiciar a descoperit brusc, la fel ca alte domenii, că se pot utiliza şi mijloace electronice pentru comunicarea actelor de procedură. Mai precis, toate instanţele impun acum aceste metode, spre deosebire de perioada ante-Covid, când doar anumite instanţe foloseau metodele electronice de comunicare.

Într-o isterie generală, se solicită trimiterea actelor doar prin email, fără a se vedea neajunsurile acestei comunicări, din care voi prezenta doar câteva. În primul rând, datorită "aglomerării electronice", actele trimise prin email pot ajunge la dosar şi după câteva zile. În al doilea rând, dacă există mai multe părţi în cauză, nicio instanţă nu va face copiile necesare pentru comunicarea actelor cu aceste părţi - să nu uităm că nu tot românul are email şi, mai ales, că nu tot românul indică adresa de email în documentele depuse la instanţă!

În al treilea rând, există documente care, dacă nu sunt depuse în original, judecătorul român mediu nu le "vede", spre exemplu taxa de timbru, care în multe situaţii nu este luată în calcul tocmai pentru că s-a achitat... online.

Să sperăm, însă, că aceste neajunsuri vor fi remediate în timp, din păcate cu victime colaterale, iar "Covid-ul" va rămâne în istorie drept cel mai bun ministru al Justiţiei după 1990.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON