O călătorie întreprinsă anul trecut în cele 7 ţări riverane ale Mării Negre a fost fructificată de jurnalista Sabina Fati, de la România Liberă, sub forma unei cărţi – "Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time" – considerată o combinaţie între istorie şi jurnalism.
Cartea "ne ajută să ne limpezim istoria, geopolitica şi cultura lumii în care suntem aşezaţi" şi "să nu mai fim ignoranţi", consideră directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu.
''Este o carte de istorie, în sensul adevărat al cuvântului, dar şi de istorie orală, pentru că Sabina Fati a avut şansa de a sta de vorbă cu oameni din aceste ţări şi de a afla ce se întâmplă în fiecare dintre ele, în Ucraina, Rusia, Georgia, Abhazia, Turcia, în Bulgaria, în România, şi despre cum Marea Neagră este sau nu este un liant al ţărilor riverane'', spune despre carte scriitorul Robert Şerban.
Şerban apreciază că lucrarea este concomitent o carte de geografie şi de politică externă, arătând cum percep oamenii din aceste ţări relaţiile dintre ei, puterea, opoziţia, conflictele care izbucnesc pe neaşteptate.
Volumul va fi lansat la Oradea joi, 26 octombrie, de la ora 17:00, în sala mare a Primăriei, în prezenţa autoarei, care va acorda şi autografe doritorilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.