Până acum trei-patru ani, Consiliul Judeţean purta un stigmat zeflemitor, de "staţiune balneară". De mai bine de un an se întâmplă ceva mai îngrijorător: instituţia a fost luată în "comodat" de reprezentanţii UDMR, PSD şi ALDE, care, sub privirile pasive ale PNL, au deturnat-o pas cu pas de la menirea sa normală, aşa încât să răspundă propriilor interese, politico-etnice, nu să rezolve problemele judeţului, ale tuturor locuitorilor.
Sursele BIHOREANULUI afirmă că, sub conducerea preşedintelui Pásztor Sándor şi a vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea, în CJ Bihor s-a dezvoltat, practic, o reţea paralelă de putere...
La butoane
După hegemonia PNL-istă a lui Radu Ţîrle şi Cornel Popa, aleşi uninominal în 2008 şi 2012 prin vot direct, scrutinul desfăşurat în 2016 pe liste de partid a propulsat în fruntea CJ o coaliţie formată din PSD, UDMR, ALDE ce reuşea să trimită, în sfârşit, liberalii în opoziţie.
Felul în care şi-a negociat noua majoritate împărţirea puterii a condamnat-o, însă, la incoerenţă. Cele trei partide şi-au distribuit funcţiile executive nu atât conform rezultatelor obţinute la urne, ci după capacitatea de negociere. Aşa se face că, deşi are doar 7 consilieri, UDMR şi-a asigurat funcţia de preşedinte prin Pásztor Sándor, iar PSD, cu toate că a câştigat 9 mandate, s-a mulţumit cu una de vicepreşedinte pentru Ioan Mang, egală cu cea obţinută de Traian Bodea aferent celor 2 mandate ale ALDE, fără de care celelalte două formaţiuni nu ar fi "luat faţa" PNL-ului.
Marcarea teritoriului
În primul an de mandat, toate cele trei partide au avut acelaşi interes comun: să-şi pună clientela în aparatul CJ, în instituţiile subordonate şi în structurile la care Judeţul e asociat cu consiliile locale, BIHOREANUL dezvăluind de mai multe ori intensitatea cu care au burduşit organigramele.
Unele posturi, cele din cabinetele preşedintelui şi vicepreşedinţilor, au fost ocupate cu figuri noi, căci Pásztor nu s-a folosit nici măcar de colaboratorii lăsaţi "moştenire" de fostul boss al CJ şi al UDMR Alexandru Kiss. Ca purtător de cuvânt l-a luat pe un jurnalist etnic maghiar, Hizo Zoltán, iar consilieri şi-a pus "tehnocraţi" numai aparent nearondaţi UDMR: Borsi Lórant, Adrian Simon, fost şef al Pro Democraţia Oradea, şi Králik Lóránd (foto), jurnalist.
Vicepreşedintele Mang şi-a adus şi el fideli, primii fiind Victor Papp, fost consilier al senatorului Florian Bodog, şi patronul unui site de ştiri, Mihai Baneş. Accentul pe imagine şi propagandă este evident...
De sus în jos
Problema e că noii şefi nu s-au limitat la fireştile numiri politice din cabinete, ci au politizat şi schemele de personal prin concursuri trucate, neanunţate transparent sau chiar fără concursuri.
Aşa au fost plantaţi anul trecut mai mult de 50 de "clienţi" ai celor două partide dominante. În cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, conduse de Nagy Maté András, şefia aşa-zisei agenţii de ştiri a judeţului, News Bihor, a fost încredinţată, tot pentru meritul cunoaşterii limbii maghiare, jurnalistei Diana Veres, secondată de PSD-ista Patricia Herlaş.
La Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă schema a fost mărită de la 4 la 10 angajaţi, iar la Agenţia de Management a Destinaţiei de la 4 la 15 angajaţi, aproape toţi etnici maghiari. La Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland şi Ecolect poziţiile de directori le-au luat PSD-işti ca Stela Babău şi ulterior Felix Cozma, cele de adjuncţi fiind rezervate UDMR, de pildă prin fostul şef al Grădinii Zoologice, Bimbó-Szuhai Tibor (foto), pus director adjunct la Ecolect. La fel s-a întâmplat şi la Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, dar şi în alte instituţii subordonate.
Pe din două
PSD şi UDMR aveau, oarecum, scuza că urmează o "tradiţie" a politizării începută de alţii, dar lucrurile au continuat dincolo de normalitate până ce însuşi aparatul CJ a fost împărţit în sfere de influenţă.
Primul semn a fost dat în septembrie 2016, prin numirea ca administrator public al judeţului a lui Szabó József, până atunci şef al Serviciului de Editare a Monitorului Oficial al Judeţului şi fost consilier local UDMR la Oradea. Originar din Sălaj, la fel ca preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ődőn, căruia i-ar fi văr, tânărul de 38 de ani nu se remarcase decât prin disciplina de partid. Tocmai aceasta l-a îndreptăţit însă să câştige concursul ţinut discret, la care a fost unic candidat. După câteva luni, în februarie 2017, "pe partea română" a fost numit manager public, cu prerogative la fel de neclare ca ale lui Szabó, PSD-istul Victor Papp.
Practic, aşa a început să fie oficializată "segregarea" nu doar politică, ci şi etnică a CJ. Neoficial, partidul maghiar arăta că se "ocupă" de propria comunitate, mai ales în fiefurile din nordul judeţului şi din jurul Salontei, lăsând PSD-iştilor mână liberă în celelalte, mai ales în zona Beiuşului, unde încearcă de mulţi ani să desfiinţeze supremaţia PNL.
Pe etnie
La începutul mandatului, preşedintele Pásztor declara că pentru a eficientiza instituţia îşi delegă, cum predecesorii nu făcuseră, o parte din atribuţii celor doi vicepreşedinţi. Lui Mang i-a încredinţat coordonarea Direcţiei Tehnice, iar lui Bodea pe cea a Direcţiei Economice. Aparent, nimic mai democratic. În fapt, însă, aparatul CJ a fost monopolizat de UDMR atât prin inventarea şi dezvoltarea unor structuri suprapuse celor existente, cât şi prin numiri de noi şefi.
Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, de pildă, menită să facă proiecte transfrontaliere, a fost dublată printr-un compartiment cu rol identic, de Relaţii Euroregionale şi Transfrontaliere, în cadrul Direcţiei Tehnice, unde au fost fost "plantate" două noi angajate, Biró Emese Edina şi Forró Enikő. Şefia Monitorului Oficial, vacantată prin promovarea lui Szabó József, a fost preluată de Mátyas-Józsa Timea Ildikó. Un alt angajat şters, Szállos Nándor, a fost uns la şefia Serviciului de Monitorizare a Instituţiilor Subordonate, la conducerea Serviciului Achiziţii a fost propulsat Taussig Lászlo, la Serviciul Financiar-Contabil reprezentarea UDMR a fost întărită prin transferarea "în interes de serviciu" a unei anume Puskás Melinda, venită tocmai din Bălan (Harghita) ş.a.m.d.
Stimulaţi...
UDMR-iştii au fost recompensaţi cu sinecuri la pătrat. Králik, pe lângă postul de consilier al preşedintelui CJ, a primit şi unul part-time la Agenţia de Dezvoltare Durabilă, administratorul public Szabó József a fost făcut simultan şi preşedinte la Agenţia de Management al Destinaţiei, şi responsabil peste proiecte precum Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, Înfiinţarea Centrului de Salvatori Montani şi Impactul Ecosistemelor din ariile protejate, iar Szállos a fost uns membru atât în proiecte, cât şi în comisii de concurs şi de evaluări ale managerilor de instituţii. Evident, cu remuneraţii pe măsură, dar şi cu puterea de a-i obliga ca, la rându-le, să facă ce li se spune în respectivele instituţii.
Tot prin numiri şi suprapuneri ori uzurpări de atribuţii, proiecte importante au fost deturnate dinspre structurile care ar fi trebuit să le întocmească şi încredinţate unor reprezentanţi UDMR. Proiectul strategic pe sănătate, de exemplu, în valoare de aproape 10 milioane euro, a fost luat de la Direcţia de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu Finanţare Externă, condusă de PNL-istul Horia Carţiş, şi dat spre întocmire surorii fostului consilier local UDMR Ritli Csongor, Ana Maria Pallagh (foto).
Tot paralel acestei Direcţii a fost "expandată" schema Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, structură externă controlată prin directorul Póti Csaba şi adjunctul Nagy Maté, chiar dacă singura activitate a ei a fost să încaseze aproape un milion de euro din bugetul CJ pentru a-l orienta spre ONG-urile de casă ale PSD şi mai ales UDMR. De parcă nu era de ajuns, în cadrul DDIP au fost create şi două birouri regionale, Ţara Beiuşului şi Valea Ierului. Poate cineva să acuze că s-a făcut o împărţire etnică, câtă vreme aparenţa e una geografică?
... şi motorizaţi
Învestiţi cu mai multă putere decât cea din organigrame, membrii reţelei UDMR au primit nu doar resurse financiare pe măsură, ci şi logistice, o serie de angajaţi fiind răsplătiţi inclusiv cu maşini de serviciu, chiar dacă au exclusiv muncă de birou.
Pus purtător de cuvânt după ce Hizo a fost delegat la firma de Parcuri Industriale a judeţului, Adrian Simon (foto) s-a ales cu o Dacie Logan, iar un alt consilier al preşedintelui, Borsi Lóránt, cu o Dacia Dokker. Şefului Serviciului Monitorizare Instituţii Subordonate, Szállos Nándor, i-a fost alocat un Chevrolet Captiva, celui de la DDIP, Póti Csaba, un Duster nou-nouţ, la fel ca şi lui Szabó József. Asta deşi, întâmplător sau nu, "omologul" român, Victor Papp, n-a căpătat maşină. În ciuda discriminării, şeful PSD, Ioan Mang, n-a schiţat niciun protest...
Ca fapt divers, angajaţii Serviciului Administrativ habar nu au pe ce criterii au fost alocate maşinile, ba nu ştiu nici măcar cine foloseşte VW-urile Passat la care şefii judeţului au renunţat ca să se doteze cu noile limuzine Skoda super-accesorizate.
Controlat de partid
Luate ca atare, mişcările de "trupe" şi alocările preferenţiale ale resurselor pot să nu spună nimic. În realitate, toate au un rost: fidelizarea exponenţilor UDMR din aparatul şi din structurile externe ale CJ aşa încât aceştia să răspundă prompt şi fără comentarii la orice comenzi, indiferent de constrângerile din fişa postului, atunci când interesele şefilor o cer.
Deşi nimeni nu vorbeşte despre asta, este de notorietate că administratorul public Szabó József are cu totul alte preocupări decât vreun aport personal la administrarea judeţului. Principalul lui job e să colinde instituţiile subordonate şi structurile externe, dar şi serviciile deconcentrate din coordonarea Prefecturii, ca să reactiveze vechea reţea UDMR dezvoltată în vremea lui Kiss Alexandru pentru a o pune în slujba noii conduceri a Uniunii, mai exact a lui Szabó Ődőn, aşa încât să fie mobilizată la orice acţiune ori eveniment. Concomitent, însă, Szabó József îl şi "talonează" pe preşedintele Pásztor, supraveghindu-i acţiunile pentru a le raporta şefului executiv UDMR, dar şi transmiţându-i indicaţiile acestuia.
Cu măsuri diferite
Sarcini de anvergură mai modestă, dar nu mai lipsită de importanţă, au şi ceilalţi "lucrători" ai UDMR. Dacă un primar sau un director de şcoală din partea UDMR înaintează CJ Bihor o solicitare, de exemplu pentru alocarea unor fonduri sau finanţarea reabilitării unor imobile, cei care îşi datorează locurile de muncă partidului maghiar se pun de îndată în mişcare pentru a grăbi soluţionarea ei pozitivă.
Viceversa, dacă o cerere similară vine de la un reprezentant PSD, e lăsată spre rezolvare în termenul legal, în timp ce jalba unui PNL-ist are toate şansele să ajungă uitată prin sertare. Un tratament umilitor, pe care nu-l reclamă nici PSD, nici PNL, cel mai probabil de teamă că "data viitoare", la următoarele alegeri, ar putea suferi retorsiuni prin refuzarea unei alianţe.
Până atunci, aşadar, privesc fără să protesteze că grosul banilor şi celorlalte resurse e dat mereu după principiul "primul venit, primul servit". Iar primii veniţi sunt, invariabil, eternii UDMR-işti...
"SUPLINITORII"
Oameni puşi să rezolve...
V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă când într-o instituţie cum este Consiliul Judeţean un şef de serviciu refuză să execute dispoziţii abuzive sau la limita legalităţii venite "de sus", de la preşedinte ori vicepreşedinţi, de teamă să nu fie tras la răspundere ulterior, fie financiar, fie penal?
Conducerea CJ Bihor a găsit rezolvarea: în februarie 2017, preşedintele Pásztor Sándor a desemnat persoanele care acordă viza de "realitate, regularitate şi legalitate" pe documentele de cheltuieli ale compartimentelor de specialitate aşa încât, de pildă, pentru cabinetele preşedintelui şi vicepreşedinţilor, pentru serviciile Audit, Financiar-Contabil, Achiziţii, Monitorizare a Instituţiilor Subordonate, Patrimoniu, Administrativ şi de Resurse Umane, pe lângă responsabila Teodora Baş a fost numit şi un "suplinitor" în persoana lui Szállos Nándor. Consecinţa? Dacă trebuie iscălit un act la limita legalităţii şi titulara semnăturii refuză, o poate face în locul ei suplinitorul de la UDMR.
Coincidenţă sau nu, metoda a fost copiată recent şi la Casa de Pensii, unde proaspătul director Szarka Arpád a desemnat suplinitori numai dintre propriii conaţionali.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.