URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2020, 20:23

Judeţul Bihor primeşte 3,2 milioane de lei de la Guvern pentru localităţile calamitate. Află unde merg banii!

Bihorul se află printre cele 16 judeţe afectate de calamităţi naturale care vor primi bani din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, anunţă un comunicat al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), instituţie prin care se vor face plăţile.

Potrivit "Anexei privind repartizarea sumelor pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale", care însoţeşte comunicatul, în Bihor vor fi direcţionaţi în total 3.219.000 lei, pentru 8 unităţi administrativ-teritoriale.

Cei mai mulţi bani - 975.000 de lei - îi va primi comuna Cărpinet, grav afectată de furtunile de luna trecută, pentru refacerea a 4 poduri, 4 pasarele / podeţuri, dar şi a unui drum comunal, pe o porţiune de 1 kilometru.

Pe locul al doilea în top e comuna Criştioru de Jos, şi ea afectată grav de urmările condiţiilor meteorologice, care va primi în total 870.000 de lei, pentru refacerea unui zid de sprijin (0,5 km), a unui drum comunal (4,7 km), a 0,52 km străzi, dar şi a 5 podeţe.

Oraşului Vaşcău, aflat pe locul al treilea din punct de vedere al sumelor repartizate, va primi 815.000 de lei, pentru refacerea a 3 podeţe (pasarele pietonale), a două poduri şi eroziuni de mal, pe o porţiune de  0,2 km.

Comuna Popeşti va primi 193.000 de lei, pentru refacerea a 2,4 km străzi şi a 6 podeţe, comuna Roşia va primi 150.000 de lei pentru refacerea a 5 km străzi, iar Tăuteu va primi 96.000 de lei, pentru refacerea a 2,7 km străzi şi a unui podeţ. De asemenea, comuna Lunca va primi 80.000 de lei pentru refacerea unui pod, refacere eroziuni mal (0,01 km), refacerea a 300 de metri pătraţi de străzi şi refacerea de rigole (0,5 km), iar Abram va beneficia de 40.000 de lei, pentru refacerea a trei podeţe.

În total, cele 16 judeţe vor primi 59,597 de milioane de lei, "în vederea refacerii infrastructurii hidrotehnice, a terasamentelor şi malurilor de apărare, a drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor, digurilor şi punţilor pietonale".

"Sumele alocate au fost stabilite în baza evaluărilor făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din cele 16 judeţe", arată comunicatul MLPDA.

Pe lângă Bihor, vor mai primi sume din acelaşi fond judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
975.000 lei costă la Cărpinet realizarea lucrărilor pentru 4 poduri, 4 podețe și 1 km de drum de asfalt comunal !?!
La banii ăștia, liberalii orădeni din Primăria Oradea făceau un sfert din ... studiile de fezabilitate necesare unor astfel de lucrări !??
Postat 31 August 2020, 19:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON