URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2020, 20:23

Judeţul Bihor primeşte 3,2 milioane de lei de la Guvern pentru localităţile calamitate. Află unde merg banii!

Bihorul se află printre cele 16 judeţe afectate de calamităţi naturale care vor primi bani din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, anunţă un comunicat al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), instituţie prin care se vor face plăţile.

Potrivit "Anexei privind repartizarea sumelor pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale", care însoţeşte comunicatul, în Bihor vor fi direcţionaţi în total 3.219.000 lei, pentru 8 unităţi administrativ-teritoriale.

Cei mai mulţi bani - 975.000 de lei - îi va primi comuna Cărpinet, grav afectată de furtunile de luna trecută, pentru refacerea a 4 poduri, 4 pasarele / podeţuri, dar şi a unui drum comunal, pe o porţiune de 1 kilometru.

Pe locul al doilea în top e comuna Criştioru de Jos, şi ea afectată grav de urmările condiţiilor meteorologice, care va primi în total 870.000 de lei, pentru refacerea unui zid de sprijin (0,5 km), a unui drum comunal (4,7 km), a 0,52 km străzi, dar şi a 5 podeţe.

Oraşului Vaşcău, aflat pe locul al treilea din punct de vedere al sumelor repartizate, va primi 815.000 de lei, pentru refacerea a 3 podeţe (pasarele pietonale), a două poduri şi eroziuni de mal, pe o porţiune de  0,2 km.

Comuna Popeşti va primi 193.000 de lei, pentru refacerea a 2,4 km străzi şi a 6 podeţe, comuna Roşia va primi 150.000 de lei pentru refacerea a 5 km străzi, iar Tăuteu va primi 96.000 de lei, pentru refacerea a 2,7 km străzi şi a unui podeţ. De asemenea, comuna Lunca va primi 80.000 de lei pentru refacerea unui pod, refacere eroziuni mal (0,01 km), refacerea a 300 de metri pătraţi de străzi şi refacerea de rigole (0,5 km), iar Abram va beneficia de 40.000 de lei, pentru refacerea a trei podeţe.

În total, cele 16 judeţe vor primi 59,597 de milioane de lei, "în vederea refacerii infrastructurii hidrotehnice, a terasamentelor şi malurilor de apărare, a drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor, digurilor şi punţilor pietonale".

"Sumele alocate au fost stabilite în baza evaluărilor făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din cele 16 judeţe", arată comunicatul MLPDA.

Pe lângă Bihor, vor mai primi sume din acelaşi fond judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
975.000 lei costă la Cărpinet realizarea lucrărilor pentru 4 poduri, 4 podețe și 1 km de drum de asfalt comunal !?!
La banii ăștia, liberalii orădeni din Primăria Oradea făceau un sfert din ... studiile de fezabilitate necesare unor astfel de lucrări !??
Postat 31 August 2020, 19:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON