URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 13:21

Judecătorii din Oradea au oprit definitiv exploatarea cu cianuri de la Certej

Judecătorii din Oradea au oprit definitiv exploatarea cu cianuri de la Certej Munții Metaliferi și amprenta vechiei cariere Coranda, din Certej, unde compania Deva Gold îşi dorea reluarea activităţii miniere (sursa foto: Facebook / Mining Watch Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victorie importantă pentru ecologiştii români: judecătorii Curţii de Apel Oradea au respins, definitiv, proiectul minier de la Certej, judeţul Hunedoara, iniţiat de compania Deva Gold.

Anunţul a fost făcut marţi, printr-un comunicat de presă transmis de ONG-urile Mining Watch România şi Declic, care au luptat pentru oprirea proiectului. La Certej se dorea exploatarea cu cianuri a minereurilor auro-argintifere şi polimetalice, ceea ce ar fi distrus întreaga zonă, spun activiştii de mediu.

"După ani de luptă în instanţe, am reuşit să oprim un proiect care ar fi distrus toată zona Certej. Rând pe rând, instanţele din România au invalidat planul de urbanism obţinut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibilă emiterea oricăror acte de autorizare a minei cu cianuri întemeiate pe acest PUZ", a declarat Roxana Pencea, din partea Mining Watch România.

Respins peste tot

Concret, PUZ-ul proiectului a fost contestat în instanţă, iar pe rând judecătorii l-au respins. Întâi, Tribunalul Cluj a arătat că a primit ilegal un aviz de mediu din partea Agenţiei Regionale de Mediu Timiş, dar şi că Hotărârea Consiliului Local al Comunei Certeju de Sus care aproba proiectul încalcă, de asemenea, legislaţia de mediu.

Ulterior, sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunţat în septembrie 2019, dar Deva Gold a apelat la căi extraordinare de atac. A făcut o cerere de contestaţie în anulare, respinsă de Curtea de Apel Cluj, iar apoi o cerere de revizuire înaintată Curţii de Apel Oradea. Pe 17 iulie, judecătorii orădeni au respins această solicitare.

"Societatea civilă a luptat din nou pentru interesele cetăţenilor României şi le-a protejat mai bine decât statul, care nu reuşeşte să ancheteze şi să sancţioneze corupţia din jurul avizării proiectelor de minerit", a adăugat Tudor Brădăţan, din partea Comunităţii Declic.

Cercetări tărăgănate

În acelaşi timp, Mining Watch România a sesizat organelor de urmărire penală şi fapte de corupţie în transferul de păduri, suprafeţe necesare pentru construirea iazurilor de decantare. Vinovaţii nu mai pot fi traşi la răspundere penală, pentru că DNA a amânat investigaţiile la nesfârşit, până când faptele s-au prescris, arată ecologiştii.

Mining Watch România este reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană. În ceea ce priveşte proiectul minier Certej, Mining Watch s-a alăturat comunităţii locale în eforturile ei de a verifica legalitatea proiectului minier cu cianuri de la Certej. Printre demersurile întreprinse se numără oprirea organizării de şantier a Deva Gold în 2014 sau suspendarea procedurii de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Naţional în 2018. Activitatea reţelei este susţinută din donaţii individuale.

Tragedia de la Certej

Exploatarea minieră de la Certej a lăsat o rană adâncă pentru oamenii locului. Aici, pe 30 octombrie 1971, iazul de decantare încărcat cu steril s-a revărsat peste cartierul muncitoresc construit la poalele lui.

Digul s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri şi din iaz au fost expulzaţi în câteva minute 300.000 mc de steril. Nămolul toxic a acoperit, în numai un sfert de oră, zeci de kilometri pătraţi, cu straturi de până la jumătate de metru. 

Valul acid de steril a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale. Alte 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morţi şi 76 de răniţi. Majoritatea morţilor au fost copii şi mamele acestora. Totuşi, autorităţile comuniste au anunţat oficial la radio şi televiziune un număr de 48 de morţi, pentru a nu fi nevoite să declare doliu naţional.

"În jurul orei 5.00 s-a rupt barajul de la sterilul de minereu al Exploatării miniere şi, împreună cu apa, a pornit în avalanşe inundând o parte din comună, pe o porţiune de 4 – 5 kilometri. Ruperea iazului a fost sesizată de cetăţeni ca o pocnitură, după care la scurt timp s-a făcut întuneric din cauză că au fost rupte firele electrice", a consemnat atunci procurorul şef adjunct Alexandru Oprean, de la Procuratura Judeţeană Hunedoara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON