URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2020, 12:40

Judecătorii, ca pirandele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Discuţia despre aşa-zisul risc de a-şi pierde pensiile speciale (de serviciu) i-a făcut pe magistraţii din România să-şi fluture cu nervozitate robele la fel cum îşi pun balabustele poalele-n cap când le prinde potera cu ceva ce nu le aparţine. Pentru că şeful PSD a anunţat sesiune extraordinară a Parlamentului pentru abrogarea pensiilor speciale, iar Guvernul are de gând să-şi asume răspunderea pe o asemenea lege, sute de judecători, procurori şi grefieri au ameninţat cu greva, ţipând că anularea pensiilor de serviciu le încalcă independenţa. Ceea ce n-au făcut când politicienii au sluţit legislaţia penală, să nu uităm.

Joia trecută, conducerea Tribunalului Bihor a convocat Adunarea Generală şi a decis să-şi suspende activitatea (greva le e interzisă magistraţilor) începând de lunea aceasta, judecătorii urmând să se ocupe numai de urgenţe. Celelalte procese n-au decât să aştepte, aşa cum aşteaptă, multe din ele, cu anii. Nu puţine, în penal, până la prescrierea răspunderii şi albirea infractorilor.

În chestiunea pensiilor speciale, ipocrizia politicienilor e întrecută doar de cea a magistraţilor. Politicienii mint când spun că le vor anula pensiile speciale, ştiind bine că orice prevedere în acest sens va fi trântită de CCR, care pe tema asta sigur îşi va respecta jurisprudenţa. Mai precis Decizia 20/2000 (conform căreia pensia de serviciu a militarilor şi magistraţilor "nu este un privilegiu", ci "justificată obiectiv", constituind "o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale" cărora militarii şi magistraţii se supun) şi Decizia 873/2010 (potrivit căreia este "o compensaţie a absenţei unor drepturi fundamentele", cum ar fi cel de a fi ales ori de a face grevă, de exemplu).

Dar la fel de bine ca politicienii ştiu şi magistraţii că CCR va "îngropa" orice tentativă, fie sinceră, fie mimată, de anulare a pensiilor speciale. Ne putem întreba, atunci, de ce fac grevă judecătorii, precum cei de la Tribunalul Bihor? Răspunsul e uşor de bănuit: pur şi simplu, este o demonstraţie de forţă.

Problema pensiilor speciale e abordată subiectiv nu doar de politicieni şi de magistraţi, ca potenţiale "victime", ci şi de societate, care nu vrea să priceapă, efectiv, că acestea nu sunt nedrepte în principiu, ci prin cuantum şi prin mulţimea de beneficiari, de ele profitând şi categorii deloc private de drepturi politice şi sociale (aviatori, diplomaţi, angajaţii Parlamentului, ai Curţii de Conturi etc).

O discuţie raţională privind anularea pensiilor speciale pe aceştia ar trebui să-i vizeze, dar şi să fie completată cu alte schimbări necesare. În primul rând, magistraţii să nu se mai poată pensiona la 45-47 ani, să nu mai aibă pensia mai mare decât salariul, iar odată retraşi să nu mai poată cumula pensia de serviciu cu venituri de natură salarială, nici măcar ca avocaţi. Dacă s-au pensionat, înseamnă că au făcut-o de epuizare, nu ca să mai facă un ban, adesea traficându-şi influenţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Follow the money
Money make's the world go round.Diavolu' cumpara suflete cu bani cash.Prefera suflete cu vibratie inalta, de magistrati,doctori,politicieni,bugetari,popi.Cam toti astia care si-au propus sa-si slujeasca semenii...
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:50 de excalibur
???
Cand doresti sa intri intr-o meserie, accezi la o anumita breasla, cred ca stii la ce te bagi, care sunt riscurile si care sunt sarcinile precum si avantajele. Nu poti la infinit sa ai doar avantaje. Sincer, nimanui nu cred ca-i arde de munca ci doar de bani. Daca toti ar face greva ai ramane si fara apa si fara curent si fara apa. Dar cu sau fara greva justitiei infractorii tot acolo sunt. N'est pa?
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:18 de Christa
Cu masca...fara masca
E discutabila perenitatea pensiilor speciale inamovibile,intangibile si pe viata.Adica daca statul roman intra intr-o criza majora,vrea ,nu vrea trebuie sa puna jos cei 74.000 lei pentru dom director de penitenciar,pensionar?Adica parlamentul nu-si poate corecta propriile greseli,aberatii, ca nu-l lasa CCR-ul?Ai putea avea o urma de empatie daca ar fi niste veterani de razboi,fara miini si picioare dar aici vorbim despre vile si masini fara numar,pe generatii...la schimb cu o eficienta juridica aproape de minim,cu duble masuri,cu sentinte contradictorii de la o instanta la alta...o cheltuiala inutila.Sa ne asigure UE asistenta juridica,online...via 5G si buletin biometric
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON