URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2018, 14:12

Judecătoarea orădeancă Florica Roman: "Ambasadele străine să plătească, în solidar cu statul roman, despăgubirile pentru abuzurile DNA"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Florica Roman, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, cercetată ani în şir într-un dosar al DNA, acuză, într-o nouă postare pe blog, intervenţia ambasadelor în numirile procurorilor şefi şi spune că abuzurile făcute de DNA vor fi decontate de statul român, campania fiind "susţinută fără discernământ de birocraţia de la Bruxelles şi de ambasade", care ar trebui şi ele puse să plătească în solidar.

"Există limită a ipocriziei ambasadorilor străini de la Bucuresti, care ne țin lecţii de democraţie, stat de drept şi independenţa justiţiei, în condiţiile în care ei înşisi au încălcat legea, principiile statului de drept şi independenţa justiţiei implicându-se în numirile şefilor din marile parchete? În contextul iniţierii pe 22 februarie de către ministrul justiţiei Tudorel Toader, în conformitate cu legea, a procedurii de revocare a procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul american Hans Klemm şi cel britanic Paul Brummell, folosind aceleaşi discursuri lozincarde, au ieşit public, din nou, să ne ţină lecţii despre justiţie, declarând că au încredere oarbă în DNA", scrie Florica Roman pe blogul personal.

Magistratul spune că ambasadorii nu au comentat eşecurile DNA, enumerând achitările sau clasările, cum ar fi în dosarul Microsoft. "Tocmai în acest context, al acţiunii perfect legale iniţiate de ministrul justiţiei Toader, se vede dublul limbaj/discurs pe care-l folosesc ambasadele: nouă ne vorbesc despre principii, stat de drept şi democraţie, în timp ce ei, ilegal, au făcut târguri oculte privind numirile la vârful parchetelor".

Florica Roman aminteşte, în susţinerea celor spuse, de faptul că, într-o postare din luna februarie, judecătorul Horatius Dumbravă, fost membru al CSM în perioada 2010-2016, a "mărturisit că, împotriva legii şi a tuturor prevederilor internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, ambasadele SUA şi a Marii Britanii s-au amestecat în 2013 în numirea Laurei Codruţa Kovesi ca procuror-şef al DNA. Aceleaşi ambasade s-au implicat, tot atunci, şi în numirea Procurorului General şi a procurorului-şef al DIICOT. Judecătorul Horatius Dumbrava recunoaşte public ceea ce se vorbea pe la colţuri, dar nimeni de la vârful sistemului de justiţie nu a spus deschis în toţi aceşti ani".

“Vă mai amintiţi de protocolul semnat între preşedintele României şi primul ministru în 2013? Când, practic, sub atenta supraveghere (de fapt, la sugestia) ambasadele UK şi USA (cum de s-au băgat în aşa ceva ambasadorii de atunci? ce au crezut că fac? un fel de gentlemen agreement? cu cine?) s-au împărţit funcţiile în Ministerul Public, după principiul: unul ţie, unul mie (şi unul la bucutărie…) s-a recunoscut public implicarea politică în justiţie, ceea ce a fost un semnal foarte prost pentru procurorii de execuţie, cei mulţi şi harnici, că dacă ai acoperire politică, poţi …”, a scris judecătorul Dumbravă pe Facebook.

"Dacă criticile unor oameni politici români la adresa procurorilor s-au considerat a fi un amestec politic în justiţie, fiind prompt sancţionate de către CSM, amestecul împotriva legii a unor puteri străine, prin funcţionari din cadrul ambasadelor, în numirile în funcţiile de conducere ale parchetelor, ce reprezintă? Explicaţii publice pentru aceste “înţelegeri” oculte şi străine de lege, datorează românilor nu doar toţi foştii membri ai CSM, ci şi fostul premier Victor Ponta, fostul preşedinte Traian Băsescu, dar, mai ales, ambasadele SUA şi a Marii Britanii (...) În timp ce birocraţi din ambasade sau de la Bruxelles ne ţineau lecţii despre “stat de drept” şi implementarea recomandărilor MCV, aceştia se implicau ilegal în procedurile de numire în funcţiile de conducere din parchete.", spune judecătoarea Florica Roman.

Magistratul se întreabă retoric dacă în urma înţelegerii din 2013 între Traian Băsescu, preşedintele de atunci, şi Victor Ponta, premier, au fost numite Alina Bica, la DIICOT- sustinută de preşedinte şi Tiberiu Niţu- procuror general- susşinut de premier, din partea cărei instituţii a venit susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi.

"Mă întreb, de asemenea, în calitate de cetăţean şi judecător, care au fost “meritele” de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, timp de şase ani, care să o fi recomandat pe Laura Codruţa Kovesi să fie numită în funcţia de procuror şef al DNA? În perioada în care Laura Codruţa Kovesi a îndeplinit funcţia de Procuror General au fost închise dosarul Revoluţiei din 1989 şi dosarul Mineriadei din 1990, ceea ce a determinat condamnarea Romaniei la CEDO. (...) Dacă pentru aceşti birocraţi şi ambasadori mii de morţi, răniţi şi torturaţi la Revoluţie ori Mineriada nu au însemnat nimic, e lesne de înţeles de ce, pentru ei, sunt irelevante azi abuzurile, deja de notorietate, din actualele anchete penale".

"În prezent, urmare a acestei campanii de abuzuri din justiţie dusă sub pretextul combaterii corupţiei, campanie susţinută fără discernământ de birocraţia de la Bruxelles şi de ambasadele occidentale de la Bucureşti, România a devenit un stat disfuncţional, iar românii sunt mai divizaţi ca niciodată după 1989.Statul român va deconta din greu abuzurile făcute de DNA, ceea ce nu este corect şi drept. Corect sşi drept ar fi ca aceste ambasade să plătească, în solidar cu statul roman, despăgubirile pentru abuzurile DNA, abuzuri la care au instigat şi pe care le-au aplaudat", concluzionează Florica Roman.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
jos pălăria !
D-na Roman, aveți dreptate 100% !
Postat 09 Martie 2018, 23:44 de TDS
Doamna Florica
Ambasadele alea sunt stat de drept, dar tu si acolitii tai formați un stat corupt. Noi de oameni ca tine ne-am saturat. Tu nu????
Postat 09 Martie 2018, 23:07 de Sandu1201
Prudență...
Exista verticalitate in multe sisteme si as vrea sa primească tot ce merita! (Non-valorile nu vor rezista infinit...) Dar impotriva"sobolanilor" e bine a lupta cu prudență caci "simt si gandurile". 9 martie...
Postat 09 Martie 2018, 22:47 de Nofan
Femeia simbol cocoţată la intrarea în Justiţie, cu ochelari de soare, având în mâini două plase sau pungi, după caz – laitmotivul legislaţiei din România. Asta e imaginea care mi se conturează în minte atunci când mă gândesc la Ioana d`Apel.
Din poziţia de inamovibilă „ce sunteţi”, uzaţi de calitatea de cetăţean pentru a vă antepronunţa din nou. Ce jalnică inversiune! Ar trebui să ştiţi (dacă nu, atunci să vă consultaţi) că beneficiile inamovibilităţii vin la pachet şi cu minime obligaţii. Ca „magistrată” ar trebui să vă abţineţi de la comentarii, mai ales în legătură cu o speţă care vă priveşte. Altfel, veţi avea un loc asigurat în galeria roman-el(el)or lângă Craii de Curtea- Veche, la nevoie, înlocuindu-l pe Paşadia („Într însul aţipea ceva neliniştitor, atâta patimă înfrântă, atâta trufie aprigă şi haină învrăjbire se destăinuiau în trăsăturile feţei sale veştede, în cuta sastisită a buzelor, în puterea nărilor, în acea privire tulbure între pleoape grele. Iar din ce spunea, cu un glas tărăgănat şi surd, se desprindea, cu amărăciune, o adâncă silă.”). @ Nofan: Pornind de la păstrăvi, care sunt peşti răpitori şi sunt în vârful lanţului trofic, paralela cu situaţia din sistemul judiciar este perfectă. Singurul pericol pentru aceşti răpitori este braconajul, care e posibil să se extindă în curând. Probabil că pasionaţii aşteaptă sezonul de împerechere (perioadă predilectă pentru braconaj) şi, în funcţie de locaţie şi posibilităţi, vor opta pentru carbid sau curent. În altă ordine de idei, consider că în sistemul judiciar există mulţi judecători corecţi, cinstiţi şi de bună-credinţă. Cu toate acestea, ei nu au ocupat, nu ocupă şi nu vor putea ocupa o funcţie de conducere. Din cauza moralităţii (tratată drept moft), a modului şi a criteriilor de promovare, a mediocrităţii profesionale ridicate la rang de artă şi, nu în ultimul rând, a acceptării din partea celorlalţi a tuturor celor descrise mai sus. La fel ca şi în restul domeniilor de activitate, persoanele din conducerile instituţiilor sunt problema. În ceea ce o priveşte pe impenetrabila doamnă (care ocupă un spațiu în așa fel încât exclude din acel loc alt corp; care nu se poate întrepătrunde – DEX), ar putea avea dreptate în ceea ce spune, exact aşa cum şi Vlad Cosma poate rosti adevăruri în ciuda statutului de „penal”. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este ipocrizia celor care emit standarde pe care ei înşişi nu le respectă. Legat de „spectru”, am scris vreme de mai mulţi ani despre multe mari „caractere” din varii domenii de activitate şi faptele lor de vitejie. Acum, ar părea repetitiv să scriu şi să descriu ceea ce „pas cu pas” se confirmă. P.S. Şi eu vă susţin, înţelegând că sunteţi mai mulţi (acel „noi” îmi dă senzaţia)!
Postat 09 Martie 2018, 20:02 de eutanasiu
!!!
Domnita..daca ai impresia..CA INTRI LA CEI BATUTI DE SOARTA ...MA FACI SA RAD...du-te frate si-ti ia pensia pe care oricum nu o meriti..
Postat 09 Martie 2018, 16:16 de Tinas
Banii nu au miros.Pestele,da!
Eutanasiule le zici atât de real deseori,dar lărgește spectrul! Sunt foarte multi... E mai multe "duoamne" si domni ce se zbat ...ca pastravul pe uscat. Pune-le(pune-i) la punct!Punem si noi umarul.
Postat 09 Martie 2018, 16:10 de Nofan
Nu sunaţi la uşă! Ies eu din când în când.
Destinsa doamnă, periodic, îşi pune întrebări existenţiale. Azi, a ajuns la dilema numirilor în funcţii. Pentru un spor de calităţi (necesare numirilor, aşa cum au fost şi sunt ele făcute) îşi menţionează în C.V. calităţile de cetăţean şi de judecător (probabil cumulativ). În privinţa meritelor, presupun că este vorba despre EXACT aceleaşi merite pe care l-aţi „îndeplinit” şi dumneavoastră atunci când aţi fost numită/aleasă Preşedinte „în” Curtea de Apel. Legat de plata „în solidar”, să nu credeţi din „eroare” (materială), că dumneavoastră nu greşiţi, că sumele pe care cel mai probabil le veţi solicita la CEDO se cumulează! Dacă totuşi aveţi aceste convingeri atât de suav exprimate în limbaj de lemn de viţă nobilă, aveţi tot dreptul să vă îndreptaţi „pe calea unei acţiuni separate” împotriva ambasadelor şi ambasadorilor menţionate/menţionaţi. Poate că e suficient să vă judecaţi cu ambasadele, urmând ca acestea să intenteze acţiuni în regres împotriva celor vinovaţi. Zic! În privinţa „disfuncţionalităţii” statului (bănuiesc că nu vă referiţi la cel paralel), vă amintesc că la data presupuselor fapte săvârşite de „penalii” invocaţi, eraţi perpendiculara pe paralela statului (ceea ce în matematică determină un plan). Aşa cum v-am mai scris, vorbiţi doar când dumneavoastră sunteţi „obiectul dedus judecăţii”. Ar fi posibil să afle şi „justiţiabilii” cum vă antepronunţaţi dumneavoastră cu graţie exact în 2013. Constat că în trecut v-aţi antepronunţat şi acum vă „p(r)ost” pronunţaţi. Niciodată nu vă pronunţaţi la timp!
Postat 09 Martie 2018, 15:26 de eutanasiu
Dar abuzurile tale doamna, cine le plateste?
O sa spui ca nu a fost abuz ci doar ca avocatul nu a prezentat detaliat speta si ai fost dezorientata.
Postat 09 Martie 2018, 14:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON