URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2022, 08:01

Jos birocraţia! Prefectura Bihor pune primăriile şi serviciile deconcentrate să-şi interconecteze bazele de date în beneficiul cetăţenilor

Jos birocraţia! Prefectura Bihor pune primăriile şi serviciile deconcentrate să-şi interconecteze bazele de date în beneficiul cetăţenilor E-SUBPREFECT. Însărcinat să coordoneze din partea Prefecturii interconectarea instituţiilor din Bihor, subprefectul Emilian Pavel (foto) crede că serviciile publice ar putea fi digitalizate în judeţ anul acesta. "Dacă o persoană se va adresa cu o cerere Direcţiei Silvice şi va fi nevoie de CF-ul ei, nu va mai trebui să-l scoată de la Cadastru, pentru că-l va lua Direcţia Silvică", exemplifică Pavel
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu drumurile de la Ana la Caiafa! Intrată în vigoare de la 1 ianuarie, Legea 267/2021, privind unele măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale, interzice instituţiilor să ceară cetăţenilor, firmelor şi altor instituţii copii de pe orice act ori informaţii care deja sunt deţinute de o instituţie.

Cum, însă, legea e nefolositoare, fiindcă nu are norme de aplicare, Prefectura încearcă să le suplinească lipsa prin "legi" locale care să ducă la atingerea aceluiaşi scop: oamenii să nu mai fie plimbaţi de la o instituţie la alta.

De la Mang la Pavel 

Cine credea că liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), s-a retras în Parlament ca să doarmă s-a înşelat. Pe 7 februarie, deputatul a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, reclamând că "mai mulţi cetăţeni din municipiul Oradea şi din judeţul Bihor m-au informat cu privire la neaplicarea legii care interzice instituţiilor publice solicitarea de copii după documente emise de instituţiile statului", cerând să i se prezinte "măsurile care s-au luat sau care urmează să fie luate, dar mai ales motivul pentru care cetăţenilor li se cer în continuare copii după documentele eliberate de instituţii".

Atât doar că, deşi demersul şefului PSD Bihor viza nerespectarea legii în Oradea şi în judeţ, unde multe administraţii sunt conduse de reprezentanţi ai PNL, situaţia e identică în toată ţara. O spune chiar subprefectul de Bihor, Emilian Pavel, numit anul trecut pe linie PSD: "În toată ţara situaţia e aceeaşi. Legea nu are normele prin care să se reglementeze schimburile de date între instituţii, de exemplu cum să aibă o primărie acces la bazele de date ale Finanţelor sau Poliţiei pentru a verifica un cazier fiscal sau un cazier judiciar".

Treceţi pe platforme!

De altfel, spune subprefectul, încă de dinainte de interpelarea lui Mang, Prefectura Bihor caută soluţii pentru ca oamenii şi reprezentanţii firmelor să nu mai fie puşi pe drumuri. "Chiar la iniţiativa mea, Prefectura a trimis la începutul lunii o circulară către toate primăriile şi serviciile deconcentrate din judeţ, dând termen pentru mai multe sarcini", spune Emilian Pavel.

Concret, cele 101 primării şi 52 de servicii deconcentrate trebuie să desemneze până la 28 februarie câte un responsabil pentru implementarea celor trei mari sisteme naţionale de digitalizare a serviciilor publice: PatrimVen (baza de date a ANAF privind veniturile şi proprietăţile cetăţenilor), PCUe (platforma unde fiecare primărie, dar şi prestatorii de servicii, se înscriu pentru a beneficia de servicii publice digitale) şi Ghişeul.ro (sistemul informatic pentru plata online a taxelor, impozitelor, amenzilor etc). "Până acum, doar 60 de primării din Bihor sunt înrolate în platforma PCUe şi încă nu ştim câte în Ghişeul.ro", spune subprefectul.
Pe de altă parte, prin aceeaşi circulară, Prefectura a cerut primăriilor şi serviciilor deconcentrate ca până pe 15 martie să completeze un formular online privind serviciile publice pe care le furnizează şi tipurile de documente pe care le eliberează, care necesită plata unor taxe şi dacă acestea pot fi plătite online, iar actele eliberate tot online.

Aprobarea, tot de la centru

"După centralizarea acestor date, vom identifica posibilitatea încheierii de protocoale între primării şi serviciile deconcentrate pentru ca acestea să aibă acces reciproc la bazele de date, justificat, controlat şi fără posibilitatea editării", spune subprefectul. 

Ce înseamnă asta? De exemplu, dacă un cetăţean cere unei primării să-i rezolve o anumită problemă şi primăria trebuie să-i verifice proprietăţile, va putea accesa bazele de date ale Oficiului de Cadastru, dar nu le va putea modifica. De asemenea, spune subprefectul, "fiecare interogare a bazelor de date va trebui să lase o amprentă digitală, pentru a se şti cine şi pentru ce a accesat bazele de date, pentru a se preveni abuzuri".

Cea mai dificilă va fi nu atât stabilirea conţinutului protocoalelor de acces interinstituţional la bazele de date, ci obţinerea aprobărilor ordonatorilor de credite principali, adică din partea ministerelor, agenţiilor, oficiilor şi societăţilor naţionale. Odată obţinute, însă, ceea ce ar putea dura câteva luni, serviciile publice ale administraţiilor locale şi centrale ar putea fi digitalizate, iar oamenii şi firmele nu doar să facă plăţi, ci şi să obţină acte printr-un click. Unul, nu mai multe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@edentity
Implementarea digitalizarii se va face prin angajarea de personal! Majoritate bugetarilor habar n-au sa utilizeze un pc. Mai grav e ca nu vor sa invete, chit ca au avut o gramada de training-uri. La munte, la mare, in alt oras, ca aici, in Oradea, nu se poate invata (Ce zici, birtinezule?! Bani sa fie, ca stii tu sa-i toci!) Un exemplu recent, SPV, spatiul privat virtual, forma de comunicare online cu anaf-ul. Este un filmulet pe youtube cu pasii de urmat pt. a-ti deschide un cont. Dupa ce completezi zece pagini cu ,,n" date, la final apare un text scris cu rosu: ,,Data programarii online trebuie sa fie in intervalul a maximum 90 de zile calendaristice de la inregistrarea in SPV si se poate efectua la orice unitate fiscala la care gasiti date disponibile". In traducere: poti sa te dai si peste cap, tot la ghiseu ajungi, la plua unui functionar!
Postat 05 Martie 2022, 06:12 de pinonel
Re: edentity
Ai spus că era vorba de anul 2017. Dar bați câmpii pe partea politică. PSD nu mai conduce consiliul județean de la Mișu Bar încoace, adică din secolul trecut. La vremea de care pomenești, CJ Bihor era condus de către UDMR și președintele său de atunci, iar PSD dormea pe post de vice doar, fără mare implicare.
Postat 04 Martie 2022, 19:14 de KP
in pasi mici, tot inainte
asa, asa, incepeti sa lucrati si voi cu cap. Emiliane, nu uita ca ai promis sa rezolvi handramaua cu examenul de traseu pentru cei care termina scoala de soferi- cate saptamani iti mai trebuie pana sa gasesti o solutie pentru asta?
Postat 04 Martie 2022, 15:25 de roger
Completare
Revin cu previzarea ca am dorit sa merg pana acolo incat sa implic oamenii politici locali pentru a facilita schimbari legislative la nivel de parlament astfel incat sa se poata acomoda digitalizarea. Cererea si intentia nu a ajuns nici macar la prefect - pe vremea respectiva la butoane era Tiplea care se considera neutru politic. Am contactat inclusiv birouri de copiat acte cu privire la procedura si foarte multi au raspuns pozitiv la ideea de digitalizare. Am contactat consiliul judetean si cam la atat s-a putut. Daca ideea nu vine de la un om politic, porcii nu zboara. Romania se zbate in coruptie si birocratie. Aceste lucruri nu se vor schimba in Romania lui 2022, cum nu se vor schimba nici in Romania lui 2030. Romania se schimba. Insa nu se misca in directia buna.
Postat 04 Martie 2022, 10:07 de edentity
Digitalizarea adevarata nu se doreste
In 2017 am avut propuneri extrem de serioase cu consiliul judetean pentru digitalizarea procedurilor de inmatriculari, ceea ce reducea drastic birocratia INCA existenta. La vremea respectiva la butoane erau oamenii PSD-ului care mi-au spus ca ma vor contacta. Mai exact, mi-am oferit serviciile, ideile, viziunea de a implementa un serviciu electronic existent in tari civilizate si in Romania - precizez ca activez in domeniul IT. M-au sunat NU. Nu se vrea. Digitalizarea nu inseamna mutarea hartiilor in ONLINE, ci simplificarea procesului si interconectarea institutiilor care schimba informatii fara ca cetateanul sa trebuiasca sa se plimbe pe la toate ghiseele si oamenii care nu fac decat sa rupa pixul si sa umple dulapurile cu dosare cu sina. Romania inca e in urma cu minim 30 de ani. Si cand spun asta, includ si Oradea in aceeasi oala.
Postat 04 Martie 2022, 10:01 de edentity
pavele pavele
daca esti tare si la guvernare iti lansez o provocare pe care nu a miscat-o nimeni in 30 de ani, propune o modificare de legislatie si elimina dosarul cu sina pe fiecare angajator din bihor trebuie sa-l depuna lunar la preistorica casa de sanatate pentru recuperare concedii medicale. cineva cu 2 neuroni activi poate trasforma acest dosar cu sina intr-o simpla bifa dar din pacate inca nu s-a gasit bugetarul cu cei doi neuroni activi si astfel mii de angajatori plimba dosarul cu sina inclusiv cu informatii de la ANAF la CAS ca e mai simplu sa le ceri la prosti decat sa le iei singur.
Postat 04 Martie 2022, 09:47 de Traian
@poiu
Asa intrebi ca si cum ar fi mers pana acum la cursuri.
Postat 04 Martie 2022, 09:14 de unul
A trebuit să ajungă un PSD-ist în prefecură ...
... ca să se trezească și sulele de PNL-iști care dorm pe banii noștri fără să facă nimic.
Postat 04 Martie 2022, 09:04 de KP
Cum era... Mang isi schimba paru da naravu ba
Si contractul de suport IT si echipamentele decesare o sa le vanda el. Consultanta o face fi-su, mare "azurist", "cloud expert" si "microsoft evangelist", nu? Nu e moale "tatucu", obiceiurile vechi nu se uita. Apropos, la cursuri mai merge?
Postat 04 Martie 2022, 08:16 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON