URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2022, 08:02

Jocuri murdare: Părinții se plâng de starea deplorabilă a locurilor de joacă din Oradea (FOTO)

Jocuri murdare: Părinții se plâng de starea deplorabilă a locurilor de joacă din Oradea (FOTO) BĂTAIE DE JOC. Căsuța pentru copii din Parcul 1 Decembrie a fost transformată în toaletă, spre oroarea mămicilor care își aduc aici micuții. „Este a doua oară când reclam la RER să curețe fecalele umane. Părinții să verifice locul de joacă, pentru că nu știu pe ce ajung copiii să pună mâna!”, reclamă o orădeancă pe Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mămicile din Oradea fierb de indignare pe reţelele de socializare. Restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de Covid-19 s-au ridicat, vremea a început să se încălzească, iar copiii nu au unde să se joace!

"Locurile de joacă din parcuri nu sunt întreţinute deloc. Majoritatea sunt oribile. Chiar nimeni din Primărie nu mai iese cu un copil la joacă?!", întreabă o orădeancă revoltată. Se pare că nu...

Val de reclamaţii

Orădenii reclamă zilnic Primăriei, direct, pe reţelele de socializare sau prin aplicaţia Oradea City Report, starea deplorabilă a locurilor de joacă. Spaţiul din Parcul 1 Decembrie este de departe cel mai murdar şi distrus. "Când vin cu copilul de la joacă, îi pun toate hainele la spălat, că nu ştiu ce aduce în casă", spune o mămică.

"Scările de la locul de joacă pentru copiii mici sunt distruse de câteva săptămâni", reclamă un părinte referitor la parcul Olosig. "Tiroliana nu funcţionează de trei săptămâni. A fost reparată şi tot nu merge", spune o femeie despre parcul Octavian Goga. "Unde sunt leagănele e plin de bălţi. Nu poţi să pui copiii în hintă fără să intri şi tu, şi ei în balta plină de noroi. Este oribil!", reclamă un alt orădean, nemulţumit de Parcul Libertăţii.

Marcel Boloș, ministrul DigitalizăriiFinalizat la sfârşitul anului trecut, noul parc din strada Ion Bogdan este şi el distrus deja. Un riveran a contabilizat: "lipsă toalete; pe aleea din scânduri de compozit unele sunt rupte, altele sunt fisurate, altele nu sunt prinse corespunzător; la unele jocuri s-au stricat, rupt sau furat protecţiile din plastic şi unele bănci se mişcă cu tot cu fundaţia din beton".

Nici Orăşelul Copiilor nu mai e ce-a fost. "În 15 ani doar s-a mai reparat şi văruit, nu s-a mai investit deloc ca să rămână atractiv", a constatat însuşi ministrul Digitalizării, Marcel Boloş (foto), cel care a amenajat parcul de joacă pe vremea când era director în Primărie.

Reparaţii sau pază?

Florin Birta, primarul Oradiei Adevărul e că şefii din Primărie au copii prea mari ca să mai iasă cu ei la joacă. "Când erau băieţii mici îi duceam în Orăşelul Copiilor şi mai vedeam problemele. Acum, mai puţin...", recunoaşte primarul Florin Birta (foto). În ciuda evidenţei, edilul susţine că Primăria îngrijeşte locurile de joacă. "Aparatele sunt curăţate şi reparate de câte ori este nevoie. Din păcate, firma care întreţine parcurile se confruntă cu multe vandalizări", spune Birta.

Distrugerile reprezintă cam 20% din cei 1,9 milioane lei pe an alocaţi pentru întreţinerea zonelor verzi, adică 380.000 lei. Pare mult, dar prin comparaţie cu cei 2,5 milioane lei cât costa paza parcurilor în 2019, este puţin. "De aceea am şi renunţat la pază", argumentează primarul.

Ca atare, distrugerile se ţin lanţ. "Toaletele din Parcul Brătianu au fost reparate de 6 ori până acum", exemplifică directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş. Poliţia Locală a încercat zadarnic identificarea vandalilor cu camere de luat vederi mobile. "Nu sunt atât de performante încât să se poată identifica făptaşul", spune Marchiş.

În compensare, directorul şi-a pus subordonaţii să verifice locurile de joacă de lângă casă. "Fiecare a primit o zonă de care răspunde. Încercăm să intervenim înainte să reclame orădenii pe Oradea City Report", zice directorul.

Urmează investiţii

Lucian Popa, Director Patrimoniu Imobiliar OradeaConştienţi de starea jalnică a locurilor de joacă, reprezentanţii municipalităţii promit investiţii masive. "Orăşelul Copiilor a fost aproape doi ani închis din cauza pandemiei de Covid-19. În primăvară am făcut lucrări de reparaţii, iar pentru anul viitor vom pregăti lucrări de modernizare. Vrem să montăm mese de ping-pong şi să schimbăm unele jocuri", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

La rândul său, Florin Birta promite reabilitarea principalelor parcuri, cu locurile de joacă cu tot. "Vom moderniza, pe bani europeni sau pe credit, parcurile Petőfi, 1 Decembrie, Brătianu, Bălcescu şi Libertăţii. Acestea vor fi dotate cu sisteme de irigaţii, ca să nu se usuce vegetaţia pe caniculă, şi cu aparate de joacă noi şi moderne", zice primarul. Investiţiile estimate la circa 4 milioane euro se află în faza pregătirii documentaţiilor, aşa că lucrările vor începe cel mai curând anul viitor.

Până la finalizare, mulţi dintre micuţii de acum ai orădenilor vor fi deja mari. Cu alte griji şi alte nevoi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Politia Locala
Si dom' primar, daca s-a constatat ca vandalismul este o problema, mai puneti la treaba si militia locala! Sau ei se pricep doar la cautat in gunoaie si ridicat masini?
Postat 07 Aprilie 2022, 08:28 de v0id
Rusine!
Ce scuza penibila din partea primarului! Auzi, cica pe vremea cand mai iesea si dansul in parc cu copilul, mai vedea problemele, dar acum daca nu mai iese... Pai dom' primar, ar trebui sa aveti oameni care sa vada lucrurile astea! Iar daca nu-i aveti, va puteti baza pe aplicatia Oradea City Report, unde cetatenii le raporteaza. In astia doi ani cat a fost pandemie puteati sa faceti parcurile luna si bec. Cum nu au fost folosite, n-ar fi fost un deranj pentru nimeni daca s-ar fi lucrat la ele. Dar nah, cum astia micii nu pot vota, ei nu constituie o prioritate. Si probabil, nici nu prea iese parandarat la lucrari de intretinere? E posibil sa fie si asta o cauza pentru dezinteresul manifestat fata de parcuri? Si cum se face ca Oradea are bani de dat pentru parcuri in Republica Moldova, iar la noi aici e jale?
Postat 07 Aprilie 2022, 08:20 de v0id
lectie pentru primarie - 5 elemente obligatorii pentru a avea un parc in 2022!
lectie privind buna folosire a parcurilor pentru incultii din primaria Oradea si judet: **1. fiecare parc trebuie sa aiba o toaleta curata si ingrijita (fara scuze penibile ca-s vandalizate... la cati bani ati bagat in monitorizarea orasului cu camere video, nu va arde obrazul de rusine???) **2. fiecare parc trebuie sa aiba cismele functionale - apa este necesara pentru a potoli setea si mai ales pentru a-ti putea curata mainile (da, platim cea mai scumpa apa din tara, asa ca aveti suficienti bani sa asigurati cativa metri cubi de apa rece lunar la cismelele din parcuri)** 3. in zona cu aparate de joaca pentru copiii pana la 5 ani este obligatoriu sa puneti covoare din cauciuc turnat (tartan) - romnets sunt f buni la asta! ** 4. trebuie montate banci in jurul spatiilor de joaca, nu doar pe alei! ** 5. toaletarea si udarea copacilor trebuie facuta saptamanal cand sunt peste 25 grade, nu cum se face acum - din acest motiv ultra-penibil majoritatea copacilor din parcuri sunt uscati, cel mai jale e in celebrul parc Bratianu, unde sunt si copaci cazuti pe iarba, si cel putin alti 15 gaunosi, care trebuie taiati si apoi inlocuiti ** 5. asigurati in fiecare parc spatii la umbra, fie prin casute speciale (ori zone acoperite) pentru ca de ex in Salca este jale vara - parca a fost facut in scarba, vorba lui Jancsy!
Postat 06 Aprilie 2022, 21:29 de roger
ok
Bine venite observatiile, foarte bine ca se vor lua masuri. Intr-adevar se vandalizeaza si e si aia o problema dar baltile de sub leagane nu e vandalizare, e intretinere periodica si faptul ca ele exista spune ceva.
Postat 06 Aprilie 2022, 16:39 de nihil
copiii ultima prioritate a alesilor locali
asta se vede si in parcuri dar si in gradinite. copiii nu voteaza asa ca nu conteaza pentru ei. daca statul nu ar fi esuat OPC-ul si DSP-ul ar trebuis a-si faca treaba si sa le inchida, sa stim o treaba si sa ducem copiii la primarie in birou la birta sau arina sa se joace.
Postat 06 Aprilie 2022, 11:27 de Traian
Paza
In primul rand parcurile nu au paznici,sau sunt invizibili. Doi: avem niste parcuri deplorabile.o vizita pana in Debrecenul lui Orban si veti vedea diferenta de la cer la pământ. Tre:si parcurile noi sunt facute efectiv in scarba.
Postat 06 Aprilie 2022, 10:38 de Jancsy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON