URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2020, 13:41

"Jandarmeria Română 1850 - 2020": Orădenii, invitaţi la cea mai nouă expoziţie de la Muzeul oraşului Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi de marţi la o nouă expoziţie amenajată în incinta Muzeului oraşului Oradea (MoO) şi intitulată "Jandarmeria Română 1850 – 2020". În cadrul expoziţiei, vizitatorii unde vor putea vedea uniformele jandarmilor de-a lungul timpului şi vor putea afla istoria instituției.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MoO, la vernisajul expoziţiei au fost prezenţi subprefectul Feneşi Tibor, locotenent colonel Ioan Bogdan, şeful Jandarmeriei Bihor, precum şi alţi reprezentanţi ai IJJ Bihor.

Curatorul expoziţiei, Flavius Roaită, le-a oferit acestora detalii din istoria Jandarmeriei Române şi a prezentat mai multe exponate între care uniformele, brevetele, piesele cu valoare istorică, regulamentele şi distincţiile militare.  

Acesta a povestit şi despre viaţa domnitorului Moldovei Grigore Alexandru Ghica, cel care a înfiinţat - pe 3 aprilie 1850 - instiuţia, dar și despre uniforma pe care o purta. "În acea perioadă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea învestitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nişan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) şi prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce", se arată în comunicat.

"Jandarmeria Română 1850 - 2020" a fost amenajată de Muzeul oraşului Oradea în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I şi Asociaţia RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române şi îşi propune să aducă în atenţia publicului istoria acestei instituţii.

Reprezentanţii Muzeului mai transmit că o contribuţie importantă a expoziţiei a avut-o Adrian Alexe, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

Curioşii pot vizita expoziţia de marţi până în 28 martie 2021, aceasta fiind deschisă de marţi până duminică între orele 9 -17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON