Pentru că munca la negru nu este fiscalizată şi angajaţii sunt lipsiţi de protecţie socială, lăsaţi fără asigurări de pensii, şomaj şi sănătate, autorităţile au început să fie severe în sancţionarea acestui gen de încălcări ale legii, cu atât mai mult cu cât lipsa de venituri la bugetul consolidat al statului afectează sistemele de asigurare socială.
În scopul combaterii fraudei fiscale asociate utilizării muncii nedeclarate sau subdeclarate (de pildă a muncii cu program integral declarată ca fiind part-time), în cursul ultimelor două luni reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor şi cei ai Direcţiei Regionale Antifraudă 6 Oradea au început să facă acţiuni de control comune.
Potrivit ITM, în perioada 1 august - 22 septembrie reprezentanţii celor două instituţii au făcut 12 controale pentru descoperirea şi sancţionarea muncii la negru, în urma cărora au sancţionat 9 firme cu 18 procese-verbale de contravenţie, din care 12 avertismente şi 6 amenzi în valoare totală de 89.500 lei.
"Au fost identificaţi doi angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate patru persoane care lucrau fără forme legale de angajare", arată ITM într-un comunicat dat publicităţii marţi, cu precizarea că în cele două cazuri au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 80.000 lei.
De asemenea, inspectorii ITM au dispus alte 27 de măsuri pentru remedierea unor deficienţe precum primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale şi nerespectarea prevederilor legale privind transmiterea în Revisal a documentelor de angajare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.