URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 14:27

Istoricul Gabriel Moisa la festivitățile de 9 Mai din Oradea: „E de neînțeles de ce unii nu învață din lecțiile trecutului” (FOTO/VIDEO)

Tripla semnificație a datei de 9 Mai - Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în al Doilea Război Mondial și Ziua Europei - a fost marcată luni la Oradea cu o ceremonie desfășurată la statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.

Prefectul Dumitru Țiplea fiind plecat la o întrunire națională a prefecților, onorul formațiunii militare l-a primit, alături de șeful Centrului Militar Județean, locotent-colonelul Adrian Călin Bretea, subprefectul Emilian Pavel, care astfel a îndeplinit atribuțiile de reprezentare a Guvernului. Din grupul de oficiali au mai făcut parte, de asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și viceprimarii Oradiei, Arina Moș și Marcel Dragoș.

„Sunt mândru”

După ce a ascultat în atitudine solemnă Imnul de Stat al României și Imnul Uniunii Europene, celebra Odă a Bucuriei, publicului prezent, format din circa 150 de persoane, cu tot cu membri ai unor partide și elevi de la câteva școli, i s-a adresat subprefectul Emilian Pavel, care s-a declarat onorat să facă acest lucru.

Vorbind despre importanța zilei, oficialul a arătat că „întreita semnificație ne obligă să ne uităm în trecut ca să evităm repetarea istoriei”, și s-a referit la actualitatea împovărată de războiul Rusiei asupra Ucrainei ca fiind „un moment dificil, incertit și instabilit în regiunea noastră”. „Sunt mândru de solidaritatea poporului nostru în sprijinul vecinilor ucraineni”, a spus subprefectul, cu referire la modul în care românii au primit refugiați din țara vecină invadată de ruși.

Pavel a ținut să își declare „respectul pentru ostașii români” căzuți în războaie, dar și aprecierea pentru „iscusința politicienilor postdecembriști” de a integra România în Uniunea Europeană și alianța nord-atlantică.

Identitate națională și europeană

După un Te Deum oficiat de capelanul Penitenciarului Oradea, preotul Bogdan Durgheu, profesorul Gabriel Moisa, de la Facultatea de Istorie a Universității orădene, a sintetizat și el tripla semnificație a zilei de 9 Mai, arătând că în prezent, pe lângă păstrarea identității naționale, românii își afirmă și identitatea europeană, pentru care primele demersuri au fost făcute în perioada pașoptistă și a Micii Uniri, pentru ca în 1877, la data de 9 Mai, prin Mihail Kogălniceanu, să fie declarată în parlamentul „micii Românii” independența de stat.

„Națiunea română în deplină consolidare avea toate ingredientele specifice unei națiuni europene, chiar dacă, din cauza suzeranității Imperiului Otoman, unele elemente nu s-au suprapus cu cele europene occidentale”, a spus istoricul, punctând că Independența câștigată în războiul din 1877-1878 urma Micii Uniri de la 1859 și avea să fie desăvârșită prin Unirea cea Mare de la 1918.

„O umbrelă care ne asigură prosperitate și democrație”

Ajungând la data de 9 Mai 1945, Gabriel Moisa a arătat că al Doilea Război Mondial a izbucnit din cauza politicilor revizioniste ale unor state, provocând mari pierderi de vieți omenești și distrugeri, ceea ce ar fi trebuit să constituie o lecție pentru contemporani. „E de neînțeles de ce unii nu învață din lecțiile trecutului”, a spus istoricul, cu trimitere la războiul de acum din Ucraina.

El a arătat că după finele celui de-al Doilea Război Mondial a urmat „construirea unei Europe fără război, a păcii și cooperării”, intenție ce avea să fie „instituționalizată”, pe 9 Mai 1950, prin celebra Declarație Schuman (a ministrului de Externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman), o pledoarie pentru o Europă unită și a dezvoltării armonioase a statelor europene.

„Uniunea Europeană este astăzi o umbrelă care ne asigură prosperitate și democrație”, a spus istoricul, întrebându-se retoric „care ar fi alternativa” și tot el răspunzând că „nici nu vreau să mă gândesc”. „E de neînțeles de ce unii nu învață din lecțiile trecutului”, a spus el.

În finalul ceremoniei, reprezentanții instituțiilor administrației centrale și locale, ai Garnizoanei Oradea, ai unor asociații precum Cultul Eroilor, ai unor partide și instituții de învățământ, au depus coroane, jerbe și buchete de flori pe soclul statuii Ostașului Român, iar apoi micile formațiuni militare au oferit tradiționala defilare în acordurile fanfarei Școlii de Pregătire a agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Silver_Cat
Are treburi mai importante decât sa taie panglici
Postat 09 Mai 2022, 16:49 de Sandu2100
Pe unde umbla sprancenatul paranoic de birtin ?
Conform prostului obicei, taranoiul nr. 1 al birtinului a onorat evenimentul cu ... absenta. O fi avut treburi mai importante, cum ar fi linsul clantelor de la usile maharilor pnl. Ca poate-poate prinde si el un os de ros pe la bucale. Desigur, nu pentru el, ci pentru a ajuta orasul si judetul... :))) Rusine bah, milogule !!!!!
Postat 09 Mai 2022, 15:53 de Silver_Cat
E de inteles!
e de inteles, d-le Moisa - se numeste prostie!!!
Postat 09 Mai 2022, 14:41 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON