Cetatea Oradea a găzduit, joi, conferinţa internaţională "Relaţiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă", organizată de Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea, alături de Arhivele Naţionale ale României şi Institutul Memoriei Naţionale-Comisia pentru Condamnarea Crimelor împotriva Naţiunii Poloneze din Varşovia.
Manifestarea a fost dedicată deopotrivă împlinirii a 100 de ani a României Mari şi obţinerii independenţei statului polonez din 1918 şi a reunit istorici şi cercetători români şi polonezi.
Aceştia au abordat subiecte din istoria Poloniei comuniste, modul în care serviciile secrete poloneze reflectau viaţa cotidiană din România înainte de 1989, situaţia etnicilor polonezi în Bihor în secolul al XIX-lea, ştirile privind Polonia din presa bihoreană a anilor ’80 şi legăturile principelui transilvan Báthory István cu Italia şi Polonia. Toate rezultatele acestor cercetări se regăsesc şi într-o carte tradusă în ambele limbi.
"Istoria şi viaţa naţională a Poloniei şi României sunt strâns legate", a declarat, în deschiderea conferinţei, Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naţionale ale României.
De asemenea, decanul Facultăţii de Istorie şi Relaţii Internaţionale, Ioan Horga, a declarat că la începutul anilor ‘90, România a putut să ia contact cu universităţile poloneze şi că personal îşi doreşte să crească numărul de colaborări între Universitatea din Oradea şi instituţiile de învăţământ superior din Polonia.
Horga a amintit şi de relaţiile istorice ale Oradiei cu Polonia. "Oradea a fost loc de casă pentru foarte mulţi refugiaţi", a spus decanul, îndemnându-i totodată pe oaspeţi să viziteze sala mare a Primăriei locale, unde îl pot vedea, într-un tablou mural, pe regele polonez Vladislav al II-lea întâmpinat la Oradea de împăratul Sigismund de Luxemburg.
Conferinţa s-a întins pe durata întregii zile, specialiştii români şi polonezi prezentându-şi reciproc documente din arhivele celor două ţări, precum şi rezultatele cercetărilor de până acum.
Mihaela Furculiţă
studentă anul I
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.