URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2014, 12:51

Istoria locală, prin ochi de student

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interesul pentru trecutul oraşului îl găsesc firesc şi la locul său. Fiecare orădean este dator să cunoască măcar o parte din lucrurile, momentele şi oamenii care au marcat existenţa oraşului. Ca student al Facultăţii de Istorie din Oradea, nu am pretenţia de a cunoaşte toată istoria locală (nici puţină!), dar dorinţa de a şti cât mai mult, plus căile de cercetare deschise în facultate, mi-au dezvăluit date semnificative şi inedite ale trecutelor secole.

Cosmopolitismul local este esenţa realităţii de azi a Oradiei. Oamenii valoroşi care au trăit şi muncit aici ne-au lăsat un oraş care a fost centru urban medieval şi renascentist, important pol cultural, educaţional şi comercial, iar ulterior arhitectural şi industrial. Oraşul a evoluat de la o mănăstire fortificată, cetate cu o splendidă catedrală romanică, apoi gotică, mai apoi cetate în stil italian, cu aşezarea înconjurătoare, la oraşul cu centrul istoric - operă a arhitecţilor locali şi pestani - şi dezvoltările ulterioare, roade ale politicilor sociale inter şi postbelice.

Ce am câştigat, deci, în toţi aceşti (mult peste) 900 de ani? În mod cert, ne mândrim cu o istorie deosebită, cu oameni care au pus oraşul în centrul atenţiei de nenumărate ori, de pildă la Marea Unire, care au construit, au scris şi educat. Avem o identitate, o adevărată mină de aur, exploatată în mică măsură. Oraşul şi locuitorii săi, de ieri şi de azi, ne fac mândri de a fi orădeni. De pierdut, am şi pierdut, una fără alta nu se poate, dar în unele cazuri noul (mai bun) înlocuieşte vechiul. Am refăcut învăţământul superior, refacem industria şi venim cu idei inovatoare.

Istoria locală este sursă de mândrie şi inspiraţie, mijloc de educare, un compendiu de biografii. În domeniul nostru, orice om, obiect şi act, oricât de neînsemnat, este o componentă cu o importanţă proprie în evoluţia comunităţii, cu valoare istorică. Istoria locală se cere cunoscută omeneşte posibil, întru noi perspective.

Cristian Culiciu
masterand

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da
bine zice autorul !!!
Postat 15 Mai 2014, 16:12 de fcbihor
vai,vai..
????????????Fratiutz te duci dejeaba la scoala!Pierzi timpul ...Chiar te bagi in seama aiurea-n tramvai!Articol de *,fara pretentii...!
Postat 14 Mai 2014, 07:58 de Nea taticu
Like Carp III
!
Postat 13 Mai 2014, 23:47 de sese
oradea
Eu sunt de acord cu articolul.
Postat 12 Mai 2014, 21:02 de costi
Aşa şi, zi ce vrei de fapt !?!
Ne spui nimicuri ca să te bagi în seamă sau urmăreşti de fapt ceva !?!
Postat 12 Mai 2014, 19:55 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON