URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2015, 16:01

Istoria locală, materie de şcoală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentimentul de dragoste și devotament față de patrie și de popor, mai pe scurt patriotismul, ar trebui să înceapă cu predarea în școli a istoriei locale. A-i învăţa pe copii istoria locală, regională şi naţională, cu bune şi cu rele, cum a fost să fie, este o necesitate moral-civică și un demers educaţional corect. În prezent, în şcoala românească elevii nu învaţă aproape nimic despre istoria spaţiului unde trăiesc. Cum de e posibil rămâne o enigmă.

Concret, elevii orădeni nu învaţă nimic din istoria bogată a oraşului. Practic, pare că spaţiul fizic şi istoric unde îşi desfăşoară activitatea şcoala orădeană nu contează!

Copiii, tinerii, oamenii în general, ar trebui să fie informaţi şi educaţi în spiritul valorilor locale şi prin asta să înțeleagă și să aprecieze valorile naţionale. Eliminând componenta locală, copiii sunt însă lipsiţi de educaţia cu adevărat patriotică.

Patriotismul nu este o noţiune abstractă. Patriotismul înseamnă, de fapt, să-ţi iubeşti oraşul, şcoala, cartierul, toate acele elemente locale prin care se construiește specificul naţional. Cum anume am şti cine suntem, ca neam şi ca țară, dacă în şcoala românească, indiferent de limbă, de confesiune şi de orice alte diferențe posibile, nu am fi educați în privința recunoașterii și susținerii valorilor culturii şi civilizației românești locale?

Fără educaţia formală care ar susține valorile de cultură și civilizație locală, pierderea de identitate naţională ar fi sporită. Acum, înainte de a (re)cunoaşte efectele globalizării asupra românilor, ar trebui să înțelegem și să aplicăm cât de repede acele demersuri educaționale ce definesc caracterul naţional.

În loc de concluzie, aș sublinia că un popor se manifestă și se diferențiază de alte popoare mai ales prin valorile pe care le promovează prin educație.

Vasile Gheorghe
profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corect
mi se pare că e o inițiativă corectă. felicitări! și s-ar putea extinde ideea... adică să se facă inclusiv etichete de haine de corp (tricouri, chiloti, ciorapi, maiouri etc.) brodate cu stema orașului Oradea ori cu Made in Oradea, că tot avem un oraș care excelează în industria ușoară, parcă. tricouri imprimate cu stema ori cu scrisul orașului oradea, care să se vândă în perioada zilelor orașului, stegulețe gratis de hărtie împărțite personal de edili cu această ocazie șamd sau nu? ps: poza aceea în care vi se văd amândouă urechile pare mai degrabă o poză de buletin și sugerează parcă ceva static, pregătit în prealabil sau cum se mai zice, d'aia cred că s-ar potrivi o poză mai dinamică, mai istorică, dar nu cecepistă :), iar aceasta poză eventual să fie doar intercalată la un articol :) felicitări!
Postat 09 Noiembrie 2015, 22:20 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON