URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2020, 16:25

Iresponsabilitate: Toţi şefii Direcţiei Sanitar-Veterinare sunt în izolare la domiciliu după ce au fost acasă la directorul Remus Moţoc, diagnosticat cu Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie incredibilă la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor: începând cu directorul executiv Remus Moţoc şi cu directorul executiv adjunct Octav Sotoc şi continuând cu toţi şefii de serviciu, întreaga conducere a instituţiei se află în izolare.

Motivul? Cu toţii au participat la o "şedinţă" desfăşurată acasă la Moţoc, care era în concediu medical pentru "probleme cu coloana", dar care are şi Covid.

Detaşat şi "înapoiat"... în concediu medical

Instalat în funcţia de director executiv al DSVSA Bihor în 2012 cu sprijinul PSD, partid al cărui membru şi este, medicul veterinar Remus Moţoc a fost detaşat din 23 martie anul acesta, pe o perioadă de 6 luni, la Direcţia de Sănătate Animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar s-a întors la Oradea mai devreme, din data de 28 august, iar din data de 31 august, când urma să-şi reia activitatea, a şi intrat în concediu medical.

BIHOREANUL a aflat că, deşi se afla în concediu de boală, joia trecută Moţoc i-a chemat la el acasă pe toţi subalternii cu funcţii, începând cu directorul executiv adjunct Octav Sotoc şi până la toţi şefii de servicii. La o zi după întâlnire, Moţoc a început să aibă simptome asemănătoare cu cele pe care le resimt persoanele cu Covid, a doua zi făcându-şi un test la cerere, iar a treia zi aflând că este infectat cu noul coronavirus.

Ca atare, de sâmbătă, 12 septembrie, toţi participanţii la "şedinţă" s-au izolat la domicilii, iar luni nu s-au prezentat la locurile de muncă, instituţia fiind pur şi simplu paralizată, pentru că nimeni nu mai poate semna niciun fel de documente oficiale.

"Probleme cu coloana" şi "probleme de serviciu"

Contactat de BIHOREANUL luni, şeful DSVSA a confirmat informaţiile aflate de reporter, aducând însă mici "ajustări".

Potrivit spuselor sale, Moţoc s-a întors de la Bucureşti înainte să-i fi expirat detaşarea pe 6 luni şi a intrat direct în concediu medical motivat de faptul că "am nişte probleme cu coloana", dar joia trecută s-a întâlnit la el acasă cu ceilalţi şefi din instituţie "pentru a discuta probleme de serviciu".

"Nu i-am convocat eu, a fost o întâlnire convenită", a răspuns Moţoc la întrebarea BIHOREANULUI privind persoana căruia i-a aparţinut iniţiativa convocării "şedinţei" la domiciliu, precum şi motivul. "Au venit ca să discutăm probleme de serviciu, am stat toţi pe terasă, nu înăuntru, şi toţi au purtat mască de protecţie", a susţinut directorul, fără a preciza nici natura problemelor discutate.

Ceilalţi, cu frica-n sân

În schimb, directorul a arătat că în aceeaşi seară a avut "senzaţie de răceală", astfel că a doua zi, vineri, a solicitat să fie testat Covid, pentru ca după încă o zi să primească rezultatul: pozitiv.

"Sunt asimptomatic, am refuzat spitalizarea, sunt la domiciliu, sperăm să nu apară complicaţii", a spus Moţoc, adăugând totodată că s-au testat şi membrii familiei, rezultatele indicând că fiul său este şi el infectat cu SARS-CoV-2, iar soţia nu.

"Ca orice om responsabil, am declarat cu cine m-am întâlnit, şi la DSP, şi la Prefectură, şi la Autoritate (n.r. - ANSVSA). Instituţia nu a fost închisă, dar şefii de serviciu sunt acasă, până o să-şi facă teste", a spus directorul executiv al DSVSA Bihor.

Nu-i cine să conducă

BIHOREANUL l-a contactat şi pe prefectul Dumitru Ţiplea, care a declarat că a luat la cunoştinţă despre situaţia fără precedent de la nivelul DSVSA, dar şi măsuri în consecinţă.

"Nu înţeleg de ce domnul director s-a întâlnit cu ceilalţi şefi din instituţie la dumnealui acasă, dumnealui fiind în concediu medical şi instituţia neavând joia trecută nicio situaţie de criză. Şi chiar dacă ar fi existat, sunt mijloace de comunicare la distanţă eficiente care puteau fi folosite...", a spus prefectul.

Ţiplea a adăugat că "până să aflăm răspunsul la această întrebare, am solicitat conducerii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cursul acestei dimineţi, să delege unui angajat al instituţiei atribuţiile directorului executiv până la revenirea dlui Moţoc din concediul medical, pentru că în acest moment nu are cine să semneze documente la DSVSA Bihor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
fara partide
NU. Sa fie Apolitici. Ai mai vazut persoane competente, instalate pe filiera politica? Iar pesedistii de ieri sunt penelistii de azi.
Postat 15 Septembrie 2020, 07:55 de sasi
completare sasi...
si sa fie penelisti caci tara trebuie “depesedizata”
Postat 14 Septembrie 2020, 23:30 de denis
solutie:
desfacerea contractelor de munca... organizare de concurs... angajarea unor oameni competenti...
Postat 14 Septembrie 2020, 21:07 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON