Preşedintele Klaus Iohannis, a fost prezent, vineri, la şedinţa Biroului Executiv al PNL Sibiu. Între altele, el a spus că îşi doreşte un guvern cu care poate să colaboreze, "în total contrast cu Guvernul pe care-l avem acum", a vorbit despre protestatari şi a râs pe tema suspendării sale.
Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, Iohannis a fost întrebat, după şedinţa Biroului Executiv al PNL de la Sibiu, dacă se teme de suspendare, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a readus în actualitate discuţia spunând că intenţia suspendării stă în picioare. "Pot să vă răspund informal? Ha, ha, ha!", a răspuns Klaus Iohannis.
Cu acelaşi prilej, preşedintele a vorbit şi despre mitingul diasporei din 10 august, respectiv despre violenţele de la manifestare. Întrebat la Sibiu dacă a fost informat despre o eventuală exacerbare a violenţei înainte de mitingul din 10 august, Iohannis a spus că nu a avut astfel de informaţii. "Am rămas extrem, extrem de trist după ce s-a terminat şi după cum s-a terminat mitingul din 10 august. Rămân în continuare la părerea mea, că instituţiile statului au hiper reacţionat într-un mod foarte greu de înţeles, în continuare există o suspiciune care se consolidează că au fiost unii incitatori trimişi acolo în piaţă, dar toate aceste lucruri le vor elucida instituţiile care se ocupă", a spus Iohannis, refuzând să spună despre cine crede că a trimis incitatorii.
Întrebat dacă la şedinţa Biroului Executiv al PNL de la Sibiu a vorbit despre "Guvernul său", Iohannis a răspuns: "Cred că e deja antologică chestiunea cu guvernul meu. Nu e un guvern al persoanei mele, ci un guvern cu care pot să colaborez pentru români şi pentru România". "În continuare îmi doresc un astfel de Guvern, în total contrast cu Guvernul pe care-l avem acum", a adăugat Iohannis.
Mediafax scrie, citând surse politice, că Iohannis le-a spus liberalilor, reuniţi în şedinţa Biroului Executiv de la Sibiu, că nu se va implica în campania pentru europarlamentare şi şi-a reafirmat susţinerea pentru liderul PNL, Ludovic Orban, despre care a spus că este prietenul său. Preşedintele a spus că ar trebui să se pună capăt acţiunilor negative la adresa conducerii, pentru că nu este niciun motiv ca Orban să fie înlăturat de la şefia partidului.
Întrebat dacă la şedinţă a cerut ca luptele interne să înceteze în interiorul PNL, Iohannis a spus că a adresat liberalilor câteva gânduri şi idei pozitive. "Cred că PNL este un partid în consolidare şi cu siguranţă cât de consilidaţi şi cât de bine se vor prezenta vom vedea în alegerile care urmează, 2019 - 2020", a spus Iohannis.
La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban a spus că preşedintele a avut câteva solicitări pe care le-a formulat şi la Consiliul Naţional: "să apropiem cât mai mult partidul de cetăţeni, să instituţionalizăm dialogul permanent între aleşi, indiferent că sunt la nivel naţional, judeţean sau local şi cetăţenii români, să fie un dialog permanent între cei aleşi şi cetăţeni. De asemenea, (ne-a cerut – n.r.) fie să comunicăm mai bine soluţiile pe care le-am prezentat până astăzi, fie să identificăm soluţii solide pentru problemele mari cu care se confruntă România astăzi. Ne-a transmis mesajul de a fi foarte implicaţi, extrem de prezenţi şi de a încerca să aducem în atenţia publică cât mai multe teme care sunt relevante pentru societatea românească şi care să permită cu adevărat o continuare a unei alternative solide la ceea ce se întâmplă astăzi în România".
În altă ordine de idei, Klaus Iohannis le-a spus liberalilor la Sibiu că Executivul actual este incompetent în organizarea preluării preşedinţiei Consiliului UE, în contextul în care este o perioadă esențială, pentru că este vorba despre post- Brexit. Totuși, chestionat pe această temă, Iohannis a mai spus că nu îşi imaginează alte metode de schimbare a Guvernului decât cele democratice. "Cu siguranţă că acest Guvern îşi va termina, cândva, mandatul, mai repede sau mai târziu, asta decid românii, prin alegeri. Nu îmi imaginez alte metode de schimbare a unui Guvern decât cele democratice, adică prin moţiune de cenzură sau prin alegeri, dar în oricare dintre variante este bine ca toată lumea să fie pregătită. Imaginaţi-vă ce abordare greşită ar avea opoziţia dacă nu s-ar pregăti pentru guvernare. Că până la urmă asta înseamnă democraţia, alternanţa la guvernare. Şi evident că toată lumea trebuie să se pregătească, nu doar pentru alegeri, ci şi pentru a guverna", a răspuns preşedintele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.