URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2020, 15:44

Iohannis, după depășirea pragului de 10.000 de diagnosticaţi cu coronavirus: Respectăm restricţiile. Există un risc major ca epidemia să se reaprindă (VIDEO)

Iohannis, după depășirea pragului de 10.000 de diagnosticaţi cu coronavirus: Respectăm restricţiile. Există un risc major ca epidemia să se reaprindă (VIDEO) foto: Presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în România s-a depăşit, joi, pragul de 10.000 de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un nou mesaj pentru populaţie, arătând că "suntem încă pe un trend ascendent şi trebuie să respectăm cu stricteţe măsurile" dispuse în cadrul stării de urgenţă pentru limitarea extinderii Covid-19. De asemenea, el a atras atenţia că în unele ţări epidemia a revenit şi există un risc major "să se reaprindă foarte uşor chiar şi acolo unde părea că îşi reduce efectele".

"Din păcate am depăşit astăzi numărul de 10.000 de cazuri şi avem o creştere semnificativă a cazurilor confirmate. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent şi trebuie să respectăm cu stricteţe măsurile. Nu ne permitem să slăbim deloc vigilenţa, pentru că încă nu este plafonată curba infecţiei. Cele mai multe state se află în primele faze ale epidemiei, iar în unele state se observă o reapariţie a cazurilor. Există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte uşor chiar şi acolo unde părea că îşi reduce efectele", a spus Klaus Iohannis, conform declaraţiei redate de Digi24.

Preşedintele a mai arătat că în acest context eforturile naţionale trebuie dublate de un efort comun la nivel european, anunţând că va participa joi la videoconferinţa Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19 şi că va susţine crearea unui fond de redresare economică, la care să aibă acces toate ţările membre, complementar bugetului UE pentru perioada următoare.

"Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii. Acest document defineşte un set de principii care vor sta la baza viitorului plan şi cuprinde direcţiile de acţiune. Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs. Unul dintre cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la anumite sectoare precum sănătate. Criza actuala ne-a arătat necesitatea unui răspuns solit. Trebuie să consolidăm capacitatea UE în acest domeniu iar statele membre să îşi îmbunătăţească sistemele de sănătate", a mai arătat Iohannis.

Preşedintele a mai precizat şi că un alt obiectiv îl reprezintă "asigurarea unui program masiv de investiţii axact pe industriile esenţiale şi pe relansarea serviciilor puternic afectate", arătând că este necesară o finanţare substanţială.

"Doresc să subliniez că prin măsurile luate la nivel european, pentru România au fost mobilizate peste 1,5 miliarde de euro. 750 de milioane pentru IMM, 350 de milioane pentru echipamente medicale, 120 de milioane de euro stimulente de risc şi 30 de milioane de euro pentru asistenţii sociali. Aceste fonduri sunt disponibile deja", a mai subliniat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că cea mai bună cale pentru a limita efectele pandemiei are la bază solidaritatea şi unitatea care sunt indispensabile şi trebuie să prevaleze acum. "Aşa cum virusul nu ţine cont de graniţe, la fel şi noi va trebui să avem maturitatea pentru a trece peste orice bariere artificiale în aceste momente extrem de dificile", a declarat Klaus Iohannis.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cifrele oficiale furnizate la ora 13 de Grupul de Comunicare Strategică arată că la nivel naţional a fost trecut pragul de 10.000 de persoane infectate. "Până astăzi, 23 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 10.096 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate, 2.478 au fost declarate vindecate şi externate", arată GCS.

Numărul deceselor înregistrate în țară din cauza coronavirusului până joi este de 527.

Oficial, în Bihor au fost înregistrate în total 348 de cazuri, diferenţa dintre aceste cifre şi cele comunicate anterior de sursele BIHOREANULUI (care arată 370 de infectaţi), datorându-se orei - mai devreme - la care au fost făcute raportările de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vezi mai jos declarația președintelui!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
0,033% este cifra zilei !?!
Acesta e numărul de decedați, de Covid, pe tot globul !?! Așadar, pandemia-i exercițiu social mondial !?!
Postat 23 Aprilie 2020, 17:11 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON