URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iunie 2018, 14:30

Iohannis, după ce CCR a decis s-o revoce pe şefa DNA şi PSD vorbeşte că-l suspendă: Voi acţiona pentru independenţa procurorilor, nu mi-e frică de suspendare

Iohannis, după ce CCR a decis s-o revoce pe şefa DNA şi PSD vorbeşte că-l suspendă: Voi acţiona pentru independenţa procurorilor, nu mi-e frică de suspendare sursa foto: www.click.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu se pronunţă asupra revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR, pe care o va citi cu mare atenţie aşa încât să găsească o soluţie, precizând totodată că va lua în calcul respectarea statului de drept din România şi întărirea acestuia prin respectarea Constituţiei.

Iohannis a explicat că vrea să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea „sub autoritatea ministrului Justiţiei” nu poate însemna sub nicio formă „în subordinea” acestuia.

„Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, sunt mult mai multe teme care apar, bunăoară statul procurorilor. Eu sunt convins că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu pot fi controlaţi politic, în subordinea unui politician, fie el şi ministru. (...) E adevărat că În Constituţie avem un articol care spune că procurorii să funcţioneze sub autoritatea ministrului Justiţiei. Eu înţeleg din asta că ministrul trebuie să aibă cunoştiinţe în domeniu pentru a-i apăra pe procurori. Autoritatea ministrului trebuie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În niciun caz nu înseamnă că procurorii sunt în subordinea ministrului”, a spus Iohannis referindu-se la independenţa procurorilor.

De asemenea, întrebat dacă ia în calcul organizarea unui referendum, preşedintele a spus că în mod normal o decizie CCR nu poate fi supusă voinţei poporului, dar a adăugat că dacă politicienii continuă să submineze independenţa justiţiei, un referendum poate fi luat în calcul. „O decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum. Statul are o abordare foarte clară de mai bine de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Nu cred că această chestiune trebuie supusă unor consultări populare. Dar din păcate vedem că tot mai mulţi politicieni pun sub semnul întrebării respectarea independenţei justiţiei. Dacă se va continua, putem lua în calcul un referendum. După ce avem motivarea, o citim până o înţelegem, şi apoi vedem ce soluţie găsim”, a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a afirmat că nu îi este teamă să fie suspendat din funcţie, aşa cum se vorbeşte în PSD: „Am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu, nu. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON