URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
13 Septembrie 2021, 19:00

Ioana Mihăilă și Daniel Palaghianu și-au prezentat realizările la plecarea din funcție. Vezi despre ce este vorba!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ex-ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă şi sub-prefectul Daniel Palaghianu, proaspăt schimbat din funcţie printr-o dispoziţie a premierului Florin Cîţu, şi-au prezentat realizările, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul USR Bihor, alături de preşedintele formaţiunii judeţenea, deputatul Silviu Dehelean.

Mihăilă şi-a enumerat principalele măsuri adoptate şi prezentate, deja, în amănunt, cu ocazia ultimei întâlniri cu presa organzată săptămâna trecută, în calitate de ministru al Sănătăţii, pe tema bilanţului celor patru luni de mandat în fruntea Ministerul Sănătăţii, unele dintre acestea vizând gestionarea pandemiei de COVID-19, investiţii din fonduri europene, reforma managementului spitalelor şi creşterea accesului la servicii medicale de bază.

„Îmi pare rău că nu am reuşit să duc la capăt toate proiectele începute. În orice direcţie te uiţi, în acest minister, există lucruri de îmbunătăţit. Îmi pare bine, însă, că am reuşit să reglementăm piaţa medicamentelor deficitare. Faptul că nu a fost criză, înseamnă că a funcţionat”, a explicat Mihăilă, potrivit căreia predarea ştafetei către succesorul ei, Cseke Atilla, „a decurs lin”. „Numirea lui este o soluţie bună”, a spus Mihăilă.

Vin demolări!

Fostul subprefect Daniel Palaghianu, care vineri nu a vrut să comenteze decizia premierului Florin Cîţu de a-i demite pe cei 14 prefecţi şi 29 subprefecţi USR-PLUS din întreaga ţară, a ţinut să precizeze că a avut o colaborare bună cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu toţi colegii din instituţie, descriind echipa ca fiind "una sudată". "Apreciez că iniţiativele mele au fost implementate şi unele chiar finalizate”, a spus Palaghianu la întâlnirea de luni.

Printre proiectele importante ale fostului subprefect USR se numără introducerea sistemului electronic de management al documentelor la nivelul întregii prefecturi şi inventarierea clădirilor din albiile majore ale râurilor, expuse în caz de viituri, şi care urmează să fie demolate. „Exista o lege încă din 1996, prin care se pot lua măsuri pentru demolarea acestor clădiri, şi nu înţeleg de ce nu s-a pus în aplicare până acum. În total, în judeţ sunt 750, majoritatea construcţii agricole. Cei care nu vor să le demoleze îşi asumă răspunderea de a le păstra”, a declarat Palaghianu.

Modificarea normelor de arhivare a documentelor din Serviciul Paşapoarte, un alt proiect iniţiat de subprefect, nu a fost finalizat din pricina delăsării conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte. "Se ţin blocate documente de săptămâni, iar la Serviciul Paşapoarte din Bihor nu se mai poate lucra pentru că nu există spaţiu", a explicat fostul subprefect. 

Ar merge înapoi

Atât Mihăilă cât şi Palaghianu susţin că nu au ce să îşi reproşeze şi au admis că s-ar întoarce în funcţii dacă premierul Florin Cîţu ar fi schimbat din funcţie.

Legat de acest subiect, preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, susţine că "PNL trebuie să înţeleagă că e pe o linie greşită cu acesta şi să vină cu un nou premier", care "ideal ar fi să fie un membru USR", dându-i drept exemple pe Dan Barna şi Dacian Cioloş. "Dacă nu, în spaţiul public au fost vehiculate şi alte nume, cum e cel al domnului Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor", a declarat Dehelean.

Legat de moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu, deputatul a ţinut să precizeze că între USR-PLUS şi AUR nu există o alianţă.

"Nu discutăm despre apropieri ideologice, proiecte legislative. Este o acţiune parlamentară de verificare a majorităţii pe care se sprijină guvernul Cîţu şi nu cred că această susţinere a AUR poate fi considerată o pată. Criza politică a fost declanşată de liniile roşii ale USR: furtul şi risipa de bani publici, piedicile puse în lupta anticorupţie. Amânarea dezbaterii moţiunii este ceva ce nu s-a întâmplat în istoria acestui parlament. Nici măcar Dragnea nu a îndrăznit aşa ceva", a mai spus parlamentarul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doi măscărici.
Palaghianu ăsta nu știe nici măcar atribuțiile Instituției Prefectului, că dacă ar fi știut ne spunea ceva despre neconformitățile juridice a peste 20% dintre hotărârile celor 101 de consilii locale ale județului din acest an. De Mihăilă însă se leagă o realizare de succes major, prin angajarea soțului care trăia din salariul minim pe economie până săptămâna trecută, la sp. municipal pe salariu de medic radiolog. Bașca cei aproape 100.000 Euro, cadou de plecare de la bugetul ministerului către radiologia noului spital unificat (județean+municipal).
Postat 13 Septembrie 2021, 23:00 de KP
Pleaca USR, sunteti niste plangaciosi
Parca in urma cu 1 an la alegerile locale , USR si Jurcan actionau cu minciuni importiva lui Bolojan, asa ati si obtinut scorul de sub DODOASCA . Tragic e pt ca tot copii find , NU SUNTETI RESPONSABIL
Postat 13 Septembrie 2021, 22:03 de Sandu2100
"„Îmi pare rău că nu am reuşit să duc la capăt toate proiectele începute"
Dumnezeu,are si El niste proiecte,cu oamenii si vietatile pa care le-a creat,pentru a popula acest Pamant.Ce credeti, oare nu cumva vi s-au intersectat interesele ? Dumnezeu contra .....
Postat 13 Septembrie 2021, 21:01 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON