URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2021, 19:00

Ioana Mihăilă și Daniel Palaghianu și-au prezentat realizările la plecarea din funcție. Vezi despre ce este vorba!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ex-ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă şi sub-prefectul Daniel Palaghianu, proaspăt schimbat din funcţie printr-o dispoziţie a premierului Florin Cîţu, şi-au prezentat realizările, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul USR Bihor, alături de preşedintele formaţiunii judeţenea, deputatul Silviu Dehelean.

Mihăilă şi-a enumerat principalele măsuri adoptate şi prezentate, deja, în amănunt, cu ocazia ultimei întâlniri cu presa organzată săptămâna trecută, în calitate de ministru al Sănătăţii, pe tema bilanţului celor patru luni de mandat în fruntea Ministerul Sănătăţii, unele dintre acestea vizând gestionarea pandemiei de COVID-19, investiţii din fonduri europene, reforma managementului spitalelor şi creşterea accesului la servicii medicale de bază.

„Îmi pare rău că nu am reuşit să duc la capăt toate proiectele începute. În orice direcţie te uiţi, în acest minister, există lucruri de îmbunătăţit. Îmi pare bine, însă, că am reuşit să reglementăm piaţa medicamentelor deficitare. Faptul că nu a fost criză, înseamnă că a funcţionat”, a explicat Mihăilă, potrivit căreia predarea ştafetei către succesorul ei, Cseke Atilla, „a decurs lin”. „Numirea lui este o soluţie bună”, a spus Mihăilă.

Vin demolări!

Fostul subprefect Daniel Palaghianu, care vineri nu a vrut să comenteze decizia premierului Florin Cîţu de a-i demite pe cei 14 prefecţi şi 29 subprefecţi USR-PLUS din întreaga ţară, a ţinut să precizeze că a avut o colaborare bună cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu toţi colegii din instituţie, descriind echipa ca fiind "una sudată". "Apreciez că iniţiativele mele au fost implementate şi unele chiar finalizate”, a spus Palaghianu la întâlnirea de luni.

Printre proiectele importante ale fostului subprefect USR se numără introducerea sistemului electronic de management al documentelor la nivelul întregii prefecturi şi inventarierea clădirilor din albiile majore ale râurilor, expuse în caz de viituri, şi care urmează să fie demolate. „Exista o lege încă din 1996, prin care se pot lua măsuri pentru demolarea acestor clădiri, şi nu înţeleg de ce nu s-a pus în aplicare până acum. În total, în judeţ sunt 750, majoritatea construcţii agricole. Cei care nu vor să le demoleze îşi asumă răspunderea de a le păstra”, a declarat Palaghianu.

Modificarea normelor de arhivare a documentelor din Serviciul Paşapoarte, un alt proiect iniţiat de subprefect, nu a fost finalizat din pricina delăsării conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte. "Se ţin blocate documente de săptămâni, iar la Serviciul Paşapoarte din Bihor nu se mai poate lucra pentru că nu există spaţiu", a explicat fostul subprefect. 

Ar merge înapoi

Atât Mihăilă cât şi Palaghianu susţin că nu au ce să îşi reproşeze şi au admis că s-ar întoarce în funcţii dacă premierul Florin Cîţu ar fi schimbat din funcţie.

Legat de acest subiect, preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, susţine că "PNL trebuie să înţeleagă că e pe o linie greşită cu acesta şi să vină cu un nou premier", care "ideal ar fi să fie un membru USR", dându-i drept exemple pe Dan Barna şi Dacian Cioloş. "Dacă nu, în spaţiul public au fost vehiculate şi alte nume, cum e cel al domnului Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor", a declarat Dehelean.

Legat de moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu, deputatul a ţinut să precizeze că între USR-PLUS şi AUR nu există o alianţă.

"Nu discutăm despre apropieri ideologice, proiecte legislative. Este o acţiune parlamentară de verificare a majorităţii pe care se sprijină guvernul Cîţu şi nu cred că această susţinere a AUR poate fi considerată o pată. Criza politică a fost declanşată de liniile roşii ale USR: furtul şi risipa de bani publici, piedicile puse în lupta anticorupţie. Amânarea dezbaterii moţiunii este ceva ce nu s-a întâmplat în istoria acestui parlament. Nici măcar Dragnea nu a îndrăznit aşa ceva", a mai spus parlamentarul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doi măscărici.
Palaghianu ăsta nu știe nici măcar atribuțiile Instituției Prefectului, că dacă ar fi știut ne spunea ceva despre neconformitățile juridice a peste 20% dintre hotărârile celor 101 de consilii locale ale județului din acest an. De Mihăilă însă se leagă o realizare de succes major, prin angajarea soțului care trăia din salariul minim pe economie până săptămâna trecută, la sp. municipal pe salariu de medic radiolog. Bașca cei aproape 100.000 Euro, cadou de plecare de la bugetul ministerului către radiologia noului spital unificat (județean+municipal).
Postat 13 Septembrie 2021, 23:00 de KP
Pleaca USR, sunteti niste plangaciosi
Parca in urma cu 1 an la alegerile locale , USR si Jurcan actionau cu minciuni importiva lui Bolojan, asa ati si obtinut scorul de sub DODOASCA . Tragic e pt ca tot copii find , NU SUNTETI RESPONSABIL
Postat 13 Septembrie 2021, 22:03 de Sandu2100
"„Îmi pare rău că nu am reuşit să duc la capăt toate proiectele începute"
Dumnezeu,are si El niste proiecte,cu oamenii si vietatile pa care le-a creat,pentru a popula acest Pamant.Ce credeti, oare nu cumva vi s-au intersectat interesele ? Dumnezeu contra .....
Postat 13 Septembrie 2021, 21:01 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON