URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2020, 09:31

Ioana Mihăilă, preşedintele PLUS Bihor, candidat al Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea: "Candidez pentru a face Oradea bine"

Ioana Mihăilă, preşedintele PLUS Bihor, candidat al Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea: 'Candidez pentru a face Oradea bine' UN MEDIC PENTRU ORADEA. Candidatura Ioanei Mihăilă la Primăria Oradea a fost lansată pe 14 iulie, în prezenţa preşedintelui PLUS, Dacian Cioloş, care a recomandat-o inclusiv pentru profesionalismul demonstrat în exercitarea meseriei de medic, cu atât mai util în vremuri de pandemie. "Avem nevoie de cineva care are şi profesia asta, nu numai atracţia pentru a lucra pentru oameni", a spus fostul premier tehnocrat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medic endocrinolog, 39 de ani, căsătorită şi cu doi copii, coproprietar împreună cu soţul, tot medic, al unei clinici private, Medena, Ioana Mihăilă este ceea ce oricine ar numi un om realizat pe plan personal şi profesional. 

După ce timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fi activat, cum ea însăşi precizează, în 2018, odată cu fondarea PLUS, a decis să se implice activ în politică şi, după doi ani, a devenit nu doar preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, ci şi candidat la Primăria Oradea al Alianţei USR-PLUS. Ce anume a determinat-o să (re)intre în arenă şi ce planuri are, explică cititorilor BIHOREANULUI.

- De ce vreţi să candidaţi la funcţia de primar al Oradiei şi de când aveţi această intenţie?

- Intenţia o am din iarnă, când în PLUS şi în USR ne gândeam la candidaturi. Atunci contextul era altul, principalul favorit era Ilie Bolojan, şi un prim factor determinant a fost acela că trebuie să avem un mesaj complementar, mai degrabă decât unul foarte ferm opozant (n.r. - faţă de actualul primar), de aceea am fost o posibilă opţiune. 

În ce priveşte motivaţia, ea vine din cei zece ani de practică desfăşurată ca medic şi antreprenor. Din practica medicală mi-am dat seama că doar o parte dintre problemele de sănătate pot fi rezolvate de sistemul medical. Doar 20% din starea de sănătate a oamenilor ţine de sistemul de sănătate, restul de 80% depinzând de cum şi unde trăim. Acest "cum şi unde trăim" poate fi influenţat de administraţia locală, aşa cum şi sistemul de sănătate depinde într-o bună măsură de investiţiile locale.

În al doilea rând, ca antreprenor care porneşte un start-up, care îşi petrece o mare parte din timp rezolvând chestiuni birocratice şi care simte că statul vine mai degrabă în control decât în ajutor, îmi doresc să contribui la schimbarea relaţiei dintre structurile administrative şi mediul antreprenorial. Vreau să existe predictibilitate, transparenţă şi competenţă în structurile administrative, aşa încât antreprenorii să simtă că au un aliat atunci când doresc să investească în Oradea. Deci candidez, aş spune, pentru a face Oradea bine...

"Să pregătim oraşul pentru oameni"

- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le propuneţi orădenilor în schimbul votului? Aveţi şi un proiect la care ţineţi mai mult decât la celelalte?

- În primul rând, vreau ca educaţia să fie un domeniu principal de investiţii locale. Conform unui raport al Băncii Mondiale din 2019, doar 60% dintre copiii născuţi în România îşi pot atinge potenţialul, deci trebuie să facem din educaţie o prioritate. Infrastructura şcolară, terenurile de sport din proximitatea şcolilor, facilităţile de petrecere a timpului într-un mod organizat după orele de şcoală sunt, toate, investiţii la îndemâna autorităţilor locale.

Un al doilea domeniu principal este sănătatea. Pe lângă investiţiile în infrastructura de sănătate, în reabilitarea şi dotarea spitalelor şi ambulatoriilor, trebuie să ne gândim şi la asistenţa medicală comunitară, aşa că o prioritate va fi creşterea numărului de asistenţi medicali comunitari şi de mediatori sanitari.
În ce priveşte mediul, reciclarea deşeurilor reprezintă o temă principală atât pentru mine, cât şi pentru consilierii mei, astfel încât să ne încadrăm în ţintele convenite cu UE. Mai vreau transparenţă în administraţia locală, profesionalizarea angajaţilor din instituţiile publice şi concursuri pe post "pe bune" în instituţiile subordonate autorităţilor locale. 

- Ce proiecte aveţi în ce priveşte sistemul de transport, termoficarea, celelalte reţele edilitare, de apă şi canalizare etc?

- În ce priveşte mobilitatea urbană durabilă, cred că trebuie să schimbăm paradigma în care pregătim oraşul pentru maşini, deoarece cu cât pregătim mai bine oraşul pentru maşini, cu atât mai multe maşini o să avem şi tot blocaţi în trafic o să stăm. Cred că trebuie să pregătim oraşul pentru oameni care utilizează alte mijloace de transport - pietonal, bicicletă sau transport în comun. Cu cât mai puţine maşini vor fi pe străzi, cu atât vom avea un trafic fluidizat. 

Vrem piste de biciclete care să lege de centrul oraşului fiecare cartier, aşa încât copilul din Rogerius să ajungă la Colegiul Gojdu în 20 de minute pe o pistă sigură, bine delimitată, semnalizată şi cu prioritate. Vrem să regândim transportul în comun, să nu îl abordăm ca pe ceva care neapărat trebuie să fie rentabil. Chiar dacă mergem pe pierdere într-o primă etapă, să avem mai multe autobuze la anumite ore, pentru ca oamenii să ştie că au predictibilitate şi că pot ajunge într-un timp scurt unde îşi doresc. 

În ce priveşte termoficarea, e clar că în Oradea nu pornim de la zero, s-au făcut investiţii importante, dar trebuie să diversificăm un pic "coşul energetic", inclusiv cu energie geotermală, în care în viitorul exerciţiu financiar al UE vom putea investi şi mai mult, poate şi prin incinerarea deşeurilor, toate acestea în paralel cu anveloparea clădirilor, aşa încât şi consumurile să se reducă. 

"Să ne stabilim obiective foarte ambiţioase"

- Cum s-ar putea îmbunătăţi, în optica dvs, sistemul sanitar local?

- Cred că, pe lângă investiţiile în infrastructura de sănătate, trebuie să avem grijă de asistenţa medicală comunitară. Acest lucru se poate face prin creşterea numărului de asistenţi comunitari şi prin asigurarea suportului tehnic şi a consumabilelor necesare funcţionării lor. Dar de asemenea cred, aşa cum am spus anterior, că sănătatea locuitorilor din Oradea va putea fi ameliorată prin proiectarea oraşului, astfel încât mersul pe jos şi mersul pe bicicletă să fie mai tentant decât mersul cu maşina, astfel încât facilităţile de practicare a sportului de masă să fie în proximitatea şcolilor şi a cartierelor, astfel încât seniorii să aibă locuri în care să poată să facă mişcare şi să socializeze... 

- Aveţi proiecte pentru sport? Dar pentru cultură?

- Eu cred că e important ca sportul să fie cât mai uşor încadrat în programul zilnic, de aceea spun că mersul pe jos şi pe bicicletă trebuie să devină o prioritate. Pe lângă asta, trebuie să creăm copiilor condiţiile să facă sport în curtea sau în proximitatea şcolii. În zonele vulnerabile, unde riscul de părăsire a şcolii e mai mare, am putea face centre comunitare, unde copiii să facă şi sport, şi artă, să aibă o masă caldă şi să-şi poată face lecţiile. 

În ce priveşte cultura, aş urma două direcţii. Una este de a o aduce mai aproape în cartiere, de a avea nişte spaţii şi bugete pentru ca artiştii orădeni să se desfăşoare acolo. Apoi, cred că trebuie să ne stabilim obiective foarte ambiţioase, căci drumul până la acele obiective înseamnă investiţii în cultură. De exemplu, cred că obiectivul de capitală culturală europeană după 2033 ar trebui avut în vedere, subliniez, pentru drumul pe care am putea să-l avem până acolo. Clujul, care şi-a depus candidatura de capitală culturală europeană, a reuşit să implementeze multe obiective din program şi fără să câştige competiţia, şi cred că asta i-a adus mari beneficii.

"Ştiu să muncesc şi în trei schimburi"

- Având în vedere că actualul primar Ilie Bolojan e recunoscut pentru capacitatea sa de efort - practic, lucrează în două schimburi -, cât sunteţi dispusă să munciţi zilnic pentru Oradea?

- Ca medic, ştiu să muncesc şi în trei schimburi. Pe lângă activitatea de la clinică, după-amiaza am un al doilea "job", activitatea de partid, iar seara urmează cea din familie, deci puterea de muncă nu e o problemă, nici disponibilitatea. 

- Cum caracterizaţi actuala administraţie locală, considerată foarte eficientă? Ce aţi păstra, ce aţi schimba?

- Cu siguranţă aş păstra Direcţia de fonduri europene. Restul deciziilor le-aş lua după ce aş face un audit intern în Primărie. 

- Veţi continua să amenajaţi parcări sau nu? Dar noi străzi? Pentru proiectele urbanistice veţi aproba tăierea de copaci sau nu?

- Parcări trebuie construite, dar în cartiere, nu în centru. Arborii tăiaţi trebuie înlocuiţi, cu specii autohtone cu coronament bogat, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului.

"Nu mi-e ruşine să întreb, nu mi-e greu să învăţ"

- Principalul contracandidat, după ce primarul Ilie Bolojan a decis să meargă la Judeţ, este actualul viceprimar Florin Birta. Ce atuuri consideraţi că aveţi în faţa acestuia?

- Un atu e că m-am obişnuit să administrez o afacere, deci am avantajul de a chibzui foarte bine orice investiţie în funcţie de raportul cost-beneficiu. Aşa consider că ar trebui cântărite toate investiţiile pe care le fac autorităţile locale: este mai rentabil să investim în palmieri pentru ştrandul Ioşia sau mai bine lăsăm arborii existenţi şi folosim banii pentru a construi un bazin didactic de înot lângă o şcoală? 

Un alt atu cred că este că de 10 ani sunt de "cealaltă parte" a sistemului de taxe şi impozite. Un antreprenor care ştie cum se câştigă banii în domeniul privat va cheltui cu mai multă responsabilitate banii orădenilor. 

- Cu ce calităţi compensaţi lipsa de experienţă în administraţia publică locală?

- În primul rând, niciodată nu mi-a fost ruşine să întreb, în al doilea rând, niciodată nu mi-a fost greu să învăţ lucruri noi. Adică, disponibilitatea mea de a învăţa şi faptul că am o echipă de specialişti pregătiţi să ajute la proiecte.

Fără PSD şi UDMR

- De ce orădenii nemulţumiţi v-ar vota pe dvs şi nu pe alţi reprezentanţi ai opoziţiei locale?r

- Eu cred că o persoană care a ales să facă parte din PSD şi să se asocieze cu infractorii - iar asta este valabil şi pentru UDMR - nu poate avea motivaţii oneste în politică. În ce priveşte celelalte partide, mai mici, cred că nu sunt suficient de consistente încât să ofere suport real pentru o candidatură.

- Ce rezultate credeţi că veţi obţine la Primărie şi la Consiliul Local? Cu cine vreţi să realizaţi o majoritate locală?

- Nu avem niciun sondaj, dar sperăm să repetăm performanţa de la europarlamentare, deci pentru noi este o ţintă să avem în Oradea 18%-20%, adică 6-7 consilieri. Nu am face niciodată o majoritate cu PSD sau cu UDMR, cu care avem o incompatibilitate insurmontabilă. O apropiere logică este faţă de PNL, dar centrată pe proiecte şi nu necondiţionată.

- Jocul cifrelor arată că cele mai mari şanse le are actualul viceprimar Florin Birta. Dacă va fi ales, veţi accepta să fiţi viceprimar? De ce probleme aţi vrea să răspundeţi?

- În USR-PLUS încă nu am discutat acest lucru, dar cred că un viceprimar al Alianţei va fi capabil să implementeze proiectele pe care ni le dorim. Dacă se va ajunge la o asemenea ofertă, cred că Alianţa ar trebui s-o accepte, iar dacă ar fi să fiu viceprimar mi-aş asuma partea de sănătate, de educaţie, probabil şi pe cea de investiţii prin fonduri europene.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") Cod unic de identificare 21200391.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
adica votul pt progresisti e
impotriva renovarii strandului Iosia, ca mai bine are o scoala un bazin didactic (pai greseala asta a facut CJ la Stei si Sacuieni), si un vot pentru extinderea serviciilor sociale fara un target de a face nevoiasii productivi, self-reliant, si sa iasa din sistem, ci pentru a construi bucatarii cu mese calde la scoli sa mai fie locuri de munca in plus pentru bugetarii conectati la partid.
Postat 01 Septembrie 2020, 18:46 de unu
Vrei să faci Oradea ... bine !?! Din ce punct de vedere, unghi sau perspectivă ?!?
După boală ... iată că se vrea și tratamentul așteptat !?! Penibilitate mai mare, ca slogan de campanie n-am auzit de la cel al lui Bolojan, din 2008, cu "Ordine în Primărie - Curățenie în Oraș" ... aspecte pentru care i-au mai trebuit ulterior două mandate și tot nu i-au ieșit ideile perverse la spălat. Ca medic ai fi o catastrofă în calitate de primar și e păcat să ajungi la maturitate și să nu ai discernământul necesar înțelegerii elementare ... că o administrație publică nu are niciun punct de legătură măcar, d.p.v. managerial, cu administrarea unei firme private sau a unui act medical.
Postat 01 Septembrie 2020, 17:02 de CrisDumi
fapte nu vorbe...firma, mediu privat
e un plus ca are firma, inseamna ca stie ce inseamna sa platesti un impozit nu doar sa-l cheltuiesti, din pacate multi candidati sunt politicieni de meseria adica ZERO barat si stiu doar sa cheltuiasca banul public nu au facut nimic in mediul privat in viata lor.
Postat 01 Septembrie 2020, 13:19 de Traian
Parcari nu in centru!!!
Co doar in cartiere! Cum poate un oras turistic sa aiba parcari la periferie si nu in centru unde vin turistii ca n-or merge sa viziteze Rogerius sau Iosia sau sa-si parcheze masinile in Iosia si de acolo cu tramvaiul pana-n centru?! Hai sa fim seriosi! Mai du-te de viziteaza orase turistice sa vezi modele.
Postat 01 Septembrie 2020, 13:02 de cetateanbihorean
Alice în the Wonderland
Nu te votez, du-te acasa pe bicicleta sau tot bătând peeeeee.
Postat 01 Septembrie 2020, 11:40 de Sandu2100
Educatia?
" În primul rând, vreau ca educaţia să fie un domeniu principal". Dupa ce PNL-ul și-a asumat intenția de a îmbunătăți educația (și a pus cadre de la Universitate pe listele de consilieri) veniți și voi să spuneți tot de educație. E de-a dreptul hilar ca voi să îmbunătățiți educația când cel de pe locul 1 la consilieri e polițist, iar cel de pe locul 3 a făcut Protecția Mediului.
Postat 01 Septembrie 2020, 11:00 de Athena
Nu poti sa fii viceprimar
Nu ai cum sa ajungi viceprimar pentru ca nu esti pe loc eligibil pe lista de consilieri. Cum face de obicei, Dehelean te-a sacrificat ca sa-i tragi in sus lista de dulăi loiali la municipiu si pe cea de catei la judet. Vezi listele care incep cu Sovarski si Svab, niste neica nimeni care n-au facut nimic in viata dar propun solutii pentru societate.
Postat 01 Septembrie 2020, 10:19 de Vidar
#TeamBirta
Eu votez Florin Birta si Echipa PNL! :)
Postat 01 Septembrie 2020, 09:59 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON