Votaţi Ioana Sălăjanu judecător! Aşa aud, de câteva luni, locuitorii unui district dintr-un stat american în care, în premieră, o româncă ar putea ajunge judecător.
Ioana, o orădeancă a cărei familie a emigrat în urmă cu mai bine de trei decenii, este unul dintre candidaţii la funcţia de judecător în statul Illinois, poziţie care în SUA se poate obţine prin votul cetăţenilor. În plină campanie electorală, şi-a luat însă o vacanţă pentru a veni în oraşul natal, unde visează ca într-o zi să aibă, din nou, o casă.
De la capăt
În 1981, pe când avea doar 7 ani, Ioana a fost exmatriculată brutal din şcoală, fără să fi făcut nimic rău. A fost pedepsită, însă, pentru vina tatălui său, de profesie avocat, care fugise în America. "A fost dramatic. Nu doar că nu mai ştiam nimic de tata, ci am fost şi marginalizată", povesteşte femeia, acum în vârstă de 42 de ani.
Doi ani mai târziu, după ce tatăl său a primit azil politic şi s-a stabilit în Detroit, capitala statului Michigan, unde exista una dintre cele mai mari comunităţi de români, Ioana, sora şi mama lor au pornit şi ele spre ţara tuturor posibilităţilor. "Am luat-o de la mai puţin decât zero. Nu vorbeam limba engleză, nu aveam bani, trăiam din ajutorul social. Dar am ştiut că trebuie să mergem înainte", îşi aminteşte ea despre începutul noii vieţi.
Pe urmele tatălui
Părinţii Ioanei au muncit din greu, iar în cele din urmă s-au pus pe picioare. Tatăl a făcut facultatea de Drept şi în SUA, redevenind avocat, iar fetele au urmat şcoli bune, pentru a putea să-şi asigure o carieră solidă. "Un profesor m-a făcut să am încredere în mine şi m-a învăţat că educaţia nu ţi-o poate lua nimeni niciodată", spune Ioana. Şi-a însuşit lecţia, iar acum o transmite şi celor trei băieţi ai ei, cu toţii botezaţi româneşte: Sebastian (9 ani), Andrei (7 ani) şi Alex (3 ani).
Ioana a hotărât să urmeze o carieră în justiţie, la fel ca tatăl său, încă din adolescenţă. "Mi-am dat seama cât de puternic este sistemul judiciar din America, şi că participanţii pot controla societatea", spune femeia, în prezent avocat specializat în drept comercial la firma Rock Fusco & Connelly din Chicago.
Concurenţă mare
De câţiva ani, Ioana îşi doreşte însă mai mult, convinsă că i s-ar potrivi ca o mănuşă funcţia de judecător. În America, un procuror sau un avocat cu cel puţin 10 ani de experienţă poate ajunge judecător dacă fie este numit de Curtea Supremă, fie ales de un comitet de judecători din statul în care îşi are reşedinţa, fie votat de locuitorii respectivului stat.
Ioana şi-a depus dosarul de candidatură atât în varianta electorală, cât şi pentru selecţia judecătorilor locali de către comitetul statal al judecătorilor. Cele mai mari şanse le are dacă va fi votată, întrucât în concursul de dosare concurenţa este acerbă. "Încă nu se cunoaşte numărul de funcţii scoase la concurs şi nici cel al candidaţilor, dar în varianta alegerii de către judecători vor fi, probabil, sute de candidaţi pe 4-5 posturi", explică Ioana. În schimb, în varianta electorală, se preconizează cam 6 locuri şi 25 de candidaţi. Aşadar, o concurenţă ceva mai puţin ascuţită...
America-România şi retur
Scrutinul va avea loc anul viitor, pe 20 martie, iar până atunci Ioana încearcă să-i convingă pe electori că va fi un judecător bun. "Cred că am abilităţi care mă vor face să administrez foarte corect funcţia. Orice judecător poate aplica legea, dar trebuie să ai o anumită perspectivă asupra vieţii ca să fii imparţial şi just", spune ea.
Pe site-ul de campanie, românca se prezintă ca un imigrant care şi-a construit viaţa în America prin muncă şi care a crescut trei băieţi învăţându-i să respecte şi să iubească ţara de adopţie la fel ca pe cea din care au pornit părinţii. De altfel, pentru că tatăl acestora e originar din Zalău, băieţii îşi petrec fiecare vacanţă de vară la bunicii de aici, iar Ioana profită pentru a veni şi ea să-şi vadă rudele din Bihor.
A adus-o în ţara natală, însă, şi profesia, căci în urma unei licitaţii la care a participat firma sa de avocatură, Ioana a reprezentat Guvernul României în vestitul proces cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, judecat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, după ce aceştia au cerut despăgubiri pentru desfiinţarea regimului zonelor defavorizate.
De dragul copiilor
Orădeanca mai are şi un alt motiv care o ţine legată de România: împreună cu câteva prietene din SUA a înfiinţat fundaţia Children’s International, care în ultimii doi ani a dus mai mulţi copii români în schimburi de experienţă dincolo de Ocean. "Am creat legături între şcoli din Illinois şi din România. Copiii îşi scriu, iar apoi organizăm vizite în America, să se cunoască", explică Ioana. Chiar anul acesta a dus în America un grup de la Colegiul Emanuil Gojdu, tinerii petrecând două săptămâni în casa unei familii de americani, ba chiar frecventând o şcoală din Chicago.
Ioana îşi doreşte să poată continua proiectul şi dacă va ajunge judecător, deoarece e convinsă că trebuie să lase o moştenire în urma sa. "Vreau să-i învăţ pe copii să se implice în proiecte ce vizează societatea, americană şi română deopotrivă", spune ea.
O altă moştenire pe care vrea s-o lase celor trei băieţi e un apartament în Oradea, pe Splaiul Crişanei, unde a copilărit şi pe care speră să-l poată răscumpăra cândva, în anii următori. "Visez că într-o zi voi fi din nou Ioana de pe Splai", mărturiseşte femeia care simte că, oriunde ar pleca prin lume şi oricât ar sta, tot la Oradea ar vrea să revină...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.