Prim-vicepreşedintele ALDE Bihor, Ioan Mintaş, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, a prezentat, miercuri, la sediul formaţiunii locale, modificările pe care atât partidul său, cât şi patronatele le doresc în noul Cod al Muncii, trecut într-o formă neaprobată de patronate, ci doar de sindicate, prin Senatul României.
Cum camera decizională este Camera Deputaţilor, reprezentanţii patronatelor urmează să depună obiecţii la varianta existentă, precum şi noi propuneri. Una dintre ele este introducerea în Codul Muncii a unei "corelări între salariul minim pe economie, obligatoriu la ora actuală, şi productivitatea angajatului".
Salariu vs. productivitate
"La ora actuală, legea spune că angajatorul trebuie să-i ofere angajatului salariul minim pe economie, fără constrângeri, chiar dacă el nu este productiv şi nu acoperă banii pe care-i primeşte", a declarat, miercuri, Ioan Mintaş, într-o conferinţă de presă la care au mai participat co-preşedintele ALDE Bihor, Mircea Teaha, şi secretarul general al filialei, Octavian Bara.
Mintaş a afirmat că patronatele consideră că în Codul Muncii ar trebui să existe o anumită constrângere a angajaţilor să-şi facă treaba pentru salariul minim pe economie, care e obligatoriu. "Corelarea ar putea să fie realizată având în vedere tarifarul pe ore, stabilit prin statistică la nivel naţional, şi actualizat în fiecare lună. Apoi fiecare firmă şi-ar stabili propriile obiective", a răspuns Ioan Mintaş când a fost întrebat de BIHOREANUL cum s-ar face concret această legătură între salariu şi productivitate.
Omul de afaceri Octavian Bara a scos în evidenţă o altă prevedere din Codul Muncii, pe care nu o consideră corectă. "Acum legea spune că angajatorii trebuie să-şi stabilească obiectivele împreună cu angajatul, ceea ce nu este corect, căci e normal ca angajatul să vrea ca acestea să fie cât mai mici", spus acesta.
Ioan Mintaş a adăugat că propunerea patronatelor vine şi în contextul în care, prin mărirea anunţată a salariului minim pe economie, multe IMM-uri vor fi nevoite să facă fie reduceri de personal, fie să-şi închidă activitatea ,"pentru că n-ai cum să dai un salariu atât de mare dacă nu realizezi şi producţia aferentă".
Cu recomandare
Totodată, patronatele urmează să propună şi introducerea în Codul Muncii a obligativităţii prezentării la angajare a unei recomandări din partea vechiului angajator. "La ora actuală, orice angajat poate să-ţi spună dimineaţa că pleacă şi nu ai ce să faci. El se angajează în altă parte fără probleme şi fără să-şi facă lichidarea", a arătat Mintaş.
Reprezentanţii patronatelor nu sunt de acord nici cu eliminarea perioadei de probă de lucru, impusă de sindicate, nici cu eliminarea contractului de muncă pe o perioadă determinată. "Nu este normal. Există activităţi care au acest specific", a adăugat vorbitorul.
Patronatele nu sunt de acord nici cu mărirea numărului de zile de concediu medical pe care le plăteşte angajatorul de la 5 la 17. "Până acum, diferenţa aceasta, de la 5 la 17, era plătită de CAS", a precizat reprezentantul angajatorilor.
În fine, Mintaş a afirmat că angajatorii vor şi modificarea Legii Ajutorului de Şomaj şi a Legii Ajutorului Social. Aceştia spun că ar fi de bun augur implementarea unui sistem de plată a acestor ajutoare în funcţie de munca prestată în folosul comunităţii. De asemenea, vor tăierea ajutoarelor pentru persoanele care au refuzat două locuri de muncă la rând.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.