URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2015, 20:03

Ioan Mintaş la ALDE: Patronatele vor productivitate asigurată prin Codul Muncii pentru salariul minim pe care-l plătesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-vicepreşedintele ALDE Bihor, Ioan Mintaş, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, a prezentat, miercuri, la sediul formaţiunii locale, modificările pe care atât partidul său, cât şi patronatele le doresc în noul Cod al Muncii, trecut într-o formă neaprobată de patronate, ci doar de sindicate, prin Senatul României.

Cum camera decizională este Camera Deputaţilor, reprezentanţii patronatelor urmează să depună obiecţii la varianta existentă, precum şi noi propuneri. Una dintre ele este introducerea în Codul Muncii a unei "corelări între salariul minim pe economie, obligatoriu la ora actuală, şi productivitatea angajatului".

Salariu vs. productivitate

"La ora actuală, legea spune că angajatorul trebuie să-i ofere angajatului salariul minim pe economie, fără constrângeri, chiar dacă el nu este productiv şi nu acoperă banii pe care-i primeşte", a declarat, miercuri, Ioan Mintaş, într-o conferinţă de presă la care au mai participat co-preşedintele ALDE Bihor, Mircea Teaha, şi secretarul general al filialei, Octavian Bara.

Mintaş a afirmat că patronatele consideră că în Codul Muncii ar trebui să existe o anumită constrângere a angajaţilor să-şi facă treaba pentru salariul minim pe economie, care e obligatoriu. "Corelarea ar putea să fie realizată având în vedere tarifarul pe ore, stabilit prin statistică la nivel naţional, şi actualizat în fiecare lună. Apoi fiecare firmă şi-ar stabili propriile obiective", a răspuns Ioan Mintaş când a fost întrebat de BIHOREANUL cum s-ar face concret această legătură între salariu şi productivitate.

Omul de afaceri Octavian Bara a scos în evidenţă o altă prevedere din Codul Muncii, pe care nu o consideră corectă. "Acum legea spune că angajatorii trebuie să-şi stabilească obiectivele împreună cu angajatul, ceea ce nu este corect, căci e normal ca angajatul să vrea ca acestea să fie cât mai mici", spus acesta.

Ioan Mintaş a adăugat că propunerea patronatelor vine şi în contextul în care, prin mărirea anunţată a salariului minim pe economie, multe IMM-uri vor fi nevoite să facă fie reduceri de personal, fie să-şi închidă activitatea ,"pentru că n-ai cum să dai un salariu atât de mare dacă nu realizezi şi producţia aferentă".

Cu recomandare

Totodată, patronatele urmează să propună şi introducerea în Codul Muncii a obligativităţii prezentării la angajare a unei recomandări din partea vechiului angajator. "La ora actuală, orice angajat poate să-ţi spună dimineaţa că pleacă şi nu ai ce să faci. El se angajează în altă parte fără probleme şi fără să-şi facă lichidarea", a arătat Mintaş.

Reprezentanţii patronatelor nu sunt de acord nici cu eliminarea perioadei de probă de lucru, impusă de sindicate, nici cu eliminarea contractului de muncă pe o perioadă determinată. "Nu este normal. Există activităţi care au acest specific", a adăugat vorbitorul.

Patronatele nu sunt de acord nici cu mărirea numărului de zile de concediu medical pe care le plăteşte angajatorul de la 5 la 17. "Până acum, diferenţa aceasta, de la 5 la 17, era plătită de CAS", a precizat reprezentantul angajatorilor.

În fine, Mintaş a afirmat că angajatorii vor şi modificarea Legii Ajutorului de Şomaj şi a Legii Ajutorului Social. Aceştia spun că ar fi de bun augur implementarea unui sistem de plată a acestor ajutoare în funcţie de munca prestată în folosul comunităţii. De asemenea, vor tăierea ajutoarelor pentru persoanele care au refuzat două locuri de muncă la rând.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep. Întrebare pentru studenții FPM: Cu ce s-o fi ocupat tov. Mintaş înainte de 1990?
I. "La ora actuală, legea spune că angajatorul trebuie să-i ofere angajatului salariul minim pe economie, fără constrângeri, chiar dacă el nu este productiv şi nu acoperă banii pe care-i primește", a declarat, miercuri, Ioan Mintaş” 1. O propunere decentă pentru tov. Mintaş şi Prima sa doamnă: a) Un stagiu, pentru fiecare, de câte 3÷6 luni la bandă, ca simpli operatori, la una dintre unitățile de pe platformele industriale orădene (Borşului-Sântion), care primesc facilităţi de la Primaria Oradea, sau şi de la statul român. Fără nici o altă sursa de venit pentru cei doi. b) stagiul de pe Borşului să fie urmat. pentru amândoi, de un stagiu, tot la bandă, la o firma similară, din Marea Britanie, sau dintr-o ţară nordică. Poate așa va înțelege şi tov. Mintaş cum este cu productivitatea muncii. II. ”La ora actuală, orice angajat poate să-ţi spună dimineaţa că pleacă şi nu ai ce să faci. El se angajează în altă parte fără probleme şi fără să-şi facă lichidarea”, a arătat Mintaş. 1. Un bun patron ştie cum să îşi fidelizeze angajaţii de care are nevoie. 2. Ne puteţi explica modul în care aţi fost fidelizat la FPM, în timp alţii (cu IQ mare şi plic gol), dar foarte necesari şi utili studenţilor UO, nu ? Sau să îi întrebăm pe cei care v-au făcut dottore professore?
Postat 03 Octombrie 2015, 11:44 de stefan
angajatorii lui peste
In afara de asa zisii 'mici afaceristi' locali, nici un angajator serios nu va forta un potential candidat sa sara peste perioada de preaviz asa cum nici un angajator care isi pierde un angajat nu are interes sa dea o recomandare angajatului care pleaca. Cat despre a merita sau nu acel salar minim nu inteleg pretentiile.. nimeni nu va obliga sa tineti un angajat neproductiv! Sau poate avem o problema de motivare... asta e altceva!
Postat 01 Octombrie 2015, 20:12 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON