URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 12:00

Invitat în Bihor, un specialist în ecologie a lămurit de ce se feresc profesorii să scoată elevii în natură: „Copiii au multe întrebări și ei nu știu răspunde” (FOTO)

Invitat în Bihor, un specialist în ecologie a lămurit de ce se feresc profesorii să scoată elevii în natură: „Copiii au multe întrebări și ei nu știu răspunde” (FOTO) Profesorul Nicolae Diminescu a făcut o pledoarie pentru educația ecologică în România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biolog specializat în ecologie, dar și în formarea profesională a cadrelor didactice, considerat unul dintre fondatorii educației mediului din România, timișoreanul Nicolae Diminescu a vorbit, la un eveniment organizat în Bihor, despre cât de puțin discută oficialii din acest domeniu despre importanța lecțiilor despre natură.

Profesorul a pus punctul pe „i” spunând și că dascălii din toată țara evită să scoată elevii la lecții în aer liber, pentru că ei înșiși sunt slab pregătiți și nu ar putea răspunde întrebărilor.

Diminescu a participat la evenimentele organizate în Parcul Natural Apuseni cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor, acolo unde a mai fost invitat un alt veteran al naturii ocrotite din România: profesorul Zeno Oarcea, întemeietorul rețelei de parcuri din țara noastră.

Omagiu pentru întreaga carieră

Evenimentele au avut loc marți, la sediul Administrației Parcului Natural Apuseni din Sudrigiu, dar și la Peștera Urșilor din Chișcău, iar lista invitaților a fost lungă, cuprinzând atât oficiali ai Ministerului Mediului și instituții de mediu din țară (Romsilva, ANANP), cât și reprezentanți ai celor 29 de parcuri naturale din România și diverși iubitori ai naturii.

Printre diferitele prezentări științifice, organizatorii au cuprins în program și două momente speciale: omagierea cu diplome de onoare a doi dintre profesorii „vitali” pentru natura protejată din România, ambii timișoreni: Zeno Oarcea, cel care, încă din anii comunismului, a creionat prima rețea de parcuri naturale din țară, și Nicolae Diminescu, considerat părintele ecologiei din România.

Amândoi au primit diplomele de la o vedetă a folclorului românesc, solistul Nicolae Furdui Iancu, cel care din 2010 este și ambasadorul Parcului Natural Apuseni.

Ajunși la vârste venerabile, Zeno Oarcea (foto jos) având 92 de ani, iar Nicolae Diminescu 82, cei doi profesori au încă mintea limpede și trupurile agere, probabil o dovadă că viața petrecută în natură este una care asigură longevitate și, mai ales, sănătate.

Nu avem educație ecologică

După ce a primit diploma pentru întreaga sa activitate, Diminescu a avut o scurtă cuvântare, în fața unui public restrâns, însă, pentru că o mare parte din participanți, crezând că evenimentul s-a încheiat odată cu înmânarea diplomei, s-au grăbit să iasă din sală. Printre cei care au absentat s-au aflat taman oficialii pe care profesorul i-a pomenit.

„S-a vorbit prea puțin astăzi despre educația ecologică. Din păcate, școala românească face numai informare, nu este dublată de sentimente, de terapia simțurilor, așa cum se face în Franța, unde copiii gustă natura, pipăie natura. Educația românească nu se transformă în comportamente, conduite ecologice”, a spus profesorul.

Pe bună dreptate, Diminescu a spus că fiecare din cele 29 de parcuri naturale ale României ar trebui să aibă angajați responsabili de educația ecologică, iar în locul centrelor de vizitare, adesea închise și inutile, să aibă centre de educație ecologică, prin care să-i învețe pe oameni cum să guste și să respecte natura. Specializat și în formarea profesională a cadrelor didactice, timișoreanul a spus că a aflat chiar de la ele de ce nu mai scot copiii în natură, pentru lecții de biologie, chimie, fizică, așa cum odinioară se obișnuia: „Mi-au spus că dacă ies în natură, copiii au întrebări, vor să știe și ce-i aia, și ce-i cealaltă și cealaltă, iar ei nu știu să răspundă”.

Dezamăgit de calitatea dăscălimii din România, profesorul a concluzionat că s-a pierdut legătura cu natura, iar oficialii țării, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au programe doar pentru schimbările climatice sau programe de dezvoltare durabilă, ratând esențialul: educația ecologică reală, nu pe hârtie.

Pledoarie pentru Parcul Făgăraș

La rândul său, profesorul Zeno Oarcea, cel care, în urmă cu zeci de ani, bătea la pas pădurile virgine ale României, convingându-se de importanța lor și schițând pe hârtie, la începutul anilor ’70, prima rețea a parcurilor naturale a țării, cu 13 asemenea zone și care a devenit realitate la mulți ani după căderea comunismului, le-a vorbit celor prezenți despre cariera sa. Timișoreanul a povestit cum stătea cu săptămânile în munți, ca să inventarieze pădurile, cum a fost invitat în Franța și în America, pentru a se documenta despre parcurile naturale de acolo și cât de greu l-au lăsat autoritățile comuniste să meargă, dar și ultimul său vis: ca autoritățile să înființeze Parcul Național Făgăraș.

„Aveți în fața dvs. un om fericit, pentru că visele de-o viață, poate prea multe vise și prea multă viață, s-au realizat prin aceste parcuri naționale. Să mă iertați că încă mai am vise. Unul din acestea este legat de un potențial parc care ar întregi acest sanctuar: Parcul Național Făgăraș. Este poate o lipsă a mea că atunci când am propus rețeaua, nu l-am inclus, că nu aveam argumente științifice, nu era înconjurat de păduri virgine, dar este poate cel mai mare și cel mai important parc național pe care îl putem avea în această țară. Las moștenire generațiilor care urmează sarcina de a se zbate pentru a crea acest parc”, a spus Oarcea.

De altfel, înființarea Parcului Făgăraș este cerută de ecologiști de ani de zile, fără însă ca autoritățile să răspundă acestei solicitări.

În finalul cuvântării sale, profesorul Oarcea a mai mărturisit o întrebare pe care și-o pune: „Mă întreb dacă strănepotul meu, care are acum 4 ani, când va ajunge la 70 de ani, va mai exista spiritualitate și sanctuarele din natură. E o întrebare nu știu dacă voi primi un răspuns”.


(sursa foto: Parcul Național Făgăraș / Facebook)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON