Cercetătorii americani de la Universitatea Massachusetts Amherst sunt pe cale să scrie istorie. Ei au făcut un dispozitiv capabil să transforme aerul în energie electrică, cu ajutorul unei bacterii.
Potrivit g4media.ro, dispozitivul "Air-gen", dezvoltat de inginerul Jun Yao şi microbiologul Derek Lovley, este un generator alimentat cu aer, care are nanofire de proteine conductoare electric produse de bacteriile Geobacter.
"Literalmente creăm electricitate din aer. Air-gen generează energie curată 24/7″, a declarat Jun Yao.
Proteina este una naturală şi foloseşte vaporii de apă din aer. Dispozitivul necesită doar o peliculă subţire de nanofire proteice cu o grosime mai mică de 10 microni. Pe partea de jos a peliculei se plasează un electrod, în timp ce un alt electrod, de dimensiuni mai reduse, este poziţionat deasupra peliculei, acoperind doar o parte din ea. Electrozii sunt conectaţi la nanofirele proteice, iar după ce pelicula absoarbe vaporii de apă din atmosferă, în urma unor procese electro-chimice se creează condiţiile ce generează curent electric între cei doi electrozi.
Specialiştii cred că această descoperire tehnologică va revoluţiona domeniul energiei verzi, pentru că este nepoluantă, regenerabilă şi are costuri reduse. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, ea nu are nevoie de anumite condiţii pentru funcţionarea eficientă, cum ar fi soare în cazul sistemelor solare ori vânt pentru cele eoliene.
Cercetătorii americani susţin că actuala generaţie de dispozitive Air-gen este capabilă să alimenteze electronice mici. Următorul pas este extinderea aplicabilităţii lui spre brăţările de fitness şi ceasuri inteligente, eliminând astfel nevoia de baterii tradiţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.