URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2021, 15:16

Inundaţiile din Bihor au produs pagube în 56 de localităţi. Acestea sunt evaluate, pentru despăgubirea celor afectați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a dispus formarea unor comisii de specialiști din patru instituții care să facă inspecții în teren și să întocmească un raport privind pagubele produse de viiturile înregistrate în cursul săptămânii, când pe Crișul Negru s-au depășit cote istorice de inundații. În baza acestuia, Prefectura va iniția o Hotărâre de Guvern pentru alocarea de fonduri în vederea despăgubirii persoanelor afectate.

Ordinul de evaluare a daunelor produse de inundațiile din perioada 18 – 20 mai a fost emis vineri, conform acestuia urmând să fie formate două comisii de specialiști din cadrul Consiliului Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Inspectoratului de Stat în Construcții și Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Cele două comisii vor începe inspecțiile în teren de luni, 24 mai și, în urma constatărilor pe care le vor face urmează să prezinte Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, până vineri, 28 mai, un raport de evaluare a efectelor produse de viituri.

Pe baza acestuia, Prefectura va întocmi proiectul unei Hotărâri de Guvern vizând alocarea de fonduri pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

Precipitațiile abundente din 18- 20 mai au generat viituri îndeosebi în bazinul hidrografic al Crișului Negru, cotele apelor depășind niveluri maxime istorice pe Valea Roșia, Boga, Valea Galbenă și Crișul Negru. În Bihor au fost emise, într-un interval de 12 ore, 14 coduri de avertizare hidrologică și meteorologică, din care 8 roșii, 5 portocalii și unul galben.  

Conform sintezei raportului operativ întocmit după raportările a 23 de primării, la nivelul județului inundațiile au produs în 56 localități pagube cum ar fi inundarea a 30 case, avarierea a 58 case și distrugerea completă a uneia, inundarea a 40 de anexe gospodărești și afectarea a  92 anexe gospodărești, 29 poduri, 63 podețe, 2,3 kilometri de drumuri județene, 34,05 km de străzi, 14.351 mp de sere și solarii, 2498,9 ha teren arabil, 50 km de rețele electrice, 3 stații de epurare, 69 fântâni și 9 construcții hidrotehnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON