URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2021, 15:16

Inundaţiile din Bihor au produs pagube în 56 de localităţi. Acestea sunt evaluate, pentru despăgubirea celor afectați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a dispus formarea unor comisii de specialiști din patru instituții care să facă inspecții în teren și să întocmească un raport privind pagubele produse de viiturile înregistrate în cursul săptămânii, când pe Crișul Negru s-au depășit cote istorice de inundații. În baza acestuia, Prefectura va iniția o Hotărâre de Guvern pentru alocarea de fonduri în vederea despăgubirii persoanelor afectate.

Ordinul de evaluare a daunelor produse de inundațiile din perioada 18 – 20 mai a fost emis vineri, conform acestuia urmând să fie formate două comisii de specialiști din cadrul Consiliului Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Inspectoratului de Stat în Construcții și Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Cele două comisii vor începe inspecțiile în teren de luni, 24 mai și, în urma constatărilor pe care le vor face urmează să prezinte Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, până vineri, 28 mai, un raport de evaluare a efectelor produse de viituri.

Pe baza acestuia, Prefectura va întocmi proiectul unei Hotărâri de Guvern vizând alocarea de fonduri pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

Precipitațiile abundente din 18- 20 mai au generat viituri îndeosebi în bazinul hidrografic al Crișului Negru, cotele apelor depășind niveluri maxime istorice pe Valea Roșia, Boga, Valea Galbenă și Crișul Negru. În Bihor au fost emise, într-un interval de 12 ore, 14 coduri de avertizare hidrologică și meteorologică, din care 8 roșii, 5 portocalii și unul galben.  

Conform sintezei raportului operativ întocmit după raportările a 23 de primării, la nivelul județului inundațiile au produs în 56 localități pagube cum ar fi inundarea a 30 case, avarierea a 58 case și distrugerea completă a uneia, inundarea a 40 de anexe gospodărești și afectarea a  92 anexe gospodărești, 29 poduri, 63 podețe, 2,3 kilometri de drumuri județene, 34,05 km de străzi, 14.351 mp de sere și solarii, 2498,9 ha teren arabil, 50 km de rețele electrice, 3 stații de epurare, 69 fântâni și 9 construcții hidrotehnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON