URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2021, 18:10

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO)

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) În Beiuş, Valea Nimăieşti ameninţă să se reverse în oraş. Promenada de pe malurile râului a fost deja inundată (foto: Dan Popa)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii supraînalţă digul cu saci de nisip (sursa foto: ISU Crişana)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Hectare întregi de terenuri au fost inundate şi în satul bihorean Petrani (foto: Dan Popa)

Ploile abundente produc pagube în Bihor, unde mai multe localităţi au fost de-a lungul zilei de marţi sub cod roşu de precipitaţii.

Potrivit unei informări transmise de maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în jurul orei 17.30, echipaje de pompieri militari interveneau pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești. Aici, mai multe curți, grădini, camere tehnice, subsoluri, bucătării de vară au fost inundate, iar pompierii au fost chemaţi să salveze şi circa 30 de animale şi păsări pe care oamenii le cresc.

De asemenea, în satul Căbești, reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, ISU Crişana a fost chemat pentru evacuarea apei din trei gospodării.

La Beiuş, pe străzile Biruinţei şi Pescarilor, militarii fac diguri din saci de nisip, pentru protejarea locuințelor de apele care s-ar putea să le inunde.

„50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situația este în dinamică”, a declarat mr. Roşca.

Beiuş
Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii pun saci de nisip în calea apelor (sursa foto: ISU Crişana)

Risc major de inundaţii

Totodată, şi echipele Apelor Române sunt în teren, pentru că riscul de inundaţii este major în bazinul hidrografic Crişuri, după cum a precizat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Două râuri, Iad şi Crişul Pietros, au depăşit cotele de pericol, iar pe cel din urmă, un afluent al Crișului Negru, se intervine cu saci și panouri, pentru supraînălțarea și consolidarea lucrării de apărare în zona localității Cociuba Mică.

Potrivit datelor ABA Crişuri, la ora 14, râul Iad avea un nivel cu 8 cm peste cota de pericol la staţia din Stâna de Vale – Murgaş, şi cu 20 de cm peste, amonte de staţia Leşu. Singura veste bună este că nivelul acestui râu a început să scadă după-amiază, la fel ca pe crişul Pietros, la staţia hidrometrică Pietroasa.

De asemenea, alte trei râuri din Bihor au depăşit cotele de inundaţie. Valea Galbenă, la staţia din Pietroasa, avea un nivel cu 10 cm peste cota de inundaţie, Valea Roşie, la staţia Pocola, înregistra un nivel cu 2 cm peste cotă şi râul Fântâna Galbenă, la staţia Stâna de Vale, cu 3 cm peste. Primele două râuri au niveluri în creştere, a mai transmis Mihociu, iar în zonă încă plouă abundent.

Record de precipitaţii

De altfel, la staţia din Stâna de Vale, s-a înregistrat şi un record de precipitaţii. De luni, de la ora 18, până marţi la ora 11, aşadar într-un interval de 17 ore, aici s-au acumulat 138 l/mp, un nivel record pentru intervalul 1900-2021, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

În intervalul 17 - 18 mai, la aceeaşi staţie, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în doar 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore  (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

Comparativ, în anul 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai la Stâna de Vale a fost de 79,8 l/mp. Cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 de ore la aceeaşi staţie a fost de 137,6 l/mp, stabilită la data de 24 decembrie 1995.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON