URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2021, 18:10

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO)

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) În Beiuş, Valea Nimăieşti ameninţă să se reverse în oraş. Promenada de pe malurile râului a fost deja inundată (foto: Dan Popa)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii supraînalţă digul cu saci de nisip (sursa foto: ISU Crişana)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Hectare întregi de terenuri au fost inundate şi în satul bihorean Petrani (foto: Dan Popa)

Ploile abundente produc pagube în Bihor, unde mai multe localităţi au fost de-a lungul zilei de marţi sub cod roşu de precipitaţii.

Potrivit unei informări transmise de maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în jurul orei 17.30, echipaje de pompieri militari interveneau pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești. Aici, mai multe curți, grădini, camere tehnice, subsoluri, bucătării de vară au fost inundate, iar pompierii au fost chemaţi să salveze şi circa 30 de animale şi păsări pe care oamenii le cresc.

De asemenea, în satul Căbești, reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, ISU Crişana a fost chemat pentru evacuarea apei din trei gospodării.

La Beiuş, pe străzile Biruinţei şi Pescarilor, militarii fac diguri din saci de nisip, pentru protejarea locuințelor de apele care s-ar putea să le inunde.

„50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situația este în dinamică”, a declarat mr. Roşca.

Beiuş
Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii pun saci de nisip în calea apelor (sursa foto: ISU Crişana)

Risc major de inundaţii

Totodată, şi echipele Apelor Române sunt în teren, pentru că riscul de inundaţii este major în bazinul hidrografic Crişuri, după cum a precizat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Două râuri, Iad şi Crişul Pietros, au depăşit cotele de pericol, iar pe cel din urmă, un afluent al Crișului Negru, se intervine cu saci și panouri, pentru supraînălțarea și consolidarea lucrării de apărare în zona localității Cociuba Mică.

Potrivit datelor ABA Crişuri, la ora 14, râul Iad avea un nivel cu 8 cm peste cota de pericol la staţia din Stâna de Vale – Murgaş, şi cu 20 de cm peste, amonte de staţia Leşu. Singura veste bună este că nivelul acestui râu a început să scadă după-amiază, la fel ca pe crişul Pietros, la staţia hidrometrică Pietroasa.

De asemenea, alte trei râuri din Bihor au depăşit cotele de inundaţie. Valea Galbenă, la staţia din Pietroasa, avea un nivel cu 10 cm peste cota de inundaţie, Valea Roşie, la staţia Pocola, înregistra un nivel cu 2 cm peste cotă şi râul Fântâna Galbenă, la staţia Stâna de Vale, cu 3 cm peste. Primele două râuri au niveluri în creştere, a mai transmis Mihociu, iar în zonă încă plouă abundent.

Record de precipitaţii

De altfel, la staţia din Stâna de Vale, s-a înregistrat şi un record de precipitaţii. De luni, de la ora 18, până marţi la ora 11, aşadar într-un interval de 17 ore, aici s-au acumulat 138 l/mp, un nivel record pentru intervalul 1900-2021, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

În intervalul 17 - 18 mai, la aceeaşi staţie, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în doar 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore  (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

Comparativ, în anul 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai la Stâna de Vale a fost de 79,8 l/mp. Cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 de ore la aceeaşi staţie a fost de 137,6 l/mp, stabilită la data de 24 decembrie 1995.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON