URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Mai 2021, 18:10

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO)

Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) În Beiuş, Valea Nimăieşti ameninţă să se reverse în oraş. Promenada de pe malurile râului a fost deja inundată (foto: Dan Popa)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii supraînalţă digul cu saci de nisip (sursa foto: ISU Crişana)
Inundaţii în Bihor: Mai multe gospodării din zona Beiuş, afectate de ape. Două râuri au depăşit cotele de pericol, precipitaţii record la Stâna de Vale (FOTO / VIDEO) Hectare întregi de terenuri au fost inundate şi în satul bihorean Petrani (foto: Dan Popa)

Ploile abundente produc pagube în Bihor, unde mai multe localităţi au fost de-a lungul zilei de marţi sub cod roşu de precipitaţii.

Potrivit unei informări transmise de maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în jurul orei 17.30, echipaje de pompieri militari interveneau pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești. Aici, mai multe curți, grădini, camere tehnice, subsoluri, bucătării de vară au fost inundate, iar pompierii au fost chemaţi să salveze şi circa 30 de animale şi păsări pe care oamenii le cresc.

De asemenea, în satul Căbești, reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, ISU Crişana a fost chemat pentru evacuarea apei din trei gospodării.

La Beiuş, pe străzile Biruinţei şi Pescarilor, militarii fac diguri din saci de nisip, pentru protejarea locuințelor de apele care s-ar putea să le inunde.

„50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situația este în dinamică”, a declarat mr. Roşca.

Beiuş
Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii pun saci de nisip în calea apelor (sursa foto: ISU Crişana)

Risc major de inundaţii

Totodată, şi echipele Apelor Române sunt în teren, pentru că riscul de inundaţii este major în bazinul hidrografic Crişuri, după cum a precizat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Două râuri, Iad şi Crişul Pietros, au depăşit cotele de pericol, iar pe cel din urmă, un afluent al Crișului Negru, se intervine cu saci și panouri, pentru supraînălțarea și consolidarea lucrării de apărare în zona localității Cociuba Mică.

Potrivit datelor ABA Crişuri, la ora 14, râul Iad avea un nivel cu 8 cm peste cota de pericol la staţia din Stâna de Vale – Murgaş, şi cu 20 de cm peste, amonte de staţia Leşu. Singura veste bună este că nivelul acestui râu a început să scadă după-amiază, la fel ca pe crişul Pietros, la staţia hidrometrică Pietroasa.

De asemenea, alte trei râuri din Bihor au depăşit cotele de inundaţie. Valea Galbenă, la staţia din Pietroasa, avea un nivel cu 10 cm peste cota de inundaţie, Valea Roşie, la staţia Pocola, înregistra un nivel cu 2 cm peste cotă şi râul Fântâna Galbenă, la staţia Stâna de Vale, cu 3 cm peste. Primele două râuri au niveluri în creştere, a mai transmis Mihociu, iar în zonă încă plouă abundent.

Record de precipitaţii

De altfel, la staţia din Stâna de Vale, s-a înregistrat şi un record de precipitaţii. De luni, de la ora 18, până marţi la ora 11, aşadar într-un interval de 17 ore, aici s-au acumulat 138 l/mp, un nivel record pentru intervalul 1900-2021, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

În intervalul 17 - 18 mai, la aceeaşi staţie, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în doar 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore  (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

Comparativ, în anul 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai la Stâna de Vale a fost de 79,8 l/mp. Cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 de ore la aceeaşi staţie a fost de 137,6 l/mp, stabilită la data de 24 decembrie 1995.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON