URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2018, 14:35

Întrebări fără răspuns pentru Guvernul “proiectelor niciodată terminate”: De ce importăm în loc să exploatăm?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentarii liberali de Bihor au lansat Guvernului, în declaraţiile politice săptămânale, întrebări aspre cu privire la modul în care sunt gestionate resursele naţionale. Deputatul Gavrilă Ghilea a arătat că, în loc să exploateze, România importă „la greu” cărbune şi ţiţei, dezechilibrând grav balanţa de plăţi externe, în timp ce senatorul Cornel Popa a criticat politica proiectelor de infrastuctură “începute sau anunţate şi niciodată terminate”.

Ghilea a citat proiectul Strategiei Energetice a României, care estimează rezerve totale de peste 12,5 miliarde de tone de lignit şi 2,2 miliarde tone huilă, din care însă doar o mică parte se regăsesc în perimetre exploatate. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în primele 7 luni ale acestui an, producţia de cărbune net a României a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, depăşind cu puţin 2,3 milioane de tone echivalent petrol.

„În acelaşi interval de raportare, România a importat peste 300.000 tone cărbune net echivalent petrol, cu aproape 58% mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului precedent”, arată deputatul PNL,  menţionând că şi importurile de ţiţei din primele 7 luni ale anului în curs au înregistrat o creştere de peste 530% (!) faţă de acelaşi interval al anului 2017, în timp ce importul de gaze naturale utilizabile s-a majorat cu 15%.

„În condiţiile în care aproape un sfert din producţia de energie a României este asigurată de termocentrale, reducerea volumelor de cărbune şi ţiţei exploatate din bazinele interne şi escaladarea importurilor acestor resurse sunt de natură să dezechilibreze grav balanţa de plăţi externe a ţării noastre”, a concluzionat parlamentarul liberal, precizând că, „în primele 7 luni ale acestui an, România a continuat să înregistreze cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, care a depăşit deja 7,5 miliarde euro, fiind cu 11,25% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut”, trendul ascendent al acestor evoluţii fiind întreţinut şi de preconizata închidere, în următorii 5 ani, a ultimelor exploataţii miniere din Valea Jiului...

Pe de altă parte, pornind de la declaraţia comisarului european Corina Creţu, care s-a arătat “extrem de îngrijorată” privind capacitatea redusă a Guvernului Dăncilă de a atrage fonduri europene, de a-şi respecta promisiunile pe sectorul infrastructură şi de a depune proiecte eligibile, senatorul Cornel Popa s-a arătat “de-a dreptul înspăimântat” cu privire la soarta României în viitorul apropiat, “dacă amatorismul, incompetenţa şi prostia vor continua să ne conducă aşa cum se întâmplă astăzi”.

“Corina Creţu amintea, la capitolul gafe uriaşe în infrastructură, autostrada Sibiu-Piteşti, care nu are aviz de mediu, deci nu poate fi finanţat de UE şi  autostrada Târgu-Mureş - Iaşi, construită prin parteneriat public-privat, la alegerea autorităţilor române. Eu amintesc fiecare porţiune de drum începută şi abandonată sau prost făcută şi refăcută apoi. Avem un guvern al proiectelor începute sau anunţate şi niciodată terminate. Am întrebat miniştrii Transporturilor pe care i-a plimbat PSD în guvern când vor finanţa Autostrada Transilvania, când vor finanţa centuri ocolitoare ale oraşelor de la graniţa cu Ungaria, când vor termina lucrări începute şi abandonate, care duc la pierderea unor fonduri uriaşe. Răspunsurile arată frumos pe hârtie, dar rezultatul este ceea ce se vede – o frumoasă ţară europeană cu o infrastructură de transport de secol trecut”, a arătat Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un fost președinte de CJ care nu a turnat un metru de asfalt în mandatul lui ... și un fost prefect care își aranja contractele firmelor de construcții din biroul guveramental !?!
Ăștia doi, Lolek și Bolek de Bihor, sunt cei care fac sluj la haira de prădători ai lui Johannis, pentru ca Legea Offshore să nu treacă în forma în care resursele energetice ar fi pentru români în primul rând ... preferând varianta oferirii lor gratuite către oricine îi lasă pe ei să facă politică, adică să nu facă nimic pe banii noștri !?!
Postat 20 Septembrie 2018, 22:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON