URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2015, 16:30

Intrarea Armatei Române în această parte a ţării, sărbătorită în Zilele Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 96 de ani de la intrarea Armatei Române a generalului Traian Moşoiu în Bihor, care a consfinţit, practic, alipirea ultimei provincii istorice a României Mari şi a împlinit astfel rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulie din 1 Decembrie 1918, Consiliul Judeţean Bihor organizează a doua ediţie a Zilelor Bihorului şi invită locuitorii Oradiei şi ai judeţului de a lua parte la manifestările din programul acestora.

Seria evenimentelor aniversare începe joi, 16 aprilie, la Cercul Militar din Oradea, unde cu începere de la ora 11.00 va avea loc un simpozion ce cuprinde trei comunicări ştiinţifice, susţinute de generalul (în rezervă) dr. Vasile Creţ ("România la Conferinţa de pace de la Paris"), de colonelul (r) dr. Constantin Moşincat ("Consideraţii politico-militare asupra evenimentelor din Bihor petrecute în primăvara anului 1919) şi colonelul (r) Grigore Bartoş ("Contribuţia militarilor ardeleni la Marea Unire").

Vineri, 17 aprilie, de la ora 17.00, la statuia fruntaşului unionist Aurel Lazăr din strada ce-i poartă numele colţ cu Republicii, oficialităţi ale judeţului vor depune flori pe soclul monumentului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, dr. Aurel Chiriac, urmând să rostească o alocuţiune cu privire la Marea Unire, iar Ansamblul profesionist "Crişana" să interpreteze o suită de dansuri populare bihorene.

Tot vineri, o oră mai târziu, în sala de spectacole a Filarmonicii, va fi lansată cartea "Florica Ungur - privighetoare a Bihorului", de dr. Elis Râpeanu, şi va avea loc un concert folcloric "Bate vânt de la Orade" în amintirea Floricăi Ungur la care îşi dau concursul grupul Florica Ungur, Violeta Gherman, Nicoleta Rab, Florina Puşcău, Anamaria Gal, Ioana Urs, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Florica Zaha, Nicolae Mureşan, Florica Bradu şi Laura Lavric.

Accesul publicului la spectacol este liber, în limita locurilor existente în sala de concerte a Filarmonicii.

Luni, 20 aprilie, de la ora 12.00, la Biserica Militară Sf. M. Mc. Gheorghe va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului, după care, în jurul orei 12.30, la statuia generalului Traian Moşoiu (lângă Parcul Nicolae Bălcescu) se va desfăşura un ceremonial militar organizat în colaborare cu Primăria Oradea şi Garnizoana oraşului.

A doua ediţie a Zilelor Bihorului, iniţiate de Consiliul Judeţean, este organizată de această instituţie în parteneriat cu Primăria Oradea, Garnizoana Oradea, Teatrul  Regina Maria, Ansamblul Profesionist Crişana, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Bihor, şi Şcoala de Agenţi de Poliţie de Frontieră Avram Iancu din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON