URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2021, 08:01

Interzisă la... stat: Contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare

Interzisă la... stat: Contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare MILIONARĂ ÎN PRIVAT. Deşi Florica Budău a fost bănuită că a favorizat firma soţului ei, Ioan Budău, la licitaţiile organizate de Ocolul Codrii Beiuşului, anchetatorii nu au reuşit să găsească dovezi. Asta chit că Anserda SRL a prosperat în toată perioada în care femeia a lucrat la regia silvică, având cifre de afaceri ameţitoare, de milioane de lei anual 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Curtea constată că inculpata nu consideră că a greşit cu ceva, nu regretă săvârşirea faptei pe care de altfel nu o recunoaşte, în ciuda multitudinii actelor materiale reţinute şi probate în sarcina acesteia". Sunt doar câteva dintre motivele pentru care, pe 19 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea definitivă a Floricăi Budău, contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, regie autonomă de interes local având ca acţionar majoritar Primăria Beiuş.

Femeia a ajuns în faţa instanţei pentru conflict de interese, anchetatorii susţinând că soţul ei, patronul unei firme de exploatare lemnoasă, a făcut afaceri de milioane, câştigând cele mai bune loturi scoase la vânzare de Ocol în perioada în care consoarta a fost secretara comisiei de licitaţie. 

Ea centra, ea marca!

BIHOREANUL dezvăluia astă-primăvară amănunte din dosarul penal în care contabila-şefă a Ocolului Codrii Beiuşului fusese trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Anchetatorii descoperiseră 24 de licitaţii organizate de Ocol, derulate în perioada 2013 - 2015, în urma cărora Anserda SRL, firma deţinută de soţul femeii, Ioan Budău, şi-a adjudecat loturile scoase la vânzare. Iar asta în condiţiile în care Florica Budău juca "la dublu": era angajată şi la firma soţului, ca tehnician silvic şi concomitent era şi contabila-şefă a Ocolului, calitate pentru care a fost desemnată să facă parte din comisii de licitaţie pentru masă lemnoasă, semnând procesele verbale de adjudecare şi chiar contracte de vânzare către firma propriului soţ. 

"Având în vedere toate aceste aspecte, în cauză urmează a se reţine în sarcina inculpatei comiterea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane - infracţiunea de conflict de interese - în formă continuată, cu 24 de acte materiale", consemna rechizitoriul, unde procurorul arăta şi motivul pentru care Florica Budău a încălcat legea: era angajata unei regii autonome de interes public şi, deci, asimilată unui funcţionar, aşa că avea obligaţia să se abţină de la luarea unor decizii "de natură să-i confere un avantaj material".

Verdict: vinovat

Procesul Floricăi Budău a început în 2019 la Judecătoria Beiuş, care pe 15 februarie în acest an a condamnat-o la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. Totodată, instanţa i-a interzis dreptul de a mai ocupa funcţia de contabil-şef, "de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii", precum şi orice funcţie publică timp de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, obligând-o totodată să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Finiş şi la Primăria Beiuş. 

Soluţia nu a fost, însă, definitivă, iar contabila a atacat-o, dezbaterile reluându-se la Curtea de Apel Oradea, unde a încercat fără succes să-i convingă pe judecători că acuzaţiile sunt nefondate. În urmă cu două săptămâni, instanţa a decis, definitiv, să menţină ca legală şi temeinică soluţia Judecătoriei Beiuş.

Dovedită cu... "prisosinţă"

În hotărârea motivată, consultată şi de BIHOREANUL, se arată că Florica Budău a respins continuu acuzele, pretinzând că ar fi participat la licitaţii doar pentru că era sarcină de serviciu, că n-a influenţat nicio procedură şi nici n-ar exista vreo dovadă că ar fi provocat vreun prejudiciu.

"Toate susţinerile inculpatei referitoare la imposibilitatea înlocuirii sale în comisia de licitaţii, aspect nedovedit de altfel, susţinerile referitoare la neîndeplinirea vreunui act concret care să conducă la câştigarea licitaţiei de către firma soţului său, la care chiar inculpata este angajată, nu doar că sunt irelevante, dar sunt oarecum menite să distorsioneze acţiunile acesteia", se arată în soluţia Curţii de Apel. 

Instanţa i-a mai reproşat femeii că, în ciuda probatoriului care îi dovedeşte "cu prisosinţă" vinovăţia, ea "nu consideră că a greşit cu ceva şi nu regretă săvârşirea faptei, pe care de altfel nu o recunoaşte".

Cert este că, din 19 noiembrie, data la care s-a pronunţat verdictul, Florica Budău nu mai poate ocupa funcţii publice vreme de 3 ani. Ca să nu plece, încă, din funcţie, s-a retras în concediu, după cum spune şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Daniel Coraş, obligat, dacă femeia nu-şi va da demisia, s-o concedieze. Din moment ce prestează şi la firma familiei, e clar că nu va rămâne şomeră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON