URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Aprilie 2021, 21:11

Intenţia din pubele: Cum a găsit sistemul de colectare selectivă din Oradea o jurnalistă de la DoR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când las plastic sau conserve în containerul de reciclabile, văd în el de toate. De la coji, la haine, la lichide. În Bucureşti, e o aspiraţie să separăm regulamentar două categorii de deşeuri deja clasice: recuperabile - plastic, metal, carton; pentru groapă - scutece, absorbante. Pubela maro, în care ar trebui să ne strângem cojile de la gătit, e un vis îndepărtat. 

Pentru că de anul ăsta Legea Compostului ne obligă, în teorie, să dotăm ţara cu pubele maro, am vrut să văd cum face faţă provocării Oradea, care de vreo trei ani experimenta pe o parte din blocuri. Într-o cutie de apartament, nu avem pământ în care să lăsăm cojile la fermentat, deci nevoia e mare.

Am petrecut o săptămână în oraş ca să refac traseul cojilor dintr-o bucătărie până la depozitul de deşeuri. De la oamenii care decid cum colectăm şi depozităm gunoaiele am înţeles că nu ar trebui să fie doar nevrute de care ne debarasăm grăbiţi, fără să ne pese ce culoare are pubela în care le azvârlim. 

Am reţinut că nu e doar obligaţia salubriştilor să separe ce aruncăm, ci şi a noastră să respectăm regulile - care nu sunt inventate local, ci vin şi din presiuni europene, ca să ne atingem ţintele de reciclare (unde suntem codaşi). Acum nu înţelegem că tot noi vom plăti mai târziu pentru ce alegem să nu facem. Taxe crescute în general, pentru că amenzile europene vor veni. Putem avea beneficii ca membri UE, dar trebuie, mai ales dacă vrem în continuare fonduri europene, să arătăm că avem intenţia de a ne respecta promisiunile. 

Acum, Oradea colectează în patru feluri de pubele - şi am găsit şi-n ele deşeuri amestecate. Mai avem nevoie de ani buni, probabil, ca să le înţelegem valoarea, că un kilogram de plastic curat valorează şi dublul unuia contaminat. Dar m-am bucurat să văd că oraşul are intenţii, că a fost ocupat şi de pubela maro. Aştept să mă bucur, într-o zi, şi-n Capitală.

Povestea documentată se numeşte "Ăsta e şi gunoiul nostru" şi o găsiţi pe dor.ro.

Anca Iosif
Jurnalistă
Decât o Revistă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca fapt divers...
Containeru de colectare selectivă din curtea Bisericii Sf.Nicolae, ce-l lăuda Mândruță de pe terasa Ristretto, a dispărut. Sublime articolele astea propagandistice.
Postat 22 Aprilie 2021, 07:19 de User anonimizat
Mai am un singur DoR
Sa se dea o lege aspra care sa ne oblige sa spalam deseurile de plastic si carton inainte de a le arunca selectiv la gunoi.Ce sacrilegiu sa arunci conserve cu resturi de continut,pet-uri cu iaurt nespalat,tetrapak-uri,cutii de margarina,crema de brinza...Ca sa vina in sprijinul acestui demers de salvare a planetei, CAO va ofera urmatoarele tarife: apa rece 3.84/mc+2.32/mc canalizarea= 7lei. Nu v-a instruit nimeni ca grasimile se spala cu apa calda? Atunci,la cei 7lei/mc adaugam si incalzirea apei la racheta, adica 13.81 lei/mc. Total 21 lei.Merita.Iese o treaba ca lumea si salvam natura.Care natura? Natura umana,vesnic flaminda.Iar ca efect colateral,salvam si CAO,si Termoficare,care trec pe profit: cao=15 milioane lei/profit 2019 iar termoficarea doar 400.000,saraca...Apoi domnisoara jurnalista o sa exporte bunele practici din Oradea,direct in bucuresti.Cu preturi cu tot...Decât o Revista
Postat 21 Aprilie 2021, 23:02 de excalibur
Viitorul nostru și al planetei
Dacă am lăsa dezinteresul față de viață și planetă la o parte am fi atenți cu mediul și nu am pune la rezidual materiale reciclabile. Am plăti pe jumătate și am avea conștiință curată în ce ne privește pe noi în legătură cu poluarea
Postat 21 Aprilie 2021, 22:34 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON