URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2021, 21:11

Intenţia din pubele: Cum a găsit sistemul de colectare selectivă din Oradea o jurnalistă de la DoR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când las plastic sau conserve în containerul de reciclabile, văd în el de toate. De la coji, la haine, la lichide. În Bucureşti, e o aspiraţie să separăm regulamentar două categorii de deşeuri deja clasice: recuperabile - plastic, metal, carton; pentru groapă - scutece, absorbante. Pubela maro, în care ar trebui să ne strângem cojile de la gătit, e un vis îndepărtat. 

Pentru că de anul ăsta Legea Compostului ne obligă, în teorie, să dotăm ţara cu pubele maro, am vrut să văd cum face faţă provocării Oradea, care de vreo trei ani experimenta pe o parte din blocuri. Într-o cutie de apartament, nu avem pământ în care să lăsăm cojile la fermentat, deci nevoia e mare.

Am petrecut o săptămână în oraş ca să refac traseul cojilor dintr-o bucătărie până la depozitul de deşeuri. De la oamenii care decid cum colectăm şi depozităm gunoaiele am înţeles că nu ar trebui să fie doar nevrute de care ne debarasăm grăbiţi, fără să ne pese ce culoare are pubela în care le azvârlim. 

Am reţinut că nu e doar obligaţia salubriştilor să separe ce aruncăm, ci şi a noastră să respectăm regulile - care nu sunt inventate local, ci vin şi din presiuni europene, ca să ne atingem ţintele de reciclare (unde suntem codaşi). Acum nu înţelegem că tot noi vom plăti mai târziu pentru ce alegem să nu facem. Taxe crescute în general, pentru că amenzile europene vor veni. Putem avea beneficii ca membri UE, dar trebuie, mai ales dacă vrem în continuare fonduri europene, să arătăm că avem intenţia de a ne respecta promisiunile. 

Acum, Oradea colectează în patru feluri de pubele - şi am găsit şi-n ele deşeuri amestecate. Mai avem nevoie de ani buni, probabil, ca să le înţelegem valoarea, că un kilogram de plastic curat valorează şi dublul unuia contaminat. Dar m-am bucurat să văd că oraşul are intenţii, că a fost ocupat şi de pubela maro. Aştept să mă bucur, într-o zi, şi-n Capitală.

Povestea documentată se numeşte "Ăsta e şi gunoiul nostru" şi o găsiţi pe dor.ro.

Anca Iosif
Jurnalistă
Decât o Revistă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca fapt divers...
Containeru de colectare selectivă din curtea Bisericii Sf.Nicolae, ce-l lăuda Mândruță de pe terasa Ristretto, a dispărut. Sublime articolele astea propagandistice.
Postat 22 Aprilie 2021, 07:19 de User anonimizat
Mai am un singur DoR
Sa se dea o lege aspra care sa ne oblige sa spalam deseurile de plastic si carton inainte de a le arunca selectiv la gunoi.Ce sacrilegiu sa arunci conserve cu resturi de continut,pet-uri cu iaurt nespalat,tetrapak-uri,cutii de margarina,crema de brinza...Ca sa vina in sprijinul acestui demers de salvare a planetei, CAO va ofera urmatoarele tarife: apa rece 3.84/mc+2.32/mc canalizarea= 7lei. Nu v-a instruit nimeni ca grasimile se spala cu apa calda? Atunci,la cei 7lei/mc adaugam si incalzirea apei la racheta, adica 13.81 lei/mc. Total 21 lei.Merita.Iese o treaba ca lumea si salvam natura.Care natura? Natura umana,vesnic flaminda.Iar ca efect colateral,salvam si CAO,si Termoficare,care trec pe profit: cao=15 milioane lei/profit 2019 iar termoficarea doar 400.000,saraca...Apoi domnisoara jurnalista o sa exporte bunele practici din Oradea,direct in bucuresti.Cu preturi cu tot...Decât o Revista
Postat 21 Aprilie 2021, 23:02 de excalibur
Viitorul nostru și al planetei
Dacă am lăsa dezinteresul față de viață și planetă la o parte am fi atenți cu mediul și nu am pune la rezidual materiale reciclabile. Am plăti pe jumătate și am avea conștiință curată în ce ne privește pe noi în legătură cu poluarea
Postat 21 Aprilie 2021, 22:34 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON