URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2015, 16:55

Înţelegere între Bolojan, NIS Petrol şi ANRM pentru excluderea Oradiei şi a Sînmartinului din perimetrul de exploatare petrolieră EX-3 Băile Felix

Înţelegere între Bolojan, NIS Petrol şi ANRM pentru excluderea Oradiei şi a Sînmartinului din perimetrul de exploatare petrolieră EX-3 Băile Felix Harta perimetrului petrolier EX-3 Băile Felix

Oradea şi Sînmartinul scapă de pericolul sondelor de exploatare petrolieră. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania NIS Petrol vor semna un act adiţional la contractul de concesiune pe care firma îl are, împreună cu compania East West Petroleum Corp., în perimetrul EX-3 Băile Felix, act prin care din acest perimetru vor fi scoase teritoriile primăriilor Oradea şi Sînmartin.

Decizia a fost anunţată joi, printr-un comunicat de presă al Primăriei Oradea, după ce cu o zi în urmă Ilie Bolojan s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, căruia edilul orădean i-a prezentat doleanţa de a elimina pământurile celor două primării de pe teritoriul perimetrului.

Bolojan şi-a întemeiat cerinţa pe concluziile unei întâlniri pe care a avut-o în 19 noiembrie, alături de primarul din Sînmartin, Lucian Popuş, cu reprezentantul NIS Petrol, directorul general adjunct Mikhail Danilin.

La acea întâlnire, "cele trei părţi au convenit susţinerea demersului comun privind excluderea municipiului Oradea şi a comunei Sînmartin din perimetrul de explorare - dezvoltare - exploatare EX-3 Băile Felix şi organizarea unei întâlniri tripartite cu reprezentanţii ANRM, în vederea expunerii poziţiei comune şi a agreării cu ANRM a unei soluţii fezabile şi acceptabile pentru toate părţile implicate". Aşadar, reprezentantul NIS a fost de acord să nu proiecteze sonde în perimetrul celor două primării.

Înţelegerea a fost acceptată şi de ANRM, arată comunicatul. "În zilele următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanţii NIS şi conducerea ANRM, pentru a pregăti actul adiţional la contractul de concesiune care să prevadă scoaterea din perimetrul concesionat în vederea explorării petroliere a teritoriului administrativ al Oradiei şi Sînmartinului", a declarat Ilie Bolojan, citat de acelaşi comunicat.

Mai mult, până când acest act adiţional va fi încheiat, directorul adjunct al NIS a garantat că sondele vor sta departe de Oradea şi Sînmartin: "Mikhail Danilin a recunoscut importanţa resurselor geotermale şi a turismului belneoclimateric pentru economia locală şi naţională, astfel că, până la finalizarea demersului comun de modificare a limitelor perimetrului EX-3 Băile Felix, şi-a exprimat intenţia de a evita zona urbană a municipiului Oradea şi a comunei Sânmartin în desfăşurarea operaţiunilor petroliere".

Perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix se întinde de la graniţa cu Ungaria, la vest, până în zona Aleşdului la est, la nord având o limită în zona Episcopia Bihor, iar la sud în zona comunei Holod. Practic, el înglobează Sînmartinul în întregime şi Oradea aproape în totalitate. Nordul municipiului face parte însă din perimetrul EX-2 Tria, concesionat tot de NIS Petrol, în asociere cu East West Petroleum Corp.

Reprezentanţii NIS Petrol au promis, încă din 2014, când acordul petrolier pentru EX-3 Băile Felix a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, că nu vor face foraje în perimetrul Sînmartin şi Oradea, precizând că înţeleg importanţa acestor zone. De altfel, spuneau ei atunci, denumirea "Băile Felix" pentru perimetru a fost nefericit aleasă, deoarece perimetrul se întinde pe o suprafaţă mult mai vastă decât cea a staţiunilor.

Interesant este că, tot atunci, acelaşi Duţu de la ANRM respingea solicitarea primăriilor Oradea şi Sînmartin de a scoate cele două zone din acordul de concesiune, spunând că cererea este tardivă, întrucât acordul a primit girul Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@tc
Vezi ca ai lipsit la ultima sedinta cu propagandistii primarului! Nea ilie a inceput programul pt. salvarea nuferilor simultan cu congelarea oradenilor, din pacate apa a fost prea calda si au murit pestii, dar partea a doua a experimentului a mers bine, oradenii au inghetat in apartamente. Primarul a promis ca experimentul va continua.
Postat 05 Decembrie 2015, 06:37 de pinonel
dupa comentarii...vreti poluare??
ce mici sunt unii...dupa salvarea lacului cu nuferi, omul asta va scapa Oradea+Felix de poluare - si tot nu e bine! Dar asta e, gura lumii tre sa vorbesca - noroc ca primarul se incapataneaza sa aduca plusvaloare in oras.
Postat 04 Decembrie 2015, 08:13 de TC
INTELEGERI / PE SUB MASA / DAR DE CE PE SUB MASA?
Adica cum ? Ce inseamna asta S-A INTELES ? Mie imi suna a TRAFIC DE INFLUENTA ! O fi lansat BOLOJAN niscaiva AMENINTARI ? Ca atunci ne ducem si spre SANTAJ ! PS De bine e bine, dar nu pricep cum sta treaba : S-A INTELES ???!!!
Postat 04 Decembrie 2015, 01:09 de TDS
clarificari
in sfarsit o harta mai detaliata. demersul jurnalistic trebuie insa complexificat. probabil sunt multi in situatia mea, cu proprietati poate in sanmartin, bors, paleu, podgoria, santandrei, uileac, cetariu sau saldabagiu si se intreaba ce inseamna EXPLORATION BLOCKS, PRODUCTION BLOCKS, 2 D sau 3 D SEISMIC LIMITS/LINES. pana la urma e de inteles ca e vorba de resurse, avem nevoie de ele pentru viata moderna cu care ne-am obisnuit, insa nu putem neglija si impactul asupra comunitatii. cum se va desfasura explorarea si eventualele exploatari - urmeaza sa apara peste tot sonde, tevi, masinarii, baraci si hale industriale? bazine si halde de steril? chiar ar trebui clarificat si acest aspect ca sa eliminam toata nelinistea si speculatia referitor ceea ce urmeaza. probabil in comenarii unii vor vorbi despre apocalipsa ecologica/imobiliara si de aceea ar trebui ca sa fie risipita toata specula privind acest demers chiar de catre unii jurnalisti de investigatie priceputi.
Postat 03 Decembrie 2015, 17:10 de parker
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON