Atmosferă de înmormântare între angajaţii pe care liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, i-a adus în Consiliul Judeţean, atât în perioada 2004-2008, când era preşedinte, cât şi în intervalele 2000-2004 şi 2008-2015, când a fost vicepreşedinte.
În tensiune
De marţea trecută, când Kiss a fost săltat de procurorii DNA împreună cu omul de afaceri Beniamin Rus, personalul contractual şi funcţionarii apropiaţi lui Kiss urmăresc site-urile de ştiri locale pentru a afla ce soartă îi rezervă magistraţii, după ce DNA a cerut arestarea preventivă a acestuia, iar vineri judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor a decis să-l plaseze sub control judiciar, ceea ce înseamnă - între altele - inclusiv interdicţia de a-şi exercita atribuţiile aferente funcţiei de vicepreşedinte.
De altfel, de marţea trecută, Kiss nici n-a mai dat pe la serviciu.
Întrucât DNA a făcut recurs la această sentinţă, insistând să ceară arestarea preventivă, iar marţea aceasta Curtea de Apel Oradea a amânat verdictul final cu o zi, colaboratorii şi subalternii lui Kiss sunt în continuare sub tensiune.
În rest, însă, activitatea CJ decurge normal, susţine directorul de cabinet al preşedintelui Cornel Popa. "În prezent, atribuţiile domnului vicepreşedinte Alexandru Kiss (n.r. - de coordonare a Direcţiei Tehnice) sunt exercitate de preşedinte, care i le-a şi delegat", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Horia Carţiş.
Prefectura, în stand by
Contactat de BIHOREANUL, prefectul judeţului, Claudiu Pop, a declarat că aşteaptă, la rându-i, ca magistraţii Curţii de Apel Oradea să ia, miercuri, o decizie definitivă în cazul lui Kiss. "Până nu avem o hotărâre definitivă, nu ne putem pronunţa şi nu putem lua nicio măsură", a spus Pop.
Conform legii, în cazul Kiss Prefectura are mai multe variante, în funcţie de hotărârea judecătorilor. Dacă aceştia decid arestarea preventivă a politicianului, prefectul va fi obligat să emită un ordin prin care îl va suspenda din demnitatea de consilier judeţean şi, implicit, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pe perioada arestării sale.
Într-o a doua situaţie, în care magistraţii Curţii de Apel decid să menţină controlul judiciar asupra lui Kiss, aşa cum a hotărât săptămâna trecută Tribunalul Bihor, Prefectura trebuie să notifice Consiliul Judeţean, pentru ca acest for să ia act şi să-l suspende pe Kiss, conform deciziei judecătorului de a-i interzice exercitarea funcţiei.
Doar în cazul în care Curtea de Apel dă dovadă de indulgenţă maximă, desfiinţând hotărârea Tribunalului şi respingând cererea DNA de arestare preventivă, Kiss se poate întoarce în funcţia de vicepreşedinte al CJ, pe care ar putea s-o exercite fără restricţii.
Citiţi pe aceeaşi temă articolul Adio, Sanyi! După 15 ani în fruntea judeţului, baronul Alexandru Kiss e scos pe tuşă doar cu cătuşele
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.