URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2018, 14:33

Infracţiune prin inacţiune: Un bihorean a fost condamnat la închisoare pentru că nu și-a ajutat doi prieteni, care apoi au murit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferenţa se plăteşte! Un bihorean a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea, după ce, în urma unui accident, şi-a lăsat prinşi sub tractor doi prieteni împreună cu care se întorcea de la băut. Speriat, bărbatul a fugit acasă fără să anunţe autorităţile.

"În timp ce rula pe DC63, la un moment dat tractorul a început să aibă o direcţie haotică şi s-a răsturnat cu toţi cei trei pasageri în şanţul din partea stângă a direcţiei de deplasare spre localitatea Lazuri. În urma accidentului, numiţii R. A. şi R. C. au fost prinşi sub tractor, suferind multiple leziuni traumatice, ultimul fiind în stare de inconştienţă. Deşi a văzut starea gravă în care se aflau cei doi, numitul M. J. nu le-a acordat de urgenţă ajutor şi nu a anunţat imediat autorităţile pentru a interveni, fugind de la locul accidentului la domiciliu, fără a anunţa pe nimeni nici aici despre accident. Acesta a fost identificat şi audiat de organele de Poliţie, la locul de muncă", scrie site-ul zf.ro, citând documente din dosar.

"M-am speriat!"

În urma accidentului, unul dintre bărbaţii prinşi sub tractor şi-a pierdut viaţa pe loc. Cea de-a doua victimă, grav rănită, a murit trei zile mai târziu, la spital.

"Audiat în cauză în calitate de inculpat, numitul M. J. arată că nu îşi aminteşte cu exactitate ce s-a întâmplat pentru că după accident s-a speriat şi a plecat acasă, iar din cauza şocului provocat de această situaţie, nu a reacţionat şi nu a spus nimănui ce s-a întâmplat deşi cu siguranţă a încercat să ridice tractorul răsturnat peste cele două victime şi să le ajute", au arătat magistraţii.

"Se pedepseşte cu închisoare"

Pentru fapta sa, bihoreanul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 8 luni de închisoare cu suspendare, în baza unui articol nou al Codului Penal care prevede la articolul 203 infracţiunea privind lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

"Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa", se menţionează în articolul 203 din Noul Cod Penal.

Instanţele româneşti au dispus deja pedepse în mai multe cazuri de lăsare fără ajutor petrecute în ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON