Indiferenţa se plăteşte! Un bihorean a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea, după ce, în urma unui accident, şi-a lăsat prinşi sub tractor doi prieteni împreună cu care se întorcea de la băut. Speriat, bărbatul a fugit acasă fără să anunţe autorităţile.
"În timp ce rula pe DC63, la un moment dat tractorul a început să aibă o direcţie haotică şi s-a răsturnat cu toţi cei trei pasageri în şanţul din partea stângă a direcţiei de deplasare spre localitatea Lazuri. În urma accidentului, numiţii R. A. şi R. C. au fost prinşi sub tractor, suferind multiple leziuni traumatice, ultimul fiind în stare de inconştienţă. Deşi a văzut starea gravă în care se aflau cei doi, numitul M. J. nu le-a acordat de urgenţă ajutor şi nu a anunţat imediat autorităţile pentru a interveni, fugind de la locul accidentului la domiciliu, fără a anunţa pe nimeni nici aici despre accident. Acesta a fost identificat şi audiat de organele de Poliţie, la locul de muncă", scrie site-ul zf.ro, citând documente din dosar.
"M-am speriat!"
În urma accidentului, unul dintre bărbaţii prinşi sub tractor şi-a pierdut viaţa pe loc. Cea de-a doua victimă, grav rănită, a murit trei zile mai târziu, la spital.
"Audiat în cauză în calitate de inculpat, numitul M. J. arată că nu îşi aminteşte cu exactitate ce s-a întâmplat pentru că după accident s-a speriat şi a plecat acasă, iar din cauza şocului provocat de această situaţie, nu a reacţionat şi nu a spus nimănui ce s-a întâmplat deşi cu siguranţă a încercat să ridice tractorul răsturnat peste cele două victime şi să le ajute", au arătat magistraţii.
"Se pedepseşte cu închisoare"
Pentru fapta sa, bihoreanul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 8 luni de închisoare cu suspendare, în baza unui articol nou al Codului Penal care prevede la articolul 203 infracţiunea privind lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
"Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa", se menţionează în articolul 203 din Noul Cod Penal.
Instanţele româneşti au dispus deja pedepse în mai multe cazuri de lăsare fără ajutor petrecute în ţară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.