URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2015, 09:05

Independenţa judecătorului. Poziţia secţiei penale a Înaltei Curţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna aceasta voi prezenta un aspect ce nu ţine atât de legislaţie şi aplicarea în concret a acesteia, ci de rolul actului de justiţie într-un stat de drept şi de independenţa ce trebuie să îi fie garantată unui magistrat pentru a putea cel puţin exista idealul unei justiţii corecte.

În concret, în urma tragediei de la clubul Colectiv, s-au deschis dosare penale şi s-au dispus măsuri privative de libertate. Într-unul dintre aceste dosare Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea a trei persoane, inclusiv a unui fost primar. În urma exercitării contestaţiei la măsura arestului dispusă în cauză, un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a apreciat, pe baza probelor de la dosar, că nu se impune o asemenea măsură şi a dispus punerea în libertate a acestor persoane, hotărârea fiind definitivă. A doua zi, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a emis un comunicat de presă prin care arată că s-a autosesizat şi face cercetări faţă de acel judecător.

Apărând independenţa judecătorului, ca pilon de bază al statului de drept, Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a emis, pe 13 octombrie, un comunicat în care dezaprobă acţiunea. Potrivit acestuia, poziţia Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media reprezintă o atingere de nepermis a înfăptuirii actului de justiţie cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în lipsa oricăror informaţii care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare.

"Aducerea la cunoştinţa publicului de către Inspecţia Judiciară, într-o fază incipientă, a demersurilor pe care le-a întreprins creează o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor care ar risca să facă obiectul unei verificări disciplinare în cazul pronunţării de soluţii ce nu concordă cu aşteptările opiniei publice", arată comunicatul.

În consecinţă, Secţia Penală a Instanţei Supreme a simţit nevoia să ia atitudine în faţa "oricăror acţiuni care afectează realizarea actului de justiţie în condiţii de independenţă, imparţialitate şi respectare a legii", cu precizarea că nu urmăreşte, însă, ca aceste garanţii date de lege "să permită ca atitudini şi conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare să rămână nesancţionate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON