Ministerul Sănătății a importat la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secțiilor de terapie intensivă, numai că respectivul medicament era complet inutil în cazul imunodeficiențelor primare și al bolilor autoimune, a dezvăluit, la Digi24, Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).
Interpelat telefonic, în direct la Digi24, Florian Bodog a recunoscut că a existat acest ordin de ministru, ulterior anulat, și că s-a făcut importul masiv, dar a sugerat că responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu.
Unifarm-ul a adus înainte de luna decembrie cantități mari de imunoglobulină pentru secțiile de terapie intensivă, pentru cazurile foarte urgente, dar era, de fapt, pentru un produs care nu avea indicație în imunodeficiențe primare și boli autoimune. Rozalia Lepădatu a spus la Digi24 că ministrul a fost informat despre această neconformitate chiar de ea personal și a rămas „uimit”.
Fostul ministru al sănătății Florian Bodog a dat vina pe lăcomia producătorilor pentru criza de imunoglobulină cu care se confruntă România în prezent. Bodog a spus că a avut de mai multe ori discuții cu producătorii, în care a avertizat că există o problemă de stoc la nivel european, dar a fost contrazis de „așa-zișii binevoitori”, care au spus că problema este de fapt prețul, din cauza taxei claw-back, care era foarte mare.
În consecință, împreună cu prim-ministrul Tudose, ministrul a decis suspendarea taxei pe o perioadă de doi ani. „Absolut toți distribuitorii din România au fost prezenți la întâlnirea cu prim-ministrul și au promis că până la sfârșitul lunii decembrie vor livra anumite cantități de imunoglobulină, după care, începând cu luna ianuarie, nu vor mai fi probleme. După cum se vede, nu s-au ținut de cuvânt și nu e în continuare imunoglobulină în România. Deși noi am anulat, am suspendat taxa claw-back, vedeți că rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor noastre și nu sunt pe măsura promisiunilor pe care acești iresponsabili de oameni, că nu pot să-i numesc altfel, importatorii de imunoglobuline, le-au făcut”, a adăugat fostul ministru Florian Bodog la Digi24.
Rozalia Lepădatu l-a combătut pe Bodog, spunând: „Și dvs ați fost atunci uimit că s-a cumpărat o cantitate foarte mare dintr-un medicament care nu avea indicație în bolile noastre, cu toate că exista un ordin de ministru care spunea că se aprobă acel medicament pentru boli autoimune și imunodeficiențe primare. Nu vă fac un reproș, dar haideți vă rog să fim cinstiți, corecți, pentru că am discutat atunci la minister cu dvs personal, în biroul dlui secretar de stat Octavian Alexandrescu, au mai fost și alte discuții, am vorbit și la telefon de nenumărate ori, haideți să fim corecți față de acești pacienți care suferă și care nu au medicamente. Este o criză, ați moștenit-o și dvs, primele semne au fost în 2015, când s-a trimis o scrisoare la minister, nu erați dvs ministru, s-a trimis o scrisoare din partea Asociației Europene, prin care atenționa că această taxă de claw-back va duce la retragerea imunoglobulinelor din țară, haideți să încercăm să găsim soluții cât mai corecte și cât mai transparente”.
În momentul în care moderatorul a vrut să o pună în legătură directă cu fostul ministru Bodog pe mama unui copil care are nevoie de tratament cu imunoglobulină, convorbirea telefonică s-a întrerupt brusc și nu a mai putut fi refăcută.
UPDATE: Autoritatile ascund pretul platit pentru tratamentul gresit
Hotnews confirma, printr-o ancheta proprie, ca Ministerul Sanatatii a achizitionat in toamna anului trecut, prin Unifarm, intr-un moment in care criza imunoglobulinei era in desfasurare, iar pacientii nu mai aveau medicamente de 3-4 luni, o imunoglobulina care nu are indicatii in prospect in tratarea imunodeficientelor primare, ci doar in tratarea sepsisului.
Medicamentul se numeste Pentaglobin si, potrivit unui raspuns oferit in luna ianuarie de Compania Nationala Unifarm, la solicitarea Hotnews.ro, "pana la acest moment au fost achizitionate si distribuite un numar de 4.032 flacoane de 2,5 grame si 3000 de flacoane de 5g. Pentru anul 2018 s-a previzionat si solicitat o cantitate intre 25 si 50 de litri de Pentaglobin (25.000g-50.000g)".
Atat Ministerul Sanatatii, cat si Unifarm, au refuzat insa sa comunice presei, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public, pretul de achizitie al medicamentului Pentaglobin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.