URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2018, 15:49

Incompatibil, deci bun: Consilierii PSD şi ALDE l-au pus "la mişto" pe PNL-istul Foncea în consiliul de administraţie al CAS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni îşi păstrează metehnele şi în 2018, făcând circ politic. În prima şedinţă ordinară a anului, consilierii PNL au refuzat încă o dată să-l valideze pe al 18-lea reprezentant al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, astfel că raportul de voturi din CJ a rămas egal, 17 la 17.

Opoziţie la sigur

Ca să se asigure că nici un consilier PNL nu va vota din greşeală "pentru" prin noul sistem de vot electronic al CJ, cumpărat luna trecută, Ionel Avrigeanu a cerut şi a primit acceptul executivului ca votul doar pentru acel proiect să se desfăşoare pe sistemul vechi, adică prin ridicarea mâinilor.

Deşi au aprobat majoritatea proiectelor înscrise pe ordinea de zi, reprezentanţii PNL au pus din nou piedici celor de la putere, mai ales la proiectele privind desemnarea unor persoane în diverse consilii consultative sau de administraţie.

Spre exemplu, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Psihiatrie Nucet a rămas în continuare fără reprezentant din partea CJ după ce propunerea PSD, Alexandru Şerban Orjan, şi cea a PNL, Mihai Harn, au primit câte 17 voturi "pentru" şi tot 17 "împotrivă", conform raportului de forţe din deliberativul judeţean.

Incompatibil, deci bun

Surpriza a venit la proiectul privind desemnarea reprezentantului CJ în consiliul de administraţie al CAS Bihor.

În numele grupului UDMR, preşedintele Pásztor Sándor a propus-o pe Pallag Anamaria, fiică a fostului ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau şi prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe care a pus-o anul trecut şi să coordoneze proiectul strategic de sănătate al judeţului, în timp ce Ionel Avrigeanu l-a propus în numele PNL pe consilierul judeţean Dacian Foncea, director financiar la Spitalul Municipal din Oradea.

Înainte de a trece la vot, Pásztor le-a atras atenţia liberalilor că Foncea e incompatibil dată fiind funcţia de la Spitalul Municipal: "Persoana care are contract cu CAS nu poate să fie şi în consiliul de administraţie". Avrigeanu i-a răspuns, însă, că, potrivit legii, Foncea poate fi desemnat, iar ulterior va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a renunţa la una dintre funcţii.

Apoi, discret, şefii CJ au discutat între ei, Ioan Mang dezvăluind apoi, în plen, un lucru la care nu se aştepta nimeni, şi anume că aleşii PSD şi ALDE îl vor vota totuşi pe Foncea la CAS.

În mod evident, decizia a fost luată tocmai fiindcă Foncea este în incompatibilitate. Printre glume şi râsete, acesta a fost desemnat cu 27 voturi "pentru" şi 7, ale UDMR, "împotrivă".

"Nu sunt incompatibil"

La finalul şedinţei, Foncea le-a spus consilierilor că merge la CAS ca să demaşte "furtul de 700.000 euro" din banii contribuabililor, care s-ar fi petrecut la nivelul acestei instituţii. De asemenea, a spus că în 30 de zile va prezenta în plen un raport despre felul în care banii sunt împărţiţi la CAS.

Ulterior, Foncea a susţinut în faţa jurnaliştilor că, de fapt, nu ar fi incompatibil şi că va putea rămâne în consiliul de administraţie mai mult de 30 de zile, susţinând că va trebui doar să se abţină atunci când se va vota vreo propunere legată de Spitalul Municipal. "Nu sunt incompatibil. Nu ştiu ei despre ce vorbesc", a spus Foncea, fără a explica.

În ciuda afirmaţiilor sale, Statutul Casei de Asigurări de Sănătate arată că "membrii consiliului de administraţie şi ai consiliilor de administraţie (...) nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiilor de sănătate publică, furnizorilor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din fond, unităţilor sanitare, cabinetelor medicale". Drept urmare, cel mai probabil, consilierii judeţeni vor fi chemaţi din nou, peste o lună, să desemneze un alt reprezentant în consiliul de administraţie al CAS Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oportunismul comunisto-psd-ist nu are nici macar limitele bunului simt !
Ma mira ca oportunismul si nesimtirea capata culoare politica in ochii unora. Poate tocmai pentru ca acestia au limite si inca la un nivel foarte scazut. In opinia mea aceste "calitati" nu au culoare politica. Totusi, la un concurs pe tema asta, psd cu dracnea in frunte, castiga detasat si cred ca ar acumula un capital care l-ar depasi pe cel cumulat de toate restul partidelor. Cam cum sta militar SUA fata de restul lumii.
Postat 30 Ianuarie 2018, 16:17 de oradea_mea_si_a_ta
Oportunismul liberal nu are limite !?!
Pe de alta parte, se pune iarasi intrebarea ... de ce trebuie aceste consilii de administratie, din moment ce membrii acestora nu fac absolut nimic, in afara de a-si ridica lunar indemnizatiile !?!
Postat 30 Ianuarie 2018, 16:05 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON