URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2021, 09:35

„Incomod”: Orădeanul Orlando Balaş lansează un volum de teatru social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscut profesor de limba germană, ecologist şi, mai nou, poet al naturii, orădeanul Orlando Balaş îşi lansează cea de-a şaptea carte: „Incomod”, un volum de teatru social, apărut la Editura Brumar.

Cu trei drame inspirate din realitatea imediată şi istoria recentă - Sieg Heil sau Triumful binelui, Lasă-mi aripile! și Noaptea ca hoții -, cartea tratează teme tabu în societatea românească şi devine o „oglindă în care ne putem vedea, ca societate, așa cum sîntem, fără scuze și Photoshop”.

„Se recomandă lectura responsabilă a pieselor, doar cîte una pe zi, deoarece se citesc ușor, dar se digeră greu și pot provoca insomnii”, se arată într-o succintă prezentare a cărţii.

Dacă în recent lansatul volum de versuri „Terra 2.0” se aude vocea subiectivă a autorului, „glasul sufletului” în raport cu natura, în „Incomod” este o abordare obiectivă, care lasă să se audă vocile tuturor părților implicate în acțiune.

„Incomod este reflectarea neînfrumusețată a realității sociale din România și din lume, o reflectare rațională și distanțată, dar nu indiferentă. Este ca privirea unui chirurg care numește boala fără ocolișuri, lăsând la latitudinea pacientului dacă intră sau nu în operație”, se mai arată în descrierea cărţii.

Până când va intra în librării, la fel ca „Terra 2.0”, volumul „Incomod” poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar sau direct la autor, la preţul de 25 de lei. Balaş promite însă că, în curând, va organiza o lansare a ambelor cărţi.

Cartea „Incomod” a fost publicată cu sprijinul financiar al firmei Reifen Trade - Torque Tyres din Oradea, care are o tradiție respectabilă în sprijinirea actelor și instituțiilor de cultură, fiind, de exemplu, unul dintre sponsorii permanenți importanți ai Filarmonicii și Teatrului din oraş.


Noaptea ca hoții

„Am devenit experți în supraviețuirea individuală, în dauna unei dezvoltări comunitare normale. Poate asta a făcut ca noi să cîștigăm supremația, măcar numeric, în acest spațiu. Au venit peste noi goții, slavii, au avut regate. Și au dispărut. Au plecat sau au fost asimilați. Au trăit aici, printre noi, cumanii, pecenegii, popoare războinice. Și au dispărut. Ei nu au știut ce știm noi: Să nu ne pese. Așa am supraviețuit, învățînd că nimic nu contează în afară de interesul nostru personal. Mie să îmi fie bine. Atît. Sîntem doar o aglomerare de indivizi, nu o comunitate. Am învățat atît de bine să închidem ochii la rău, încît a devenit a doua noastră natură. Orbi și surzi am devenit la suferința celui de lîngă noi. Asta a fost arma noastră secretă. Asta ne-a făcut maeștri ai supraviețuirii... Dacă oamenii în general sînt prădătorii supremi, atunci noi, românii, sîntem supraviețuitorii supremi”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cand o comunitate inceteaza sa mai fie comunitate, devine total asimilabila
Eram tentat sa cred ca atunci cand o comunitate inceteaza sa mai fie comunitate, devine total asimilabila. Dar e interesant si oximoronul asta ideatic: "comunitatea individualistilor", supravietuitoare peste tot si peste toate ... :(
Postat 17 Iunie 2021, 09:47 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON