URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2021, 09:35

„Incomod”: Orădeanul Orlando Balaş lansează un volum de teatru social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscut profesor de limba germană, ecologist şi, mai nou, poet al naturii, orădeanul Orlando Balaş îşi lansează cea de-a şaptea carte: „Incomod”, un volum de teatru social, apărut la Editura Brumar.

Cu trei drame inspirate din realitatea imediată şi istoria recentă - Sieg Heil sau Triumful binelui, Lasă-mi aripile! și Noaptea ca hoții -, cartea tratează teme tabu în societatea românească şi devine o „oglindă în care ne putem vedea, ca societate, așa cum sîntem, fără scuze și Photoshop”.

„Se recomandă lectura responsabilă a pieselor, doar cîte una pe zi, deoarece se citesc ușor, dar se digeră greu și pot provoca insomnii”, se arată într-o succintă prezentare a cărţii.

Dacă în recent lansatul volum de versuri „Terra 2.0” se aude vocea subiectivă a autorului, „glasul sufletului” în raport cu natura, în „Incomod” este o abordare obiectivă, care lasă să se audă vocile tuturor părților implicate în acțiune.

„Incomod este reflectarea neînfrumusețată a realității sociale din România și din lume, o reflectare rațională și distanțată, dar nu indiferentă. Este ca privirea unui chirurg care numește boala fără ocolișuri, lăsând la latitudinea pacientului dacă intră sau nu în operație”, se mai arată în descrierea cărţii.

Până când va intra în librării, la fel ca „Terra 2.0”, volumul „Incomod” poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar sau direct la autor, la preţul de 25 de lei. Balaş promite însă că, în curând, va organiza o lansare a ambelor cărţi.

Cartea „Incomod” a fost publicată cu sprijinul financiar al firmei Reifen Trade - Torque Tyres din Oradea, care are o tradiție respectabilă în sprijinirea actelor și instituțiilor de cultură, fiind, de exemplu, unul dintre sponsorii permanenți importanți ai Filarmonicii și Teatrului din oraş.


Noaptea ca hoții

„Am devenit experți în supraviețuirea individuală, în dauna unei dezvoltări comunitare normale. Poate asta a făcut ca noi să cîștigăm supremația, măcar numeric, în acest spațiu. Au venit peste noi goții, slavii, au avut regate. Și au dispărut. Au plecat sau au fost asimilați. Au trăit aici, printre noi, cumanii, pecenegii, popoare războinice. Și au dispărut. Ei nu au știut ce știm noi: Să nu ne pese. Așa am supraviețuit, învățînd că nimic nu contează în afară de interesul nostru personal. Mie să îmi fie bine. Atît. Sîntem doar o aglomerare de indivizi, nu o comunitate. Am învățat atît de bine să închidem ochii la rău, încît a devenit a doua noastră natură. Orbi și surzi am devenit la suferința celui de lîngă noi. Asta a fost arma noastră secretă. Asta ne-a făcut maeștri ai supraviețuirii... Dacă oamenii în general sînt prădătorii supremi, atunci noi, românii, sîntem supraviețuitorii supremi”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cand o comunitate inceteaza sa mai fie comunitate, devine total asimilabila
Eram tentat sa cred ca atunci cand o comunitate inceteaza sa mai fie comunitate, devine total asimilabila. Dar e interesant si oximoronul asta ideatic: "comunitatea individualistilor", supravietuitoare peste tot si peste toate ... :(
Postat 17 Iunie 2021, 09:47 de cristi_h
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON