URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2020, 15:31

Incidente suspecte la Bac, în Ştei: În Colegiul "Unirea", curentul şi apa s-au oprit în momente favorabile pentru candidaţi

Incidente suspecte la Bac, în Ştei: În Colegiul 'Unirea', curentul şi apa s-au oprit în momente favorabile pentru candidaţi Colegiul "Unirea" din Ştei nu e deloc străin de scandalurile la Bacalaureat. În urmă cu cinci ani, 108 candidaţi care au susţinut examenul aici au fost eliminaţi, pentru că au copiat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, şcoala unde în 2015 examenul de Bacalaureat a fost masiv fraudat, cu larga complicitate a profesorilor, este iar în centrul unor verificări, după ce inspectorul şcolar general Virgil Blage a sesizat unele incidente suspecte.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, şeful IŞJ Bihor a confirmat că a cerut explicaţii scrise directorului Colegiului, Lucian Cernea.

Fără soluţii de rezervă

Precizând că nu are nicio dovadă de fraudare a examenului, ci deocamdată doar caută răspunsuri, Blage a spus că a văzut cu ochii lui neregulile din Colegiul "Unirea", deoarece a fost acolo, în inspecţie, în timpul Bacalaureatului.

"Cu toate că am solicitat în mod expres tuturor şcolilor existenţa unui generator electric, pentru situaţii de intemperii, aţi văzut că au şi fost, această şcoală în ziua examenului nu a avut. Eu am solicitat de la Primărie şi de la Electrica un generator. Nu întâmplător la proba de limba română în tot Şteiul s-a luat curentul", a declarat Blage.

Pana de curent a dus – cum altfel – la oprirea sistemului de înregistrare video din câteva săli.

Sabotaj din interior

În plus, şcoala n-a avut nici apă, dar, culmea, doar la toaletele dedicate elevilor. "Cu bună ştiinţă, apa de la toaletele de la etajul 1 şi 2 a fost oprită. N-am avut apă decât la sala comisiei. Oare de ce? Ca să nu putem intra în toalete, să vedem. Candidaţii cum s-au putut spăla pe mâini, după ce au fost la toaletă? Preşedintele comisiei a verificat sâmbătă seară şi era apă, luni nu mai era. Administratorul a închis el apa spunând că nu ştiu ce pană a avut, dar dacă aşa era situaţia, trebuia să vină cu un instalator şi o rezolva în cinci minute", a declarat Blage.

Acesta ia în calcul ca furnizarea apei să fi fost sistată pentru ca elevii să-şi poată dosi în baie fiţuici sau telefoane, iar profesorii să nu intre acolo, din pricina mirosurilor neplăcute. "Dvs aţi intra într-o toaletă fără apă?", a declarat Blage.

Nici ce să copieze nu ştiu!

Suspiciunea inspectorului şef este alimentată de faptul că, la examenul de limba română, un candidat care s-a cerut la baie s-a întors cu un iPhone 8 ascuns în pantof, sub talpă.

"El a venit de la toaletă şchiopătând şi cu şiretul desfăcut, de aceea cei care supravegheau au ajuns la concluzia că are ceva ascuns. În plus, asta e partea distractivă: când a fost solicitat să prezinte şi alte lucruri, dacă mai are la el, a scos o crestomaţie pitic pentru limba şi literatura română clasele V-VIII, Atenţie, el era la Bacalaureat! L-am întrebat: ţi-ai luat haina cu care ai dat Evaluarea Naţională sau ai confundat examenul?", a spus inspectorul şcolar general.

În plus, şeful IŞJ a mai depistat o neregulă la "Unirea": şoferul şcolii verifica candidaţii la intrare! "La aceeaşi şcoală, pe lângă portar, şoferul instituţiei făcea ordine. În ce calitate, nu ştiu. L-am întrebat: cine te-a trimis pe dumneata aici? Mi-a spus că domnul director. Stătea la uşă şi vedea cine intră, cine iese, în condiţiile în care aveau om de pază", a mai spus Blage.

De asemenea, inspectorul şcolar general a mai observat că la această şcoală, candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut deja de două ori Bacalaureatul şi trebuie să plătească pentru examinare, au fost taxaţi dublu. Mai precis, în loc să plătească 59 lei pe probă, aşa cum a impus Ministerul Educaţiei, au plătit 118 lei pe examen. "Pe chitanţă, e adevărat, dar după un calcul greşit", a precizat Blage.

Toate aceste probleme va trebui să le lămurească acum directorul Lucian Cernea, chemat de inspectorul general la Oradea.

Bacalaureat fraudat

Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei a fost în centrul unui scandal naţional în 2015, când s-a depistat că în aproape toate sălile de examen din această şcoală candidaţii au copiat pe rupte.

Situaţia a fost depistată după ce un profesor corector a reclamat la Ministerul Educaţiei că majoritatea candidaţilor din această şcoală au făcut aceeaşi greşeală, la proba la matematică. În urma sesizării, s-au verificat imaginile surprinse de camerele de filmat din săli şi s-a văzut că în 10 din cele 14 săli supraveghetorii le-au permis elevilor să vorbească între ei, să-şi paseze fiţuici, ba chiar unii dintre ei i-au şi ajutat!

Urmarea? După ce şi-au aflat şi notele de la Bac, 108 candidaţi au fost eliminaţi, trezindu-se astfel cu mediile anulate. Printre victime s-a numărat şi şefa de promoţie a şcolii. Drastic sancţionaţi, unii dintre elevi au dat în judecată Inspectoratul Şcolar.

Ca să stabilească dacă au sau nu dreptate, judecatorii au vizionat înregistrările surprinse pe camerele de filmat, aşa că cei pe care i-au văzut că au copiat au pierdut procesele. Judecătorii au admis cererile celor pe care i-au văzut că nu au copiat, aşa că şcoala a trebuit să le elibereze diplomele de Bacalaureat. Aceştia din urmă însă nu au fost mulţi la număr.

În urma acelui scandal, şeful IŞJ Bihor de-atunci, Nicolae Avram, a fost înlocuit în funcţie cu colegul său de partid, Alin Novac Iuhas. Profesorii care i-au ajutat pe elevi să fraudeze examenul au fost la rândul lor sancţionaţi: 9 au fost daţi afară, iar 18 au avut salarii diminuate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Necesar
Era nevoie de fraudare. In cursul anului scolar, la ,,Uimirea" Stei, 50% din elevi ii gasiti in jurul scolii sau in baruri. De asemenea la ,,Uimirea" Stei sunt cadre didactice care au predat 2 ore la o clasa intr-un semestru. Restul orelor au fost ,,motivati", locul fiind tinut de femeia de serviciu. La ,,Uimirea"Stei e mare bucurie pe profesor cand lipseste jumatate din clasa. Pe cei prezenti ii lasa liberi pe motiv ca ,,sunt prea multi absenti si nu au cui sa predea". In rest ne mandrim cu participarea cu un grup de 12 elevi la proiectul ,,Erasmus". Restul elevilor.... de umplutura. Sa faca norme si catedre. Si frauda e si o traditie la Stei.
Postat 30 Iunie 2020, 00:32 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON