URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2020, 15:37

„Închideți-o urgent!” Parcarea subterană din Piaţa Independenţei "lăcrimează" pe la îmbinări (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei "lăcrimează" pe la îmbinări. În urma ploilor din ultimele zile, în pereţii construcţiei au apărut infiltraţii de apă la toate nivelurile.

"Închideţi urgent parcarea!"

Cele mai multe infiltraţii au apărut în pereţii dinspre strada Independenţei şi cei din zona mediană a parking-ului care desparte cele două niveluri de la fiecare palier.

Fostul europarlamentar PSD Emilian Pavel a cerut printr-o postare pe reţelele de socializare închiderea parcării având în vedere că a identificat 30 de locuri în care apa se scurge pe tavan sau pereţi.

PSD-istul a cerut pe un ton dur demisia vinovaţilor, în frunte cu primarul Ilie Bolojan.

"Domnule încă primar, Ilie Bolojan, vă somez public să închideţi urgent parcarea de pe strada Independenţei, recent inaugurată, fără aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, până nu se întâmplă o nouă tragedie!", a spus Pavel, cerând pedepsirea vinovaţilor. "Vă solicit să luaţi măsuri pentru identificarea vinovaţilor pentru acest nou eşec al administraţiei dumneavoastră şi să vă daţi demisia cu toţii!", a scris social-democratul.

Emilian Pavel susţine că parcarea subterană nu prezintă siguranţă în exploatare.

"Aţi beneficiat şi de laude la nivel naţional pentru marele proiect şi marea reuşită, însă noi, orădenii, nu ne vom putea bucura în siguranţă de această parcare", a scris pesedistul.

"Prezintă siguranţă"

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta, care a coordonat construcţia parcării subterane din Piaţa Independenţei, susţine că aceasta este cât se poate de sigură.

"Domnul Pavel, în calitatea lui de politician care a coordonat şi inaugurat multe investiţii, dacă nu se simte în siguranţă, să nu parcheze acolo. Orădenilor le spun însă că parcarea prezintă siguranţă în exploatare pentru că altfel nu o deschideam", a spus Birta.

Potrivit viceprimarului, infiltraţiile de apă reclamate de Pavel se datorează modului în care a fost construită parcarea şi faptului că lucrările de hidroizolaţie nu au fost încă finalizate.

"Parcarea a fost construită din trei structuri: dinspre statuia Mihai Eminescu, zona de mijloc şi, ultima amenajată, cea dinspre sinagogă. Sunt trei construcţii distincte între care a fost lăsat, ca la poduri, un rost de dilatare care a fost acoperit provizoriu. Acesta a fost dezvelit zilele trecute pentru lucrări de hidroizolaţie, iar la ultimele ploi apa s-a prelins pe pereţi", a spus vicele.

Se finalizează hidroizolaţia...

Florin Birta a promis că infiltraţiile vor înceta cel târziu la începutul săptămânii viitoare. "În momentul de faţă se lucrează la hidroizolaţie. Problema infiltraţiilor se va rezolva la sfârşitul săptămânii după ce finalizăm lucrările", a susținut viceprimarul.

După cum BIHOREANUL a mai scris parcarea din strada Independenței a fost dată în folosință în urmă cu o lună fără a avea autorizația ISU privind siguranța la incendiu. Viceprimarul a afirmat la acea dată că autorizația este o simplă formalitate și, conform verificărilor făcute de ISU în teren, parcarea respectă toate condițiile de siguranță.

Luni, la prânz, Birta a declarat că municipalitatea va obține autorizația ISU cel târziu luna viitoare. "Astăzi vor fi depuse toate documentele la ISU spre verificare. În circa zece zile sperăm să avem un răspuns şi să primim autorizaţia", a zis vicele.

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei are trei niveluri subterane, cu o capacitate totală de 460 de locuri. Lucrările, în valoare de 8,1 milioane euro, au demarat în urmă cu cinci ani şi au fost complicate de faptul că parcarea coboară cu 6 metri sub nivelul Crişului Repede.

Parkingul a fost deschis pe 25 iunie. Pentru a se obişnui cu parcarea în următoarele trei luni, orădenii pot parca aici cu titlu gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
IrinaLoghin
Sa prea amăgit săracul, cu probleme care nu-s ale lui.
Postat 28 Iulie 2020, 10:52 de Sandu2100
Sandu2100
cum adica n-a apucat? a fost banat in sfarsit?
Postat 28 Iulie 2020, 10:02 de IrinaLoghin
excalibur
TDS n-o apucat parcarea, n-o apucat nici universități pietonală, tu o sa le apuci , dar se pare că-i iei pe urme :::))) știi cum spune PSD " DOAMNE AJUTĂ "
Postat 28 Iulie 2020, 00:54 de Sandu2100
R.I.P Tds
N-a mai apucat parcarea, dar a fost printre primii care au apreciat la adevarata valoare spinzuratorile si statia mortuara din centru...
Postat 28 Iulie 2020, 00:36 de excalibur
Sa fim buni si iertatori
Edilii e harnici,da mai greseste si ei.Sa fim buni crestini si sa iertam gresalele gresitilor nostri.Cam asa cum au iertat si ei,cu excavatorul: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html].Anu' trecut nu era Black lives matters,aka BLM.Atunci era PLM.Peste citeva sute de ani,niste tigani boriti vor arunca statuia lu bolojan in cris,pe principiul "istoria se repeta"
Postat 28 Iulie 2020, 00:28 de excalibur
Nu sunt inginer constructor,
astefl incat nu o sa ma lansez in disertatii tehnice, dar ma paste o intrebare: daca e asa cum zice vicele si lucrarea nu e finalizata, de ce dracu au vopsit peretii si au dat-o in folosinta? S-au gandit ca negociza cu apa sa nu se infiltreze? Sa zicem ca e asa cum zice Birta si dupa hidroizolarea vietii, n-or sa mai fie infiltratii, e evident ca va trebui refacuta zugraveala, pe o suprafata consistenta. A fost prinsa in cheltuieli rezugravirea? Era in deviz, sau o lasa asa cum a cazut, ca si la pasajul de la parcarea din Rogerius la Centrul vietii de afaceri?
Postat 28 Iulie 2020, 00:23 de User anonimizat
PAVEL CE A FĂCUT PENTRU ORADEA???NIMIC!!!!MARELE CONSTRUCTOR GHILEA SA PLĂTEASCĂ PAGUBELE SAU SĂ REMEDIEZE PROBLEMELE APĂRUTE!!!!!
Pavel latră aiurea, știe doar critica aiurea.Primaria nu are nici o vina , lucrarea este in garanție constructorul sa plătească pagubele technice și de imagine .Dar Pavel și Mang ce au făcut vreodată bun pentru Oradea???Nimic!!!!
Postat 27 Iulie 2020, 23:46 de User anonimizat
excalibur
Gândirea ta e sub nivelul minim
Postat 27 Iulie 2020, 23:39 de Sandu2100
Gata,spalati putina...
A venit latraul bolovanului si mascota bihoreanului, de-acum ziarul e DOAR al lui...
Postat 27 Iulie 2020, 21:26 de excalibur
:::::))))))
Ordinarii arhitecților au stopat amenajarea de deasupra, parcarea nu e finalizată 100% . Miluț te caci pe tine de ciudă:::)))
Postat 27 Iulie 2020, 21:01 de Sandu2100
nesiguranta maxima
o parcare nesigura si oribila, pe modelul magazinului Crisu.
Postat 27 Iulie 2020, 20:32 de roger
Adrian_Preda
Serios? Erau prevăzute în proiect modificările propuse de tine? Chiar și aici ignori problema de fond?
Postat 27 Iulie 2020, 19:45 de oradeaveche
pacat
Asta demonstreaza cat de greu este in acest moment in Romania sa construiesti proiecte complexe de infrastructura cu firmele de constructii din Romania! Mai adaugam birocratia excesiva si cateodata lipsa de vointa politica de a face, si avem un tablou dezolant al unei tari unde avem doar 800 km de autostrazi la 30 de ani de la caderea comunismului. Ungaria la o suprafata mult mai mica, are aproximativ 2,000 km de autostrazi si peste 80% din populatie are acces la gaz, in Romania accesul populatiei la gaz este de 35-40%, noi care stam pe depozite incomparabil mai mari de gaz decat vecinii nostri. Oare de ce? Cum se poate ca-n al 6 oras ca marime din Europa, primarul sa dea poporului vouchere de vacanta si sa plateasca din bugetul general testari covid pentru poporul care vrea vacante-n Grecia??!!! Asta in conditiile in care iarna termia face ravagii in orasul cu foarte multe intersectii?
Postat 27 Iulie 2020, 19:43 de cetateanbihorean
Pavele... ia o capra si-un iedut..
Pavele, ciocu mic. Singura tragedie ce se poate intampla este sa ti se ude chiloti cand dai cu fundu pe jos. (...)
Postat 27 Iulie 2020, 18:50 de scortosul
NOI suntem la muncă pentru voi! VOI stați acasă pentru noi!
Parcarea,saraca,au mosit-o mai multi arhitecti,proiectanti,executanti...a iesit cum a iesit, se vede clar ca sunt infiltratii la toate nivelurile,semn ca hidroizalarea capacului nu va rezolva situatia.De ce au inaugurat-o,daca nu e TERMINATA??? Trebuia facturat si achitat? De ce iese Birta la explicatii?? Nu are primaria compartiment tehnic,supervizori,nu a fost dirigentie de santier la ditamai colosul? Nu un pirlit de inginer,luat de pe internet,ci o firma specializata,care sa faca auditul lucrarilor si dirigentia??Sau a fost birta cu malan? Urmeaza tunelurile din centru,sa fim optimisti...inca 4 ani de optimism.Era o vorba,cum ca pesimistul e defapt un optimist mai bine informat...Thumbs up!
Postat 27 Iulie 2020, 18:47 de excalibur
vor mai fi..
Vor mai fi problem la lucrarea asta. Din experienta mea orice lucrare care nu se termina la timp, intr-un timp optim si este repetat intrerupta, amanita ajunge la final sa aiba multe problem calitative. Greseala este din inceputul lucrurilor cand a fost ales o firma nepotrivita pentru proiectare si s-a interrupt lucrul nepermis de mult. Vor mai fi si alte probleme.
Postat 27 Iulie 2020, 18:42 de scortosul
Parcarea...sigura ??
Asa spune dl. Birta. Sa fie, asa vrem dar...daca dl. Birta a "coordonat lucrarile" de constructie, ca sa fim linistiti, am vrea sa stim ce specializare are dumnealui ? Si cata expertiza in domeniul de care pare ca se ocupa, pentru a sustine asa de sigur aspectul sigurantei constructiei ...pe care a coordonat-o ?
Postat 27 Iulie 2020, 18:19 de Oradeamea
Cârcotașii trebuie să știe că ...
... aceadtă măreață lucrare, realizată în decurs de 8 ani de la autorizare, nu este o actuală parcare "subterană". Este o viitoare piscină "suprariverană" care va completa seria de "succese" ce golesc banii orădenilor, prin nevoia de a menține viu și neobosit tot eșfodajul firmelor "de partid". Ghilea nu doarme bine pe chestia asta și se foiește tot timpul în fotoliul de constructor-parlamentar.
Postat 27 Iulie 2020, 17:41 de CrisDumi
Miluț
Ești în campanie sau șampanie :::)))
Postat 27 Iulie 2020, 17:07 de Sandu2100
no offense
dar pe cand isi angajeaza primaria sau contracteaza o firma de projekt management care sa urmareasca lucrarile. Aici NU vorbim de dirigentele de santier, care de obicei e uns de constructor. Vorbim de o entitate care sa confirme inainte de darea in folosinta buna executie si punerea in opera a lucrarii. Sa poate e frica de asa ceva? Cred si eu....la cate probleme sunt la toate lucrarile si la modul politic cum se abordeaza, doar cofetari, ingineri silvici, profesori de sport si camionagii executa lucrarile. Inginerii constructori adevarati sunt in Germania si Anglia. Auzit tu....raspuns..."vor inceta infiltratiile". Si armatura care deja a luat apa ? Rog mai cititi o carte de specialitate
Postat 27 Iulie 2020, 16:29 de Christa
Emiluț
Emiluț , ori faci politica ori esti constructor! De cand un pierde vara ca Emilian Pavel se pricepe la construcții? Tu Emiluț nu sti ce zi e maine dară sa mai dai indicații in construcții. Tu nu sti sa bati un cui dar esti bun sa comentezi. Trebuie să fi prost grămadă sa nu observi ca partea de sus a parcări nu e finalizată! Si chiar de era finalizată si exista anumite fisuri in stratul de hidroizolatie se putea venii cu o suprastructură metalică cu acoperis intr o apa( ex. parcarea Agroind din Iosia) pe care cu bani europeni se pot monta panouri fotovoltaice cu injecție in rețea care cu siguranță ar acoperi întreg iluminatul pietonal central... Asa ca Emiluț vezi tu de tutorele tau Manga ca sunteti două nulități in ale administrației!
Postat 27 Iulie 2020, 16:12 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON