URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2020, 17:03

Parcarea subterană din centrul Oradiei se deschide joi, fără autorizaţie de securitate la incendiu!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că în urma vizitei în teren efectuată în aceeaşi zi de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, parkingul subteran din strada Independenţei va fi deschis începând de joi, 25 iunie, de la ora 12.

Ceea ce n-au spus reprezentanţii municipalităţii, însă, este faptul că parcarea nu are încă, oficial, autorizaţia pentru securitate la incendiu!

Funcţională, dar fără autorizaţie

Viceprimarul Florin Birta a transmis, printr-un comunicat, că specialiştii ISU au constatat că toate instalaţiile de stingere a incendiilor, ventilaţie şi evacuare a gazelor sunt în regulă. "Împreună cu echipajele ISU, am testat instalaţiile de detecţie şi stingere a incendiilor, precum şi instalaţiile de ventilaţie şi evacuare a gazelor. În urma testelor s-a constatat că parcarea poate fi deschisă, toate condiţiile privind siguranţa fiind îndeplinite", a spus Birta.

BIHOREANUL a contactat reprezentanţii ISU Crişana, care au confirmat că specialiştii s-au dus în teren şi au constatat că instalaţiile funcţionează. Totuşi, construcţia nu deţine autorizaţia de securitate la incendiu, actul care certifică oficial cele menţionate. 

"Am dat curs invitaţiei Primăriei de a verifica echipamentele şi instalaţiile, am constatat că sunt în regulă, funcţionale. Construcţia nu deţine însă autorizaţia pentru securitate la incendiu. Primăria nu a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu", a precizat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Întrebată dacă ISU va aplica amenzi pentru funcţionarea parcării fără autorizaţie, Roşca s-a limitat să spună: "Vom aplica legea". 

E "aşa cum trebuie"

BIHOREANUL l-a contactat şi pe viceprimarul Florin Birta pentru a afla din ce motive Primăria deschide şoferilor o investiţie care nu deţine autorizaţia impusă prin lege. 

"Documentele acelea (n.r. - pentru obţinerea autorizaţiei) vor fi depuse toate la ISU. E o procedură care poate dura inclusiv 30 de zile. Noi am fost cu cei de la ISU în teren, au verificat şi ne-au spus că totul funcţionează aşa cum trebuie. Dacă ar fi spus că ceva nu e în regulă, nu am fi deschis", a precizat viceprimarul. 

Acesta a mai precizat că graba de a inaugura investiţia are legătură cu lipsa locurilor de parcare din zona centrală, o zonă aglomerată.

Întrebat dacă Primăria va plăti din bani publici o posibilă amendă, Birta n-a răspuns direct, ci a spus doar că: "Dacă ISU vine în control şi va stabili că acele instalaţii nu funcţionează, atunci vor lua măsurile care se impun". 

Deschiderea parkingului a fost amânată la finalul săptămânii trecute pentru săptămâna aceasta tocmai pentru realizarea unor ultime lucrări la instalaţiile obligatorii pentru siguranţa celor care parchează acolo.

Gratuit timp de 90 de zile

Reprezentanţii Primăriei amintesc că - aşa cum s-a procedat şi la celelalte parcări construite de municipalitate - şi parkingul din Independenţei va fi pus la dispoziţia orădenilor în mod gratuit în primele 90 de zile.

"În paralel se lucrează la termoizolarea şi hidroizolarea platoului aflat deasupra parcării", subliniază reprezentanţii municipalităţii, în acelaşi comunicat. 

În 2021, deasupra parcării subterane, pe amplasamentul delimitat de strada Independenţei şi malul Crişului Repede, va fi amenajată o piaţetă, pentru care este în derulare un concurs internaţional de soluţii.

Parcarea de pe strada Independenţei este o construcţie pe trei niveluri subterane, pe o suprafaţă de 4.956 mp, prevăzută cu 460 de locuri. Lucrarea este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, subliniază reprezentanţii Primăriei Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
"Mulţumim, Ilie Bolojan"
Totusi,ne pierdem vremea aici in "confruntari fara farmec",cum bine zis-a moderatorul si nu merge nimeni sa puna un banner pe noua parcare cu textul providential: "Mulţumim, Ilie Bolojan"
Postat 25 Iunie 2020, 19:06 de excalibur
Scarbitule
Mă bucur că ai tu BEMEVEU 530 din 1991. Felicitări sa nu parchezi acolo că-mi zgârii mașina cu cotețul tău. Plateste-ti impozitul saracule.
Postat 25 Iunie 2020, 18:24 de Sandu2100
@ Sandu2100 - maidanezul
Maidanezule parcarea e foarte buna, tu esti virusat. Esti penibil.
Postat 25 Iunie 2020, 18:13 de scarbit
Felicitări Bolojan
Parcarea de care avem nevoie, că sa moara FRAIERII de ciudă.
Postat 25 Iunie 2020, 18:03 de Sandu2100
Tina's
Am greșit o cifră, , ce te avanti așa?
Postat 25 Iunie 2020, 17:44 de Sandu2100
Au apărut și fraierii
Dar mai de graba cred că e 3 in unul, că în una nu pot fi ăștia. PSD-USR ACELAȘI MU13
Postat 25 Iunie 2020, 17:42 de Sandu2100
@ Sandu2100 - maidanezul
Parcarea in zona centrala este foarte buna. O sa aibe cei cu masini scumpe unde parca. Tu oricum nu ai masina dupa cum spui ca a crescut impozitul tau cu suma de o zi pe parcare. Cred ca stai in ghetou. Macar cei care platesc impozite de 2800 lei/an la motoare de 3000 cmc sau cei care platesc 8500 lei/an la motoare ceva mai mari o sa aibe unde parca. Au in sfarsit o facilitate la asemenea impozite. Maidanezule poate prinzi un loc de cersit la subteran. Grabestete daca nu ai alte pareri. E si internet wifi poti scrie. Fii pozitiv!
Postat 25 Iunie 2020, 16:39 de scarbit
Hhaahah@ s 200083
Din 2008 doar atat platesti in plus..??? wow...clar fomist..si cei care stau in ap.sociale platec mai mult...nu mi-am prea batut capul cu tine...ma deranja obraznicia ta...oamenii comenteaza articolele...tu sari la oameni..nu-i ok...de-acu-nainte ignor total..hai pa...
Postat 25 Iunie 2020, 15:22 de Tinas
Oradeanbihor
Dar nici cu flori nu se poate.
Postat 25 Iunie 2020, 15:15 de Sandu2100
Maidanezul primariei (Sandu2100)
Hopa, vedeti ca vine turat, in goana, maidanezul primariei. Azi nu i-au aruncat niciun rest de mancare cei din primarie. Bai maidanezule, esti imaginea dealului prabusit "Ciuperca". Maidanezul primariei si civilizatia vaca si chiloti. Te caauta aia de la balamuc, ei nu stiu ca te-ai aciuat pe langa primarie.
Postat 25 Iunie 2020, 15:09 de Sunlight
Sandu
Cât timp educația se reduce la amenzi, nici o șansă ca lucrurile să se schimbe.
Postat 25 Iunie 2020, 14:47 de oradeaveche
Sunlight
Băi nebunule, cine spune asta, doar tu spui. Și bai nebunule tu și alții de pe aici nu sunteți de acord cu nimic din ce face Bolojan. Dai drumul și latră la Vaslui. La Oradea nu avem nevoie de infecți.
Postat 25 Iunie 2020, 14:30 de Sandu2100
Sandu2100
Au dreptate cei care iti spun ca esti maidanezul primariei, pt ca prost e putin spus. Adica,toti cei care nu sunt de acord cu tot ce face si ce zice Bolojan, trebuie sa plece, maidanezule ? Bai maidanezule, nu vreau sa-i jignesc pe cei de prin satele din imprjurimi sau de mai de departe, pt ca foarte multi sunt oameni de treaba. Locul tau nu e printre ei. Locul tau e la balamuc, maidanezule. Cata pensie primesti pe luna ?
Postat 25 Iunie 2020, 14:16 de Sunlight
Sunlight
Civilizat înseamnă să nu fi prost, lucru de care tu dai dovadă. Nu cunosc pe nimeni la primărie, dar PNL are votul meu din 2008, și nu mă deranjează acei 21 de Ron in plus la taxe pe an. Văd că orașul merge spre bine, și asta mă interesează. Cat despre PSD :::) )) părerea e la fel și despre USR. Iar dacă nu-ți place la Oradea , încearcă VASLUI sau Roșiorii de Vede.
Postat 25 Iunie 2020, 13:27 de Sandu2100
Sandu2100
Nu vorbim nici de rau dar nici de bine, insa, tocmai tu te-ai gasit sa vorbesti de civilizatie ?!? Tocmai tu ?!? Din ce vad ca postezi pe aici pari a fi lacheul grobian al primariei. Unii spun ca esti maidanezul primariei. Sari sa-i musti de cur pe toti care zic ceva sau se apropie de primarie. In ceea ce priveste parcarile publice, ele reprezinta o buna sursa de venituri pt administratia publica locala. Nu ca nu ar jindui si niste privati la closca cu puii de aur, insa, tot primaria este ce care mareste taxele si impozitele locale, pe spatele cetateanului de rand, pe motiv ca nu are bani.
Postat 25 Iunie 2020, 09:40 de Sunlight
oradeaveche
Trebuie civilizați oamenii, și o sa o folosească
Postat 25 Iunie 2020, 00:14 de Sandu2100
...
Detalii legale, vor primi autorizația. Construcția îi bine făcută. Utilitatea de dovedit. Azi la Tribunal ora 12, 96locuri libere, ora 20, 270 locuri libere. Vinitura dacă nu parchează în fața porții nu-i vigan. Mă îndoiesc de succesul ei. Nu mai pun că în orice oraș vestic parcările sânt private, tocmai pentru a evita conflicte de interese, polemici. Noi vom avea 6 în centru, ale primăriei, Viena de 10 ori mai mare are 8, private.
Postat 24 Iunie 2020, 20:26 de oradeaveche
Organe
Vin si eu cu un scenariu ipotetic. Sunt primar,viceprimar,director investitii,whatever.Am licitat o lucrare,am finantat-o,am desemnat constructorul,fac receptia,documentatia de punere in functiune,avize etc.Rolul meu s-a incheiat.Nu trebuie sa merg eu pe teren sa lamuresc presa,sa iau decizii tehnice,io jurist,io profesor,sa fac PR.Nu e ceva in regula,cineva e responsabil,sa raspunda.M-am saturat de edilii astia "one man show",care au expertiza in toate si se manifesata "pe contul personal de facebook".Sa-si faca fiecare meseria si sa lase specialistii sa si-o faca pe a lor.Fiecare sa dea socoteala de felia de care raspunde.Era unu malan acu citiva ani care a calculat albedo-ul viitoarei piete a unirii placata cu trani si porfir si i-a dat mult mai mic decit asfalt,beton,orice altceva, el jurist fiind.Albedo 0.39,pentru cunoscatori.Pacat ca nu mai e linkul pe youtube.Sa ne recunoastem limitele,totusi...
Postat 24 Iunie 2020, 18:41 de excalibur
Domnu ....
Domnu... organul de control incepe verificarile cu actele si daca ele sunt in regula merge mai departe sa verifice pe teren!
Postat 24 Iunie 2020, 18:18 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON