URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2017, 15:00

Începe reabilitarea Palatului Baroc. Firma Abed Nego a fost aleasă să execute lucrarea de peste 6 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul Böcskei László a anunţat, luni, că încep lucrările în proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, cel mai important şi amplu monument de arhitectură civilă realizat în stil baroc în România.

Investiţia, de peste 6 milioane euro, este finanţată de Guvernul Ungariei. Lucrările vor fi executate de firma Abed Nego şi vor dura trei ani.

"Îndelung pregătit, proiectul nostru de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Episcopal a ajuns astăzi într-o fază concretă", a afirmat, luni, Excelenţa Sa Böcskei László.

Detaliile lucrărilor au fost prezentate de Matuz Zsolt, manager de proiect, care a precizat că firma care va executa lucrările a fost aleasă în urma unei proceduri de cerere de ofertă. La Episcopie au fost trimise patru oferte şi a fost selectată cea înaintată de Abed Nego. Firma are în "palmares" şi reabilitarea Dealului Ciuperca, o investiţie din bani europeni care trebuie refăcută după ce dealul a luat-o la vale.

Lucrările la Palatul Baroc vor începe pe 15 decembrie şi vor dura trei ani, fiind împărţite în trei etape. În prima etapă se va lucra la structura clădirii, arhitectura exterioară, instalaţiile exterioare şi va începe reabilitarea picturilor murale din interiorul palatului. "Sperăm ca în cursul anului viitor să avem o faţadă nouă, un exterior nou pentru acest palat", a spus Böcskei.

Episcopul romano-catolic a mai precizat că, pe parcursul lucrărilor, palatul nu va fi complet închis, acesta urmând să mai găzduiască evenimente culturale, în special în Sala Festivă. De asemenea, pe măsură ce vor fi scoase la iveală picturile murale de pe pereţii Palatului, acestea vor putea fi şi vizitate de public.

Palatul Episcopal Romano-Catolic de Oradea a fost ridicat între 1762 şi 1776 în stilul baroc palatin francez, cunoscut sub denumirea cour d’honneur.

În cadrul proiectului se vor reabilita toate spaţiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal şi cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă şi casa scării, respectiv aripa sudică şi aripa principală.

După reabilitare, monumentul istoric va avea funcţiunea de Centru cultural multifuncţional şi funcţiuni pentru administraţia Episcopiei, fiind deschis publicului. Vor fi deschise spaţii pentru expunerea patrimoniului cultural imobil (săli decorate cu fresce, componente artistice din piatră şi lemn), respectiv spaţii pentru expunerea patrimoniului cultural mobil din Palatul Episcopal (obiecte de tezaur ale Episcopiei de Oradea), precum şi zone multifuncţionale pentru sectoare culturale şi creative.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei, se vor crea condiţii de accesibilitate neîngrădită pentru persoanele cu diferite dizabilităţi în principal de vedere (hărţi tactile), de auz (materiale video de prezentare cu modul de limbaj mimico-gestual) şi locomotorii. Finanţarea lucrării este asigurată din banii Guvernului Ungariei prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, după ce o încercare de accesare a unor fonduri europene a eşuat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lucrari exterioare incluse
Si vor defrisa si padurea din jur ca sa fie vizibil turistilor? Acum treci cu masina pe strada pe langa palat si il ratezi, nu il gasesti, fiind ascuns de copaci!
Postat 11 Decembrie 2017, 15:48 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON