URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2015, 15:38

Începe Festivalul Primăverii la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii Oradea găzduieşte, în perioada 17-26 martie, Festivalul Primăverii, ajuns la ediţia a V-a. Şi de această dată, co-organizatorul este violonistul Ciprian Marinescu, stabilit în Japonia în urmă cu 16 ani, solist, dirijor şi concert-maestru al orchestrei de cameră Harmonius din Osaka şi oaspete permanent al Filarmonicii din Kansai.

"N-am putea organiza acest festival fără Ciprian Marinescu. În fiecare an, el ne aduce din Japonia artişti de mare valoare, care au studiat şi concertat în Statele Unite, Anglia, Germania şi Italia. În fiecare an festivalul s-a bucurat de un interes mare din partea publicului", spune Todor Albert, directorul Filarmonicii.

În ziua inaugurală, de la ora 19, orădenii îl vor putea urmări pe Ciprian Marinescu la pupitru, dirijând Concertul pentru două viori şi orchestră în re minor, de Johann Sebastian Bach, melodii lăutăreşti scrise de Pablo Sarasate şi Simfonia nr. 25 de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliştii serii vor fi violoniştii Nagy Kálmán, concert-maestrul Filarmonicii din Oradea, niponul Satoshi Numata şi tânăra Adriana Gabrian din Bucureşti.

Două zile mai târziu, pe 19 martie, de la aceeaşi oră, în Sala Enescu-Bartok va răsuna Concertul nr. 5 "Imperialul" pentru pian şi orchestră, de Ludwig van Beethoven, şi Simfonia a VIII-a, de Antonín Dvořák, cu Miki Yasuko la pian, sub bagheta dirijorului ceh Ondřej Vrabec, aflat în premieră la Oradea. Pe 24 martie, de la ora 19, următorul concert al Festivalului Primăverii este dedicat lui Mozart, în program fiind incluse Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră şi Simfonia nr. 40, la pian interpretând Kyoko Tagawa sub bagheta lui Iulian Rusu, de la Facultatea de Muzică din Braşov.

Ediţia a V-a a Festivalului include şi un concert cameral cu opere de Beethoven (Trio în do minor pentru pian, vioară şi violoncel) şi Brahms (Trio în do major pentru pian, vioară şi violoncel). Protagoniştii serii de miercuri, 25 martie, vor fi violonistul Nagy Kálmán, Saga Yoshifumi (violoncel) şi Ayana Yamaguchi (pian).

Festivalul se va încheia cu un concert simfonic programat pe 26 martie, de la ora 19, având în program lucrări de Felix Mendelssohn-Bartholdy (Concert pentru vioară şi orchestră), Serghei Rahmaninov (Rapsodie pe o temă de Paganini) şi Ceaikovski (Simfonia a V-a). Invitaţi din Japonia sunt Haruna Hosokawa (vioară) şi Ayana Yamaguchi (pian), concertul fiind condus de Tiberiu Soare, considerat unul dintre cei mai promiţători dirijori ai tinerei generaţii. De altfel, la sfârşitul anului trecut, ca dirijor principal al orchestrelor şi corurilor Radio, el a asigurat conducerea muzicală într-un turneu european al sopranei Angela Gheorghiu.

La toate concertele, preţurile biletelor vor fi aceleaşi ca în restul stagiunii, între 10 şi 25 lei, în funcţie de locul în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON