URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2021, 10:33

Începe Bacalaureatul: Peste 3.700 de tineri din Bihor s-au înscris la examen

Începe Bacalaureatul: Peste 3.700 de tineri din Bihor s-au înscris la examen foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni va începe sesiunea de vară a examenului naţional de Bacalaureat, la care s-au înscris 3.717 candidaţi din Bihor, după cum a anunţat Inspectoratul Şcolar. Din aceştia, 3.204 au absolvit liceul în această vară, iar 513 sunt din promoţiile anterioare.

În Bihor, au fost amenajate 21 de centre de examen şi trei centre zonale de evaluare.

Supravegheaţi video şi audio

Primul examen va fi cel scris la limba şi literatura română. Pe 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, o zi mai târziu proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 1 iulie cea la limba şi literatura maternă.

Opt tineri din Bihor vor susţine examenul în condiţii speciale, având deficienţe de vedere, de auz sau tulburări de neurodezvoltare.

Rezultatele provizorii se vor afişa în data de 5 iulie, până la ora 12, iar contestaţiille se vor depune în aceeaşi zi în intervalul orar 12 - 18. Notele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Examenele vor începe la ora 9, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. "Reamintim că toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS Cov 2 sunt valabile şi pentru această sesiune a examenului de bacalaureat", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Absolvenţii de liceu vor avea la dispoziţie trei ore pentru soluţionarea subiectelor, iar toate sălile de examen sunt monitorizate video şi audio.

Reguli pentru candidaţi

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele sau instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Ei nu vor putea intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi nici cu manuale, dicţionare, cărţi, telefoane ori tablete.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. "Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni", a mai transmis IŞJ Bihor.

Pentru a promova Bacalaureatul, tinerii trebuie să ia nota minimă 5 la fiecare probă, iar media finală să fie cel puţin 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON